29 / 04 / 2024

Galataport Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesinin ÇED süreci başladı!

Galataport Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesinin ÇED süreci başladı!

Doğuş Holding şirketi olan Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş tarafından işletilecek olan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı bilinen adıyla Galataport projesi için ÇED süreci başlatıldı. Projenin bedeli 1 milyar 100 milyon dolar...



Galataport Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesinin ÇED süreci başladı!


Doğuş Holding şirketi olan Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları A.Ş tarafından işletilecek olan Salıpazarı Kruvaziyer Limanı bilinen adıyla Galataport projesi için ÇED süreci başlatıldı.


Otel, ofis alanları, restoran ve mağazalardan oluşan ticari alanlar ile terminal binasının dahil olduğu Galataport projesi Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 4 Ekim 2013 tarih ve 2013/157 sayılı kararı uyarınca 30 yıl süreyle Doğuş Holding'e verilmişti.


Bakanlar Kurulu tarafından Turizm Merkezi olarak ilan edilen proje alanının çevresinde Tophane Çeşmesi, Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane Kasrı ve Çifre Saraylar (Mimar Sinan Üniversitesi) bulunuyor.


Galataport projesinde Karaköy Rıhtımı ve Salıpazarı Rıhtımı olmak üzere iki rıhtım yer alıyor. Galataport projesi ile, Salıpazarı Limanı'nın geri plandaki tarihi ve kültürel değerlendirilmesi planlanıyor. Nargileciler ve tek katlı yapılar yıkılarak otel, mağaza, restoran, ofis, kruvaziyer terminal, rekreasyon alanları, kapalı otopark yapılması düşünülüyor.


Galataport Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesinin ÇED süreci başladı!


İstanbul Modern ile Mimar Sinan Üniversitesi ne olacak?


Salıpazarı rıhtımı tarafında kalan İstanbul Modern Sanat Vakfı'nın yer aldığı 4 nolu antrepo binası ile Mimar Sinan Üniversitesi'nin yer aldığı 5 nolu antrepo binasının kira sözleşmeleri devam ettiği için yıkım yapılmayacak. Kira sözleşmelerinin bitmesi halinde çalışmalar başlatılacak.


Karaköy Rıhtımı geri sahasında kalan tarihsel ve bugünkü kullanımları ile Genel Müdürlük binası, Yolcu Terminali Binası, Çinili Han, 20 nolu antrepo ve Paket Postanesi olmak üzere 5 yapı bulunuyor. Genel Müdürlük binası, Yolcu Terminali Binası, Çinili Han ikinci derece kültür varlığı olması sebebiyle restorasyon çalışmalarıyla güçlendirilecek.


Galataport Salıpazarı Kruvaziyer Limanı projesinin ÇED süreci başladı!


Galataport'ta Karaköy Rıhtım arkasında ve Salıpazarı Rıhtım arkasında otel olarak değerlendirilecek olan binalarda toplam oda sayısı 440 olarak belirlendi. Karaköy Rıhtımı geri sahasında bulunan Merkez Han, Yolcu Salonu, Çinili Han ve Paket Postanesi gibi tescilli binaların toplam yapı alanı 28 bin 555 metrekare. Buna ek olarak planlanan 5 bin 208 metrekarelik yeni inşaatla toplam 33 bin 763 metrekare kapalı alan olacak. Zemin altına ise 7 bin 96 metrekarelik inşaat yapılacak.


Salıpazarı Rıhtımı geri sahasında ise toplamda zemin üstünde yaklaşık 108 bin metrekare, zemin altında ise 250 bin metrekare inşaat yapılması planlanıyor. 65 bin 732 metrekare açık peyzaj alanının yapılacağı projede 13 bin 934 metrekaresi saat kulesi çevresi meydan ve rekreasyon alanı, 21 bin 343 metrekaresi diğer meydanlar ve sokaklar, 6 bin 600 metrekaresi rıhtım alanı, 3 bin 829 metrekaresi üst kot dolaşım alanları olarak belirlendi.


Galataport projesinde; 

Toplam planlama alanı: 100 bin 280 metrekare+ 11 bin 867 metrekare (dolgu alanı) = 112 bin 147 metrekare

Mevcut alan: 100 bin 280 metrekare

Yapılacak kazıklı rıhtım alanı: 11 bin 867 metrekare

Kruvaziyer limanı alanı: 85 bin 208 metrekare

Yollar: 892 metrekare

Rekreasyon alanı: 13 bin 941 metrekare

Sosyo-kültürel tesis alanı: 12 bin 107 metrekare

Emsal: 1,50

Emsale konu toplam alan: 85 bin 208 metrekare X 1,50: 127 bin 811 metrekare

Mevcut tescilli yapılar: 28 bin 555 metrekare

Emsale konu yeni inşaat alanı: 99 bin 256 metrekare


Gülcihan YELKENCİ / Emlakkulisi.com


Geri Dön