27 / 04 / 2024

Gayrimenkul hibesi nasıl yapılır?

Gayrimenkul hibesi nasıl yapılır?

Taşınmaz mal tapusu bedelsiz olarak da bir başkasına devredilebiliyor. Bu işleme ise gayrimenkul hibesi deniyor. Peki gayrimenkul hibesi nasıl yapılır? Gayrimenkul hibe harcı ne kadar?



Gayrimenkul hibesi nasıl yapılır?

Tapu dairesinde tüm devir işlemleri bir satış bedeli karşılığında yapılmıyor. Diğer ifade ile tapu bedelsiz olarak da bir başkasına devredilebiliyor. Bu işleme gayrimenkul hibesi deniyor. Peki gayrimenkul hibesi nasıl yapılır? Gayrimenkul hibe harcı ne kadar?


Gayrimenkul hibe işleminde bir bedel karşılığı ödenmemesine karşın, bağışı yapan kişi, bağışı yaptığı kişiye birtakım sorumluluklar yükleyebiliyor. Söz konusu yükümlülükler,  bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.


Gayrimenkul hibe işleminin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harç bedelinin yatırılması gerekiyor.


Gayrimenkul hibesinde gerekli belgeler:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.


Gayrimenkul hibesi harcı:

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden Binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir.Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır.


Gayrimenkul hukuku!


Geri Dön