Tapuda gayrimenkul takası nasıl yapılır?
Tapuda takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi olarak karşımıza biliniyor. Tapuda değiştirilecek gayrimenkullerin bedellerinin aynı olması gerekmiyor. Peki, tapuda gayrimenkul takası nasıl yapılır?
Tapuda gayrimenkul takası nasıl yapılır?
Tapuda takas, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemine deniyor. Takas işlemi yapılacak gayrimenkullerin değerlerinin aynı olması gerekmiyor. Değerler arasında fark olması halinde, aradaki fark bir miktar para ödenerek denklik sağlanabiliyor.
Tapuda takas işleminin yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harç ödemenin yapılması gerekiyor.Tapu takası için gereken belgeler şu şekilde:
-Trampası yapılacak taşınmaz mallara ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya maliklerin sözlü beyanı,
-Trampa yapacak maliklerin veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları,
-Trampa yapanların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,
-Akitte taraflardan biri veya ikisi kanuni temsilci (vekil, vasi, kayyım) ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge, 5. Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
Tapuda takas işlemi hakkındaki hükümlere Türk Borçlar Kanunu’nda yer veriliyor. Kanuna göre, tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen işlemler için devlet her iki taraftan tapu takas harcı talep ediyor.
Devlet tarafından, her yıl belirlenen tapu takas harcı, her iki taraftan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil ediliyor.
Tapuda takas masrafı ne kadar?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com