03 / 05 / 2024

İZBAN'ın ana hizmet binası kaçak çıktı! 

İZBAN'ın ana hizmet binası kaçak çıktı! 

Sayıştay tarafından İZBAN'ın ana hizmet binasının yapı ruhsatı olmadığı tespit edildi. İşte detaylar...



Sayıştay tarafından 2022 yılı raporları açıklandı.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD ile ortak işletmesi olan İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret Anonim Şirketi’nin (İZBAN) de raporunun bulunduğu süreçte pek çok bulguya yer verildi. 

Açıklanan 10 bulgu arasında en öne çıkanlar ise ‘biniş ücretleri’, ‘hurdaların kayıt altına alınmaması’ ve ‘kaçak hizmet binası’ maddeler oldu. 

İZBAN ın ana hizmet binası kaçak çıktı! 

ANA HİZMET BİNASININ RUHSATI YOK

Ege'de Sonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; gerçekleştirilen incelemelerde en dikkat çeken maddelerin ilk sırasında, İZBAN’ın tamir ve ana hizmet binası olarak Çiğli’de kullandığı hangarlar ile ilgili bilgi yer alıyor.  

Sayıştay tarafından yapılan incelemelerde 105 bin metrekare büyüklüğe sahip alan üzerinde kurulan yapıların ruhsatının olmadığına dikkat çekildi.

Sayıştay raporunda konuya ilişkin "Yapılan incelemelerde Çiğli İlçesinde bulunan ve şirket tarafından ana hizmet binası ve tamir atölyesi olarak kullanılan yapıya ait 105 bin 960,03 metrekare arsanın hazineye ait olduğu ve İzmir Büyükşehir Belediyesine tahsis edildiği, söz konusu arsanın şirkete devrine veya kiraya verilmesine ilişkin olarak alınmış herhangi bir karar olmadığı, mezkur arsa üzerinde bulunan ve Şirket tarafından ana hizmet binası ve tamir atölyesi olarak kullanılan yapının yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesinin de bulunmadığı belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi.  

İZBAN ın ana hizmet binası kaçak çıktı! 

HER AN TAHLİYE EDİLME VE YIKILMA RİSKİ 

Yayımlanan bulguda, şirketin merkez binasının yer aldığı arsanın şirkete ait olmamasının, bununla ilgili gerekli satış, tahsis ve devir işlemlerinin yapılmamasının, arsa üzerinde yer alan yapının İmar Kanunu hükümlerine aykırı inşa edilmiş ve kullanıyor olmasının, söz konusu yapının her an tahliye edilmesi ve yıkılması gibi risklere de neden olduğunun altı çizildi. 

Sayıştay tarafından, ayrıca bu durumun şirketin mali tablolarında ana taşınmaza ilişkin kayıt yapılmasını engellediğine, ciddi bir mali değeri olan tamir atölyesi ile hizmet binasının muhasebe kayıtlarına alınamamasına neden olduğuna vurgu yapıldı.

Söz konusu açıklama "Şirket tarafından kullanılan gayrimenkulün muhasebe kayıtlarına alınabilmesi için gerek Milli Emlak gerekse Büyükşehir Belediyesi ile görüşülmek suretiyle taşınmazın kullanımının yapılacak sözleşme ile İZBAN’a devredilmesi, ayrıca taşınmazın kullanım izninin ve ruhsatının da gerekli birimlerce alınması amacıyla başvurularda bulunulması gereklidir" denilerek tamamlandı. 

İnşaat Malzemesi Faaliyet Endeksi 145 puana çıktı!

En düşük emekli maaşı 10 bin 402 TL! Rakamlar tek tek geldi! Emekliler ve memurlar şimdi bakın!

TOKİ Başkanı Ömer Bulut tamamlanmak üzere olan konutlarının müjdesini verdi!

 


 


Geri Dön