05 / 11 / 2024

Fuad Akhundov: Akkuyu Nükleer'de risk de dalga da olacak!

Fuad Akhundov: Akkuyu Nükleer'de risk de dalga da olacak!

Türkiye’de kurulan ilk nükleer santral için ‘Bir siyasi partinin değil bir devletin projesi” diyen Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Akhundov dalgalanmalar için, “Risk de dalga da illaki olacak” ifadesini kullandı.




Türkiye’de kurulan ilk nükleer santral için ‘Bir siyasi partinin değil bir devletin projesi” diyen Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Akhundov dalgalanmalar için, “Risk de dalga da illaki olacak” ifadesini kullandı.


Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov, Türkiye’deki ekonomik dalgalanma ve belirsizliklerin santral projesini etkilemeyeceğini savunarak “Bu, 100 yıllık bir proje. Dönemsel dalgalanmalar önemli değil. Dalga da risk de illa ki olacak” diye konuştu. Akhundov özetle şunları söyledi:


SİYASİ PARTİ DEĞİL DEVLET PROJESİ: Akkuyu Nükleer, bir Rus projesi değil. Türk şirketi ve Türk uzmanlar çalışıyor. Rusya parasını yatırıyor ve bu parayı geri kazanması bir risk. Sigortası da yok. Normal bir yatırımcı gibi para yatırıyor. 15 yılda geri kazanma şansı var. Bu da sadece şans. Bir Hazine teminatı ya da garanti yok. Ruslar para kazanıyor diye düşünülmesin. Biz Türkiye’ye güvendiğimiz için paramızı riske edip yatırım yapıyoruz. Bu proje 100 yıllık. 7 yıl yapım, 80 yıl işletim ve 10 yıl da söküm. Yani ülkedeki kısa dalgalanmalar önemli değil. Dalga da olacak risk de olacak bir ülkede. Rusya ile Türkiye’nin Suriye konusundaki görüş ayrılığı projeyi etkilemez. Bir siyasi partinin değil, devlet projesi.


NÜKLEERİN TAM ORTASINDASINIZ: Türkiye’de nükleere karşı çıkılıyor ama Türkiye’nin etrafındaki pek çok ülkede nükleer var. Rusya, Ukrayna, Ermenistan, İran, Bulgaristan, Macaristan. Türkiye zaten nükleer santralların tam ortasında. Ama bizim yapacağımız bunların en güvenlisi olacak. Diğer santralların güvenliğine bir şey diyemeyiz.


DÜNYADA GECİKME OLMAYAN PROJE YOK

Santral projesinde gecikme var ama dünyada gecikme olmayan proje yok. Hedefimiz, Türkiye’yi Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te nükleer ülkesi yapmak. Şu anda TAEK’ten lisans alma çalışmalarımız devam ediyor ve bu süreç 2017’de biter. Siemens, Toshiba ve Ariston gibi şirketlerle tirbünlere yönelik görüşme yapıyoruz.

Akhundov, santral olmasa Türkiye’nin 3 milyar dolarlık doğalgaz alacağını belirterek “Şimdi yılda 500 milyon dolarlık uranyum yetecek. 2.5 milyarlık açık önlenecek” dedi.


TÜRK ASKERİ HAVADAN KARADAN KORUYACAK

Akkuyu Nükleer Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov da santralın terör olayları ve bombalama gibi risklere karşı da güvenli olacağını belirterek “Rus askeri değil, Türk kolluk kuvvetleri havadan ve denizden güvenliğini sağlayacak” dedi. Titov da şunları kaydetti:


BOMBALAMAYA DA DAYANACAK: Türkiye’de ilk defa ağır cisim çarpmasına göre güvenlik kriteri getirildi. 400 tonluk bir cismin 200 metre/ saniyede düşmesine göre güvenlik önlemi olacak. Genelde bu ağırlıkta uçak olur ve en ağır şey uçağın motorudur. Santral, terör saldırılarına da bombalamaya da kum fırtınasına da tsunamiye de dayanıklı olacak. Bomba olsa bile patlayıcı olsa bile dayanır. Reaktör kubbe şeklinde ve en güvenilir yeri olacak. Buraya çarpan şey kubbe şeklinden dolayı seker.


ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ STATÜSÜ: Nükleer santral alanına zaten özel güvenlik bölgesi statüsü verildi. Santralda Türk kolluk kuvvetleri görevli olacak. Denizde ve havada da onlar güvenlik sağlayacak. ‘Rus askerleri birlik kuracak’ dendi, bu doğru değil. Türk güçleri koruyacak. Bir askeri üs kadar güvenli olacak. İşletme döneminde 2 bin kişinin çalışacağı santralda, Türk çalışan sayısı bin 500 olacak.


Habertürk


Geri Dön