Fuar İzmir'de 5 Eyfel Kulesi yapılacak kadar demir kullanıldı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 25 Mart'ta açılacak Fuar İzmir'in tanıtım toplantısında, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksini özkaynaklarıyla hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 25 Mart'ta MARBLE ile birlikte açılacak Fuar İzmir'in tanıtım toplantısında, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksini özkaynaklarıyla hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Fuar İzmir’in yapımında kullanılan 34 bin ton demirle 5 adet Eyfel Kulesi, dökülen 300 bin m3 betonla da 100 m2’lik 6000 adet daire inşa edilebileceği açıklandı.
Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi ‘Fuar İzmir’, 25 Mart’ta Türkiye’nin en büyük fuar organizasyonu ‘Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla birlikte kapılarını açacak. Kentin tarihi günlerinden birini yaşayacağı açılış öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hem Fuar İzmir’in, hem MARBLE 2015’in tanıtımını yapmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Şato Konukevi’ndeki toplantıda İzmir basınının temsilcilerini ağırlayan Başkan Kocaoğlu, "Bugün Türkiye'de ve dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. Fuar İzmir, arazinin kamulaştırmasından inşasına varıncaya kadar bir yerel yönetim tarafından gerçekleştirilen ilk projedir" diye konuştu.
Kentin kalkınması için çalışıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 11 yıldır yerelde kalkınma üst başlığıyla bütün sektörlerin büyümesini gerçekleştirmek ve tüm altyapı sorunlarını ele alıp gidermek üzere çalıştığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:
"Büyükşehir Belediyesi, topyekun kalkınmayı ve İzmirli hemşehrilerimizin yaşam standardını yükseltmeyi hedeflemektedir. Yaptığımız her projede stratejik planlarımızda hep hedef yerelde kalkınma üzerine belirlendi. Bu hedef doğrultusunda çizdiğimiz yol haritasında adım adım ilerliyoruz. Sanayiye, tarıma verdiğimiz destekler, ticaretin gelişmesi için verdiğimiz destekler yanında, İzmir ana sıçramayı hizmet, turizm ve kültür sanat alanında yapacaktır. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile kültür sanat adına bir altyapı mekanı elde ettik. Yine bu yıl içinde temelini atacağımız opera binamızla kentimize deniz kıyısında bir simge yapı, hem de Anadolu coğrafyasında ilk defa opera için projelendirip, gerçekleştirecek bir sanat mabedinin çalışmalarını sürdüyoruz. Fuarcılık ise bize ulu önderimizin verdiği bir görevdir. Başta Kültürpark'ı yaratan Behçet Uz başkanımızdan bugüne bir çok kişi fuarcılığa hizmet etmiştir. Bugün dünya konjonktüründe gelişen şartlar, bizi böyle bir fuar merkezini yapmaya yöneltmiştir. Fuarın kardeş sektörü olan kongre sektöründe de bu yıl içinde bir kongre merkezinin çalışmalarını başlatmayı hedefliyoruz."
5 Eyfel Kulesi yapılacak kadar demir kullanıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent merkezine 15 dakika, havalimanına ise maksimum 10 dakika mesafede kurulan tesisin başta fuarcılık olmak üzere İzmir'deki bir çok sektör için kaldıraç olacağını söyledi. Böyle bir projeyi başarmanın ve 400 milyon TL tutarındaki yapım maliyetini sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi olanaklarıyla karşılamanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Ayrıca ESBAŞ İZBAN istasyonundan alana yapacağımız monoray ve yeni iznini aldığımız trompet kavşakla birlikte tahmini 600 milyon liraya çıkacağını hesaplıyoruz. İkinci etapla birlikte maliyeti 1 milyar lirayı bulacak bir projeyi hayata geçirmiş olacağız" şeklinde konuştu. İnşaatın aşamaları hakkında rakamsal örnekler de veren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu inşaata bugüne kadar harcadığımız demirle 5 tane Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor. Dökülen betonlar, çakılan kazıklar, 240 bin m² inşaaat alanı, otoparklarıyla dev bir proje, bir kompleks burası. İzmir'e, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Fuar ekonomisi en 5 kat büyüyecek
Fuar İzmir'i İZFAŞ'ın işleteceğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Şu anda bir çok fuar firması İzmir'de fuar etkinliği gerçekleştiriyor. Yeni dönemde hem İZFAŞ, hem de diğer fuarcılık firmaları çıtalarını mutlaka yükseltecekler. Kültürpark'taki fuar etkinliğinin iş bağlantıları hariç kentteki hizmet sektörüne bıraktığı paranın 600-800 milyon TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunu 23 bin 500 m² alanda gerçekleştirdik. Şu anda potansiyelimiz 5 misli daha büyük. Fuarcılığımızı, yapıldığı alana paralel olarak büyüterek, İzmir'in hizmet sektörünün de bu oranda büyümesi gerektiğine inanıyoruz ve bunu hedefliyoruz. 3-5 yıl içinde bunu hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Örneğin bu yıl MARBLE'da 1060 gencimiz çalışacak. Bu da fuarcılığın kente önemli bir katkısıdır" diye konuştu.
