Gayrimenkul fiyatları piyasa gerçeklerinden kopuk! Konut alıp satarken neye dikkat edilmeli?
Konut piyasasındaki dalgalı süreç hakkında değerlendirmelerde bulunan Ankara’nın önde gelen gayrimenkul şirket Gayrimenkul PR doğru fiyatlandırmanın önemine dikkat çekerek konut alıp satmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken önemli kriterleri açıkladı.
Konut piyasasında fırsat döneminin bir daha geri gelmeyeceğine dikkat çeken Gayrimenkul PR, 'hükümet enflasyonu düşürmek faizi yüksek seviyede tutarak, tüketicileri almak yerine tasarruf etmeye yönlendirdi. Ancak, enflasyonu düşürücü yapısal reformlar yapılmadığı için toplum enflasyonun düşeceğini inanmıyor ve konut piyasasında fiyatlandırma alışkanlıkları eskisi gibi devam ediyor' açıklamasını yaparak önemli değerlendirmelerde bulundu.
Gayrimenkul PR'ın analizinde şunlar kaydedildi;
Kredi maliyetlerinin oldukça yüksek olmasından dolayı sermayesini konutta park edenler akılcı bir hamle yaparak piyasa daha da daralmadan önce konutları satışa çıkardı. Özellikle inşaat firmaları kendi oluşturdukları finansman modelleriyle 40 ay vadeli sıfır faizli satışlar yapıyor.
Temel sorun, ilan sitelerindeki gayrimenkul fiyatlarının piyasa gerçeklerinden kopuk olmasıdır. Satıcılar ilanlara bakarak fiyat belirlemeye çalışıyor. Oysaki; ilanlardaki fiyatlar ile satılmış fiyatlar arasında yüzde 30 civarında farklar gördük. Bu durum, Mayıs 2024 tarihinden bu yana devam ediyor.
Verile baktığımızda konut satışları arttı ancak bu, fiyatların da arttığı anlamına gelmiyor. Konut fiyatlarının enflasyondan arındırıldığında geçen yıla göre yüzde 17 gerilemesi satıcı tarafta elden çıkarma motivasyonu oluşturdu. Kimi nakit ihtiyacından satıyor, kimi fiyatların artık reel olarak yükselmeyeceği sebebiyle satıyor. Özellikle kiracıdan kurtulmak isteyen mülk sahipleri, gelen her teklifi değerlendiriyor.
Ankara'da satılık konut arzı 80 bin civarında seyrederken, bir taraftan inşaat firmaları konut üretmeye devam ediyor. Talep oldukça sınırlı ve temkinli olmasına rağmen, konut arzı ile talep arasında ciddi oranda fark var. Alıcılar, konut fiyatlarının daha da düşeceği beklentisiyle parasını mevduatta park ediyorlar. Satıcılar ve inşaat firmaları da Haziran 2024 tarihinden bu yana 'MB faizi düşürecek konut fiyatları artacak' algısına kapılarak, yanlış fiyatlandırma yapıyorlar.
Gayrimenkul piyasasını alt üst edecek asıl olay Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek olan doğrulanmış ilan sistemiyle başlayacak. Çünkü, suni ve yapay bir emlak piyasası var bu algıyı ilan siteleri oluşturuyor
Hükümetin araba ilanlara getirdiği barikatlar, sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarını ve satışlarını düşürmüştü. Şimdi ise emlak ilanlarına getirilen sınırlamalar ve barikat ile çok daha büyük etki yaratacak. Emlak ofislerini ve inşaat firmalarını derinden etkileyecek olan EIDS konut fiyatlarını düşüreceği gibi fiyatlandırma davranışlarını da değiştirecek.
Ekonomik büyüme ve gelir dağılımında düzelme olmadan, kredi alıp konut taksiti ödeyecek kesim oldukça az. Zaten 2025 yılı ekonomik olarak en zor yıl olmaya aday. Gayrimenkulünü satmak isteyenlere önerimiz, Mart 2025 tarihinden önce konutları satmalarıdır. Çünkü konut piyasasının ne kadar daraldığını satıcılar o tarihte görmüş olacak.
Önümüzdeki dönemde gayrimenkulün doğru şekilde pazarlanması ve doğru fiyatlandırmalar ön plana çıkacak. Bu süreçte satıcılara ve alıcılara önerimiz, gayrimenkul satma veya alma hayatımızın en önemli kararıdır. Bu konuda konusunun uzmanlarından destek almalarında uzun vadede sonsuz faydalar görmekteyiz.
Türkler yurt dışından 8 yılda 5,8 milyar dolarlık konut aldı!
|