Galata Kulesi'nde restorasyon başladı! Deprem riski kontrolü de yapılıyor! Restorasyon ne zaman tamamlanacak?
Galata Kulesi’nde 1 Kasım’da başlayan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul'un simgesi için deprem kontrolü de yapılıyor. Peki Galata Kulesi restorasyonu ne zaman tamamlanacak?
1349 senesinde inşa edilen ve İstanbul’un simge yapılarından olan Galata Kulesi’nde restorasyon çalışması başlatıldı. 674 yaşındaki kulede 1 Kasım tarihinden itibaren süren çalışmalar çerçevesinde sadece 8'inci katta yer alan seyir terası bölümü geçici olarak ziyaretçiye kapatıldı.
NTV'de yer alan habere göre; kuşların göç dönemi dikkate alınarak başlanan restorasyon çalışmalarında, hem çevre esnafı hem de ziyaretçileri etkilememek için kulenin dış cephesinde iskele kurulmadı.
Külahında yer alan kurşun kaplamaların ve dış cephenin yenileceği çalışmaların detaylarını İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Nevhiz Deniz Koyukan açıkladı.
HEDEF SEYİR TERASININ 1 AY SONRA AÇILMASI
Nevhiz Deniz Koyukan, konuya ilişkin açıklamasnda, hava koşullarının çalışmaları etkilemediği takdirde seyir terasının da 1 aylık gibi kısa bir süre içerisinde ziyarete açmayı planladıklarının altını çizdi.
Kuledeki çalışmaların yine kuşların göç dönemi göz önüne alınarak Nisan ayı sonunda tamamlanacağı düşünülüyor.
Kulenin dış cephesindeki bozulmaların tespit edildiğine de dikkat çeken Koyukan, restorasyon çalışmasının bölge bölge devam edeceğini belirtti.
Açıklamasında "Sistemli bir müdahale çalışmasına gireceğiz" ifadelerine yer veren Koyukan, "Kurşunlarımız sökülüyor. İzabeye yollanılmakta. Bütün külahın kendi kurşunu eritilerek izabeden gelecek 3 milimlik rulolarla kendi kurşunuyla kaplanacak" ifadelerini kullandı.
Koyukan, kulenin 270 kiloluk bakır aleminin ise 4 parça şeklinde söküleceğine dikkat çekti. Alemin özel bir mekanda, belli bir ısıda saklanacağını da dile getiren Koyukan, "Kurşunumuz da tamamlandıktan sonra en son alemimizi yerleştireceğiz. Çok fazla bir vakit almayacak, en çok kurşunla beraber 1 aylık süre içerisinde tamamlanmış olacak. Ardından da iskelemizi indireceğiz. Dış cephedeki imalatlara geçeceğiz" açıklamasında bulundu.
GALATA KULESİ'NİN DEPREM RİSKİ
Galata Kulesi’nin deprem riskine karşı da kontrol edildiğine vurgu yapan Koyukan, şu an çeşitli testlerin yapıldığının, sonuçların henüz gelmediğinin ancak gözlemsel olarak da 60’larda yapılan betonarmede herhangi bir risk göze çarpmadığının altını çizdi.
Koyukan, "Çatlama veya korozyon. Alt katlara doğru da döşemelerde herhangi bir riskli durum görünmüyor ancak biz emniyetli tarafta kalmak için de bunları araştırıyoruz. Betonarmenin görüntüleme yöntemiyle, demirlerimizi kontrol ettik. Numuneler alındı, testler uygulanıyor" açıklamasını yaptı.
TOKİ, Yusufeli Yeni Yerleşim Yeri'ndeki 106 yeni konut için ihaleye çıkıyor!
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat! Yüzde 40’a varan fiyat indirim!
İZBAN'ın ana hizmet binası kaçak çıktı!