28 / 04 / 2024

Galata Kulesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları mecliste!

Galata Kulesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları mecliste!

Galata Kulesi'nde yapılan restorasyon çalışmaları meclis gündemine taşındı. CHP'li Aydoğan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Galata Kulesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Aydoğan, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Aydoğan, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen 1500 yıllık Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında duvarların yıkıldığı sosyal medya ve basın aracılığıyla kamuoyuna yansımıştır. 165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde olan ve son yerel seçimlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi'nde ES Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkıldığı görüntüleri toplumda büyük bir infial yaratmıştır. Galata Kulesi'nin tahrip edilmesi olayı diğer tüm tarihi ve kültürel miraslarda olduğu gibi bir dünya mirası olması nedeniyle sadece İstanbulluları değil tüm ülkeyi hatta dünyayı ilgilendiren bir durumdur'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan'ın soruları:
1. Restorasyon adı altında yapılan bu tahribatın sorumluları kimdir? 

2. Bu işlemin yapılması için Bakanlığınızın onayı alınmış mıdır? 

3. “Restorasyon” adı altında tarihi bir varlığa göz göre göre zarar verilmesi ile ilgili kim onay vermiştir? Onay veren ve bu tahribata göz yumanlar hakkında işlem yapılacak  mıdır? 

4. Olay yerine gelerek müdahil olmak isteyen İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimlerinin  alana alınmamasının nedeni nedir? 

5. Bakanlığınız tarihi Galata Kulesi'ne yapılan tahribatın acilen durdurulması için neyi  beklemektedir? 

6. Restorasyon ihalesini alan firma bu konuda yetkin bir firma mıdır? Daha önce hangi  tarihi alanların restorasyon çalışmalarını yapmıştır? 


Geri Dön