Gayrimenkul hibe vaadi sözleşmesi nedir?
Bir bedel karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredildiği hibe işlemini gerçekleştirecek taraflar aralarında gayrimenkul hibe vaadi sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, Gayrimenkul hibe vaadi sözleşmesi nedir? Nasıl yapılır?
Gayrimenkul hibe vaadi sözleşmesi nedir?
Bağış; bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine deniyor. Hibe işlemini gerçekleştirecek taraflar aralarında gayrimenkul hibe vaadi sözleşmesi imzalayabiliyor.
Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.
Henüz edinilmemiş olan bir haktan feragat etmek veya bir mirası reddetmek, bağışlama olmuyor. Ayrıca ahlaki bir ödevin yerine getirilmesi de bağışlama sayılmıyor.
Bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.
Bağış rücu şartı ile de yapılabilir. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı denir.
Bağışta diğer mirasçıların durumu..
Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı vardır.
Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunur.
Tapu bağışlama sözleşmesi nasıl yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com