Gayrimenkul alımında vatandaşlık işlemlerine dikkat!
250 bin dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç sene satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın alan yabancı vatandaşlar Türk vatandaşı olabiliyor...
19 Eylül 2018 tarihi itibarı ile en az 250.000 Amerikan Dolan veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alan yabancı yatırımcılar için vatandaşlık uygunluk belgesi kriterleri tanımlandı.
Değerleme Raporu Zorunlu
Vatandaşlık başvurusunda bulunacaklar için tek bir taşınmaz şartı yok. Bir yada birden fazla taşınmaz ile kriter sağlanabiliyor. Bu noktada önemli olan 12.01.2017-18.09.2018 tarihleri arasında satın alınmış taşınmazlar için taşınmaz değerlerinin toplamı en az 1.000.000 Amerikan Doları, 19.09.2018 tarihi ve sonrası için ise değerin en az 250.000 Amerikan Doları tutarında olması gerekiyor. Tutarın tespitinde ise değerleme kuruluşunca onaylanmış, piyasa değerini gösterir taşınmaz değerleme raporu aranıyor. Bu rapor da başvuru tarihinden en fazla üç ay öncesine ait olmalı. Söz konusu değerleme raporu işlem tamamlanıncaya kadar geçerli sayılıyor.
Gösterilen Değere Dikkat
Tapu sicil müdürlüğü başvurusunda resmi senette yer alacak olan satış bedelinin değerleme raporunda yer alan bedelden düşük olamamalı. Taşınmazın/taşınmazların Amerikan Doları cinsinden değeri, işlemin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın efektif satış kuru esas alınarak hesaplanıyor. Edinim süresi tamamlanmış taşınmazlar için de resmi senette ve değerleme raporunda yer alan bedelin belirlenen tutarların üzerinde olması gerekiyor.
Ödeme Bankadan Olmalı
Yapılacak yeni başvurularda satış bedeli transferinin bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmeli. Bedelin alıcı hesabından çıktığının ve satıcı hesabına yatırıldığının bankalar tarafından onaylanmış dekontlar ile belgelenmesi gerekiyor. Hatta edinilecek taşınmazın ipoteğe konu olması ya da ipotekli olarak satın alınması hallerinde aranan değerin tespitinde, ipotek bedeli düşülmek suretiyle kalan kısım dikkate alınıyor.
Satış sonrası beyanlar hanesine edinilen taşınmazı/taşınmazları 3 yıl süre ile satılmayacağı taahhüt edilecek. Tapu müdürlüğünce resmi senet, değerleme raporları, bankalar tarafından onaylanmış dekontlar, yabancıya ait kimlik belgesi, adres ye iletişim bilgileri eklenmiş üst yazı Yabancı işler Dairesi Başkanlığına gönderilecek. İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ve il Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne başvuru sonrasında, Milli Güvenlik ve kamu düzeni bakımından araştırması yapılan kişi, olumlu sonuçlanması halinde Cumhurbaşkanlığına gönderilecek. Onay sonrasında ise Türk Vatandaşlığı kazanılmış olacak.
Ofislerimize Yoğurt Talep Var
Türkiye genelindeki emlak işletmelerine yoğun talep olduğunu da belirten Altın Emlak Pazarlama Müdürü Mehmet Koçyiğit “Tüm temsilcilerimizi bu süreçler konusunda detaylı olarak bilgilendiriyoruz. Özellikle Başakşehir, Beylikdüzü ve Esenyurt bölgesine yoğun talep alıyoruz. İstanbul’da İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan olan özel ofis bu sürece destek oluyor ve yabancı yatırımcıların Türkiye’de ikamet izni ve vatandaşlık işlemlerinin tek noktadan takip edilebiliyor. Güvenli Liman, Huzurlu Yaşam sloganını benimseyerek bizlere Türkiye’nin bir gayrimenkul pazarlama firması olarak ülkemizin yatırım cazibesini artıracağız” dedi.
Ev alana Türk vatandaşlığı düzenlemesi ile ilgili tüm detaylar!