30 / 04 / 2024

Gayrimenkul alanında dijital göçmenlik arttı...

Gayrimenkul alanında dijital göçmenlik arttı...

TEKCE Kurucu&CEO'su Bayram Tekçe, Türk vatandaşlarının yurt dışından konut edinme eğiliminin giderek arttığını belirtti. İşte haberin detayları...



Küresel gayrimenkul trendleri, Türk vatandaşlarının yurtdışı yatırım eğilimlerinin arttığını belirten TEKCE Kurucu&CEO'su Bayram Tekçe, bugün geldiğimiz noktada sektörün birçok faktörün etkisinde olduğunu kaydetti. 

Tekçe, “Güçlü ekonomik büyüme, iş fırsatları, düşük faiz oranları ve artan gelir, gayrimenkul yatırımını cazip hale getirebiliyor. Ayrıca, demografik faktörler de etkili. Nüfusun büyümesi, kentsel gelişim ve talebi yükselebilir, fakat yaşlanan bir nüfus, emekli mülkleri için talebi artırabiliyor” dedi.

dunya.com'dan Sevilay ÇOBAN'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri kapsamında, Türk vatandaşlarının 2020 senesinde 35 bin 184 adet olan yurt dışından konut satın alımı, 2021'de de 45 bin 789 adete arttı. Bayram Tekçe, Türklerin yurt dışında gayrimenkul satın alma isteğinin ardında iki temel neden olduğuna işaret ederek, “Öncelikle hem döviz bazında gayrimenkulün değer kazanacağı hem de yatırım geri dönüşümü yüksek ülkelerde fırsatlar kovalıyorlar.

Ayrıca AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkı kazanmak bir diğer motivasyon. Oturum ve çalışma izni sağlayan Golden Visa programlarını sunan ülkeler de bu kapsama giriyor. Tüm bu açılardan İspanya, Dubai, KKTC gibi ülkeler en çok tercih edilen ülkeler oluyor” açıklamasını yaptı. Bayram Tekçe, son dönemde dünyadaki gayrimenkul yatırım hareketlerini etkileyen temel trendlerin başında sürdürülebilirlik, yeşil inşaat uygulamaları ile teknoloji ve dijital dönüşümün geldiğini belirtti.

Gayrimenkul alanında dijital göçmenlik arttı...

YABANCI YATIRIMCIYA ÇAĞRI

Birçok ülkede, yabancı yatırımcıyı almak ve gayrimenkul almaları için  teşvik etmek amacı ile çeşitli fırsatlar sunulduğunu belirten Tekçe, “Bunlar arasında en fazla öne çıkanları şöyle sayabiliriz oturum izni ve vatandaşlık programları ile vergi avantajları, iş fırsatları, kira getirisi ve getiri potansiyeli. Bazı ülkeler, gayrimenkul sahibi olan yatırımcılara vergi avantajları sunuyor. Ayrıca, yurtdışında çalışıp başka ülkelerde yaşayanlar için de  dijital göçmenler, çifte vergilendirme engellendiği için rahatlıkla bir ülkede çalışıp diğerinde yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Aynı şekilde emekliler de maaş aldıkları ülkenin dışında bir ülkede ekstra vergi ödemeden yaşayabiliyorlar” söyledi.

İLK EVE KAMPANYA

İlk kez ev alacaklara düşük faizli konut kredisi kampanyalarının başlatılmasının, aslında sınırlı bir kitleyi kapsayacağı için gayrimenkul sektörüne çok fazla hareket getirmeyeceğini dile getiren Tekçe, “Ancak yine de devletin geniş kitlelerin konuta olan erişiminin sağlanması için bu gibi uygulamaların sayısını artırması önemli" ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul sektörüne yeni nesil çözümler geliyor...

Küresel gayrimenkul sektöründe çanlar çalmaya başladı!

Gayrimenkul yatırımcıları dikkat! İkinci evi olanlara ek vergi sinyali!


Geri Dön