Fuarcılığın direksiyonunda Büyükşehir olacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZFAŞ'ın yeni bir organizasyonla Fuar İzmir'de fuarcılık hizmetini sürdüreceğini vurgulayarak, "Eğer fuarları, kaderini bu kentle örtüştürmemiş kişiler yaparsa, yarın fuarı alıp başka bir kente gidebilir. Fuarın ve fuarcılığın direksiyonunda mutlaka İzmir Büyükşehir Belediyesi olmalıdır. İZFAŞ bünyesinde ayrı bir birim oluşturuldu. Dünya fuarcılığını izliyoruz. İzmir ve Türkiye'de büyütülebilecek bir çok fuar var. İZFAŞ bu hedefi gerçekleştirinceye kadar agresif bir çalışma yapacak. İZFAŞ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu dev yatırımın kente ve sektörlere katkısı için elinden gelen her türlü desteği verip, fuarcılığı büyütmek zorundadır. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz" dedi.
MARBLE 2015, Fuar İzmir’le patlama yaptı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentteki tüm fuar etkinliklerini yeni yerinde büyüteceklerini ve bunun ilk örneğinin de MARBLE olacağını söyledi. Fuar İzmir’deki ilk etkinlik olacak MARBLE 2015’in sadece yüzölçümü olarak değil, stant sayısı ve katılımcı firmalar açısından da tarihi bir yıl yaşadığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “MARBLE’da bu yıl stant sayısı yüzde 64, katılımcı sayısı ise yüzde 31 oranında artış gösterdi. Fuar için kullanılan brüt alan yüzde 168, stant alanı ise yüzde 70 oranında büyüdü. 2014 yılında düzenlenen MARBLE’da 463 kişi istihdam edilirken, bu yıl bu sayı 1060’a yükseldi” diye konuştu.
Kültürpark, kentliyle yaşayacak
Basın mensuplarının Kültürpark'ın geleceğine ilişkin soruları da yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:
"Fuar İzmir'in, temel atma sürecinin ardından 'Kültürpark'ın ne olacağı' konusunda yoğun bir çalışma başlattık. Çalıştaylar düzenledik. Burası 1. derece doğal sit. 90'lı yıllarda kabul edilen yarışma projesi çerçevesinde, Kültürpark'ın kültür, sanat spor etkinliklerine ev sahipliği yapacağı, A'dan Z'ye restore edileceği ama inşaat yoğunluğunun artırılmayağı bir alan düşünüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yönetiminde Kültürpark'a stat yapılması gibi bir proje söz konusu değildir. Aksine mevcut yapılardan da arındırıp kentlilerin nefes alacağı bir mekan haline getireceğiz."
Rakamlarla Fuar İzmir
Kentin gelişen fuarcılık potansiyeline cevap verebilmek ve sektörün önünde yeni kapılar açmak amacıyla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir için 400 milyon TL’lik yapım maliyetini tek başına üstlendi. Kavşak ve monoray projeleriyle birlikte özkaynaklarla yapılan yatırım tutarının yaklaşık 600 milyon TL olacağı bildirildi. Tesisin kurulduğu 337 bin m² alandaki kamulaştırmalar için de 40 milyon TL harcandı. Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olarak inşa edilen Fuar İzmir’le birlikte kente yeni ve büyük çaplı fuarlar kazandırılması, mevcut fuarların ise büyütülerek uluslararası alana taşınması hedefleniyor.
