23 / 12 / 2024

GAP ile Güneydoğu'da jeotermal seracılık yaygınlaşacak!

GAP ile Güneydoğu'da jeotermal seracılık yaygınlaşacak!

GAP'ın hayata geçirilmesiyle her alanda değişim yaşanan bölgede jeotermal enerjinin kullanıldığı seraların yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı. Müslüm Yanmaz: "2023'e kadar bölgeye yaklaşık 2 milyar avroluk yatırım yapılacağını öngörüyoruz" dedi.



Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede, avantajlarıyla ön plana çıkan jeotermal enerjinin kullanıldığı seralar yerli ve yabancı üreticilerin dikkatini çekiyor. 


Atatürk Barajı'nın sağladığı sulama imkanları sayesinde tarımda büyük ivme kazanan bölgede, son yıllarda seracılıkta da ciddi anlamda ilerleme kaydedildi. Karaali bölgesinde bir köylünün arazisinde  2000'de bulunan jeotermal su kuyusunun ardından seracılık hızla gelişti. Birkaç küçük serayla yapılan deneme ekiminin ardından kısa sürede birçok firma bölgede yatırıma yöneldi. 


Şu anda 500 dekarlık alanda uygulanan ve büyük bölümü topraksız tarım olan seraların 2023'de kadar bunun 6 katına çıkarılması hedefleniyor. Jeotermal seralarda başta salkım domates olmak üzere, sebze ve iç mekan süs bitkileri yetiştirilirken, kadın istihdamına da katkı sağlanıyor.


GAP Seracılar Birliği Derneği Başkanı Müslüm Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çalışmaların hızlandığını ve yeni açılacak kuyularla potansiyelin daha da artacağını söyledi.


Seracılığın, Karaali bölgesinin dışında Bakırtaş ve Tuzluca mahallelerine de açılacağını belirten Yanmaz, "Jeotermal sondaj çalışmaları kapsamında GAP İdaresi Başkanlığı ve Şanlıurfa Valiliği tarafından daha derinlerde bin 500 metrelik kuyu açarak, alanı genişletiyoruz. Yaklaşık 90 kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz" dedi.


"Sadece ısınmada yüzde 70 tasarruf sağlanıyor"


Şanlıurfa'nın içerisinde barındırdığı jeotermal enerji, gün ışığı ve düz arazisiyle seracılıkta diğer illere göre daha ön plana çıktığını vurgulayan Yanmaz, işçi bulma konusunda da problem olmadığını belirtti. 


Bölgedeki seraların Antalya ve İzmir'dekilere oranla sadece ısınmada yüzde 70 tasarruf sağladığını dile getiren Yanmaz, şöyle konuştu:


"Antalya'da 100 dekar seranız varsa bir yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon liralık kömür yakmak durumundasınız. Şanlıurfa'da 100 dekar serası olan bir işletme ise sadece dalgıç pompanın sarf ettiği enerjiden dolayı elektrik parası ödeyecek. O da yaklaşık 250-300 bin lira. Yani sizin 100 dekar seranız Şanlıurfa'da ise sadece 750 bin lira civarında ısıtmadan kaynaklı cebinizde kalacak. Zaten işçiler buradan diğer yerlere gidiyor. Jeotermal yatırımı önemli avantajları içerdiği ve karlı bir sektör olduğu için girişimcileri buraya davet ediyoruz."


Hollandalı firmanın 200 milyon avroluk yatırım hazırlığı


Yanmaz, bölgenin son dönemde yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini söyledi.


Hollanda'dan gelen bir firmanın kentte 200 milyon avroluk yatırım hazırlığı içerisinde olduğunu belirten Yanmaz, "2023'e kadar bölgeye yaklaşık 2 milyar avroluk yatırım yapılacağını öngörüyoruz. Bu da yılda yaklaşık 400 milyon avroluk ihracat demek. Şanlıurfa'nın kurtuluşu burada" diye konuştu.


AA


Geri Dön