29 / 04 / 2024

Galata Kulesi'nin kardeşlerinden biri yıkılma tehlikesi yaşıyor!

Galata Kulesi'nin kardeşlerinden biri yıkılma tehlikesi yaşıyor!

İstanbul'un tamamlayıcı tarihi eserlerinden olan Galata Kulesi'nin bilinmeyen iki kardeşinden biri çökme riski taşıyor. Diğer kule ise Özel Fransız Saint Benoit Lisesi'nin bahçesinde olduğu için korunuyor...



İstanbul tarihinin 'kâbusu' olarak görülen olaylardan Latin istilası (1204) sonrasında Galata'ya gelen Cenevizliler 1303-1352 yılları arasında bölgeye yerleşti. Ancak Venediklilerin gözünü bölgeye çevirmesinden dolayı etraf muhkem surlarla çevrildi. 

Habertürk Gazetesi’nden Mehmet Şimşek’in haberine göre, inşa edilen tarihi surlardan günümüze sadece üç tanesi ayakta kalabildi. Onlardan biri Galata Kulesi, ikincisi Galata Surları'ndan biri olan Harup Kapı ve üçüncü ve son olanı Lüleci Hendek Caddesi'ni kesen Revani Sokak'ta bulunan ve Fransız Saint Benoit Lisesi'nin bahçesinde yer alıyor.

Galata Kulesi nin kardeşlerinden biri yıkılma tehlikesi yaşıyor!

Galata Kulesi'nden biraz aşağıda bulunan bir diğer Ceneviz kulesi Şair Ziya Paşa Caddesi’nde. Yapı, ancak 1980'li yılların ikinci yarısında ortaya çıkabildi. Kulenin hemen arkasındaki Saint Peter ve Saint Paul Kilisesi'nin ile çan kulesi sırtını Ceneviz kalıntısına adeta yaslamış vaziyette.

Diğer sessiz kardeş okulun bahçesinde korunaklı

Galata Kulesi nin kardeşlerinden biri yıkılma tehlikesi yaşıyor!

Galata Kulesi’nin diğer sessiz kardeşlerinden biri de Lüleci Hendek Caddesi’nden Galatasaray yönüne doğru yapılacak kısa bir yürüyüşün ardından ilk sağda bulunan Revani Sokak'ın kestiği köşede yer alıyor. Okula ait bölgenin kapısının ardından yükselen yapı, St. Benoit Lisesi'nin içinde, külahı kalmamış Ceneviz dönemi surlarından kalma bir başka kule.  


 


Geri Dön