Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 6 gün sonra sona eriyor!
Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla başladı. Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 6 gün sonra sona eriyor. Peki emlak vergisinden kimler muaf? İşte merak edilen soruların cevapları...
Konut, arsa, arazi, işyeri gibi gayrimenkullerin tabi olduğu emlak vergisinin 2024 yılına ait 2. taksit ödemeleri 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla resmen başladı. Söz konusu konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre 2 eşit taksit olarak şeklinde ödenen söz emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart-31 Mayıs arasında yapılmıştı.
Konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri için son tarih 30 Kasım 2023 olarak açıklandı.
Paylaşılan bilgilere göre emlak vergisini, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, eğer her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi kullananlar ödemekle yükümlü. Ayrıca yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için gecikme zammı ödemek zorunda. Aylık gecikme cezası yüzde 2.5 olarak uygulanıyor.
EMLAK VERGİSİ NASIL BELİRLENİR?
Posta'nın aktardığı detaylara göre milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak Vergisi değeri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre 2022-2025 yılları emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021'den önce tespit edilerek karara bağlanmıştı. Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgiye göre ilk sene herhangi bir artış yapılmadan yeni değerler üzerinden ödeme yapılırken, ara seneklerde ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Bu yılın hesabında geçerli yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 olarak açıklanmıştı. Buna göre bu sene verginin artış oranı da yüzde 61.46 oldu.
EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF OLUR?
Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından almış oldukları aylıktan ibaret bulunanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, ülkemiz sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek bir meskeni bulunanlar (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) emlak vergisinden muaf oluyor.
Aktarılan bilgilere göre hisse ile bile olsa birden çok konuta sahip olanlar söz konusu bu muafiyetten faydalanamıyor. Söz konusu muafiyetten faydalanmak için belediyeye dilekçe verilmesi gerekiyor. Ayrıca muaf olduğunu bilmeden ödemelerini yapanlar da 5 yıl boyunca geriye dönük iade alabiliyor.
ÖDEMELER NEREYE YAPILIYOR?
Konu ile ilgili olarak verilen bilgiye göre emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen vatandaşlar söz konusu bu işlemleri bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunmuş olduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebiliyor. Ayrıca yine paylaşılan bilgiye göre emlak vergisi ödemeleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye direkt şekilde de yapılabiliyor. Belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Ayrıca E-devlet üzerinden de emlak vergisi online olarak da ödenebilir.
TOKİ 32 ildeki 169 konut ve 28 ildeki 192 iş yerini satışa çıkarıyor!
Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm Projesi'ne 245 bin afetzede başvurdu!
TOKİ'den Ordu'ya 200 konutluk iki yeni proje geliyor!