Toplam 337 bin m² büyüklüğünde arsa alanına sahip Fuar İzmir, 50 futbol sahasına eşit bir arazide inşa edildi.
Toplam inşaat alanı ise 240 bin m² büyüklüğünde.
İnşaat alanından 2 milyon 300 bin m3 hafriyat çıkarıldı. Bu da yaklaşık 200 bin kamyona karşılık geliyor.
Fuar İzmir’in yapımında kullanılan 34 bin ton demirle 5 adet Eyfel Kulesi inşa edilebilir.
Yeni fuar kompleksinin inşaat aşamasında dökülen 300 bin m3 betonla, 100 m2’lik 6 bin daire inşa edilebilir
Fuar İzmir için 29 bin metre “fore kazık” yapıldı ki, bu da yaklaşık olarak Konak-Kemalpaşa arasındaki mesafeye karşılık geliyor.
İksa duvarı (kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan sistem) için, Çeşme-Bergama arasındaki mesafe kadar, yani 200 km. uzunluğa denk gelecek miktarda ankraj (betonarme yapılarda çelik donatının beton içerisine bağlanması) yapıldı.
Fuar İzmir’de neler var?
Fuar İzmir’de 4 adet kapalı, 1 adet açık sergi alanı bulunuyor. Sergi hollerinin toplam alanı 90 bin m² yani 12 futbol sahası büyüklüğünde.
A Holü Sergi Salonu:
3 kattan oluşan bu bölümde sergi holü olarak 23 bin m² ayrıldı. Otopark alanının büyüklüğü ise 46 bin 350 m².
B Holü Sergi Salonu:
3 kata yayılan bu bölümün sergi hollerinin büyüklüğü 26 bin 600 m². Blokta 11.100 m²’lik sığınak katı ve 6 bin 50 m²’lik tesisat katı bulunuyor.
C Holü Sergi Salonu:
15 bin 650 m² büyüklüğünde sergi holüne sahip bu bölümün en önemli özelliği ise, 16 metrelik yüksekliğiyle ‘Tekne, Denizcilik ve Yat Fuarı’ (Boat Show) için özel olarak tasarlanmış olması.
D Holü Sergi Salonu:
3 kattan oluşan bu bölümün 11 bin 500 m² ‘si sergi holü, 12 bin 500 m²’si sığınak ve teknik merkez, 800 m² ise görüşme odaları için ayrıldı.
Ofis Bloğu:
8 kattan oluşan Ofis Bloğu’nun 45.600 m’lik bölümünde 6 katlı otopark, ofis, vip salonu ve dinlenme salonu bulunuyor.
12 bin 900 metrekarelik bölümünde ise restoran, mutfak, ofis, seminer salonu, kafeterya ve teras yer alıyor.
Fuar Sokağı:
Bu bloğun 14 bin 400 m²’lik bölümünde 4 katlı Fuar Sokağı, 3 katlı otopark ve ofisler var. 10 bin 450 m² ‘lik bölümünde ise 2 adet seminer salonu, kafeterya, görüşme odaları, ofis ve restoran inşa edildi.
Seyir Kulesi:
Fuar İzmir’in bu bölümünde 48 metre yüksekliğinde 14 kattan oluşan Seyir Kulesi yer alıyor.
Açık Sergi Alanı:
Komplekste 31.650 m² özel sergi alanı bulunuyor.
2500 araçlık kapalı otopark alanı
Alanda 93 bin m² büyüklüğünde toplam 2500 araç kapasiteli kapalı otopark da kuruldu.
Diğer rakamlar:
Açık sergi alanı : 31.650 m²
Fuar Meydanı : 20.500 m²
Fuar Platosu : 12.000 m²
2. Etap için ayrılmış arazi: 46.000m²
2. Etap için ayrılmış sergi holü alanı: 33.000 m²
Rezerv alan (kongre-otel/ açık otopark) :40.000 m²
Kompleks alanının peyzaj çalışmaları için 1545 adet ağaç, 9478 adet bitki dikildi. 4700 m² hazır çim serimi yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi