28 / 04 / 2024

Gayrimenkul takası nasıl yapılır?

Gayrimenkul takası nasıl yapılır?

Takas işlemi başka bir ifadeyle trampa olarak ifade ediliyor. Takasa konu olacak mallar; taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor. Peki, gayrimenkul takası nasıl yapılır?



Gayrimenkul takası nasıl yapılır?

Takas işlemi trampa olarak da biliniyor. Takas bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Takasa konu olacak mallar; taşınır veya taşınmaz mal olabiliyor. 


Takas ile değiştirilecek gayrimenkullerin değerlerinin birbirine eşit olması şartı aranmıyor. Taşınmazların değerleri arasında eşitlik olmaması halinde, bu fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor. 


Değer eşitliği için  ödenecek bir bedel işlem sırasında peşin ödenmeyecekse, ileride ödenecekse bunun için kanuni ipotek tesis edilebiliyor.


Takas işlemi yapılmasına dair taraflar arasında takas sözleşmesi yapılıyor. Bu sözleşme iki tarafa da borç yüklüyor.  Her iki tarafın da asli edim yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu borçlar ise her iki taraf için de paradan başka birşeydir.



Tapu işlemi için istenen belgeler;

1) Tapu senetleri yada tapu bilgilerini gösterir belge.

2) Trampa yapacak maliklerin (Yetkili temsilcilerinin vekaletname asıllar), nüfus cüzdanı asılları veya pasaportları. Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları. 3) İlgili ilçe belediyesinden alınmış beyan değerini gösterir belge.

3) Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) Poliçe fotokopisi.


Tapu takas harcı 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön