27 / 04 / 2024

Fuar İzmir ne zaman açılacak?

Fuar İzmir ne zaman açılacak?

25 Mart’ta, Türkiye’nin en büyük fuar organizasyonu MARBLE 21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla birlikte kapılarını açacak olan İzmir’in yeni fuar alanı Fuar İzmir’de, beş adet Eyfel Kulesi inşa edilecek kadar demir kullanıldı.



Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi Fuar İzmir, 25 Mart’ta Türkiye’nin en büyük fuar organizasyonu MARBLE 21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla birlikte kapılarını açacak. 2013 yılında temeli atılan yeni fuar kompleksi, İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olma hedefi doğrultusunda Kültürpark’ın inşasından sonraki en büyük adım niteliğini taşıyor. Gaziemir ilçesinde inşa edilen Fuar İzmir’in açılışı öncesi basın toplantısı düzenleyen  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Fuar İzmir’in inşasında kullanılan 34 bin ton demirle, Fransa’nın simgesi olan Eyfel Kulesi’nden beş adet yapılabileceğini söyledi.


600 MİLYON TL’LİK YATIRIM


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir için 400 milyon TL’lik yapım maliyeti ve kavşak-monoray projeleriyle birlikte özkaynaklarından yaklaşık 600 milyon TL tutarında yatırım yaptı. Tesisin kurulduğu 337 bin metrekare alandaki kamulaştırmalar için de 40 milyon TL harcandı. Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olarak inşa edilen Fuar İzmir’le birlikte kente yeni ve büyük çaplı fuar kazandırılması, mevcut fuarların ise büyütülerek uluslararası alana taşınması hedefleniyor.


50 FUTBOL SAHASINA EŞİT


Toplam 337 bin metrekare büyüklüğünde arsa alanına sahip Fuar İzmir, 50 futbol sahasına eşit bir arazide inşa edildi. Toplam inşaat alanının 240 bin metrekare büyüklüğünde olduğu fuarda, inşaat alanından 2 milyon 300 bin metrekare hafriyat çıkarıldı. Fuar İzmir için 29 bin metre fore kazık yapıldı. kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan sistem olan iksa duvarı için, 200 kilometre uzunluğa denk gelecek miktarda ankraj yapıldı.


HOLLER ÜÇER KAT


Fuar İzmir’de, dört kapalı, bir açık sergi alanı bulunuyor. Sergi hollerinin toplam alanının 90 bin metrekare olduğu belirtildi. Üç kattan oluşan A Holü Sergi Salonuna 23 bin metrekare ayrıldı. Otopark alanının büyüklüğü ise 46 bin 350 metrekare olarak hesaplandı. Üç kata yayılan B Holü Sergi Salonunun büyüklüğü 26 bin 600 metrekare olduğu ifade edilirken, blokta 11 bin 100 metrekarelik sığınak katı ve 6 bin 50 metrekarelik tesisat katı bulunuyor. 15 bin 650 metrekare büyüklüğünde sergi holüne sahip C Holü Sergi Salonunun en önemli özelliği ise, 16 metrelik yüksekliğiyle ‘Tekne, Denizcilik ve Yat Fuarı için özel olarak tasarlanmış olması. Üç kattan oluşan D Holü Sergi Salonunun 11 bin 500 metrekaresi sergi holü, 12 bin 500 metrekaresi sığınak ve teknik merkez, 800 metrekaresi ise görüşme odaları için ayrıldı. Sekiz kattan oluşan Ofis Blokun 45 bin 600 metrekarelik bölümünde altı katlı otopark, ofis, VİP salonu ve dinlenme salonu bulunuyor. 12 bin 900 metrekarelik bölümünde restoran, mutfak, ofis, seminer salonu, kafeterya ve teras yer alıyor.


FUAR SOKAĞI VE SEYİR KULESİ


Fuarın, 14 bin 400 metrekarelik bölümünde dört katlı Fuar Sokağı, üç katlı otopark ve ofis bulunuyor. 10 bin 450 metrekarelik bölümünde ise iki seminer salonu, kafeterya, görüşme odaları, ofis ve restoran inşa edildi. Fuar İzmir’de 48 metre yüksekliğinde 14 kattan oluşan Seyir Kulesi de yer alıyor. Komplekste ayrıca, 31 bin 650 metrekarelik özel sergi alanı bulunuyor.


İKİ BİN ARAÇLIK KAPALI OTOPARK ALANI


Alanda 93 bin metrekare büyüklüğünde toplam 2 bin 500 araç kapasiteli kapalı otopark kuruldu. Basın toplantısında, fuar meydanının 20 bin 500 metrekare, fuar platosunun 12 bin metrekare, 2. etap için ayrılmış arazinin 46 bin metrekare, 2. etap için ayrılmış sergi holü alanının 33 bin metrekare, rezerv alanının 40 bin metrekare olduğu, kompleks alanının peyzaj çalışmaları için bin 545 ağaç, 9 bin 478 adet bitki dikildiği ve 4 bin 700 metrekare hazır çim serimi yapıldığı belirtildi.


FUAR İZMİR, MARBLE 2015 İLE AÇILIYOR


25-28 Mart tarihleri arasında düzenlenecek MARBLE 21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir’le birlikte sadece yüzölçümü olarak değil, stant sayısı ve katılımcı firmalar açısından da tarihi bir yıl yaşıyor. MARBLE’da bu yıl stant sayısı yüzde 64, katılımcı sayısı ise temsilciliklerle birlikte yüzde 31 oranında artış gösterdi. Fuar için kullanılan alan yüzde 168 oranında büyüdü. 2014 yılında düzenlenen MARBLE’da 463 kişi istihdam edilirken, bu yıl bu sayı bin 60’a yükseldi.


“ÖNEMLİ BİR KALDIRAÇ OLACAK”


Fuar İzmir hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Fuar İzmir, İzmir’in ve ülkemizin gelişmesinde, ürünlerimizin tanıtılmasında ve İzmir’in hizmet sektöründe önemli bir kaldıraç olacaktır. Diğer sektörleri de büyütecek ve ivme kazandıracaktır. Böyle bir projeyi başarmanın, böyle bir projeyi sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarıyla karşılamanın haklı gururunu ve onurunu yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin gelişmesi için, hizmet sektörünün, fuarcılığın ve kongre turizminin gerçekleşmesi için 1 milyar liralık bir yatırımın ana omurgasını gerçekleştirmiş durumda” dedi.


Milliyet


Geri Dön