27 / 11 / 2024

Gayrimenkul sahipleri vergiye boğulacak!

Gayrimenkul sahipleri vergiye boğulacak!

GAYRİMENKULÜ olanlar, bu günlerde balayı yaşıyorlar. Nedenine gelince, yakında arka arkaya vergiler ya da vergi artışları geliyor.




Bunlardan birini dün açıkladık; bir konutu olan emeklilere ve özürlülere, yıllardır uygulanan sıfır oranlı emlak vergisine, yakında çıkacak bir yasa ile son veriliyor. Artık emekliler ve özürlüler de vergi ödeyecek.

EMLAK VERGİSİ ARTIYOR

Belediyelere kaynak yaratmak amacıyla hazırlanan ve şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda olan "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı" ile bina vergisi ile arsa ve arazi vergilerinin oranı artırılıyor.


Bakanlar Kurulu, tabloda belirtilen oranları, "iki katına kadar" artırmaya da yetkili olacak.

YENİ KONUTLARDA İSTİSNA KALKIYOR

Yeni inşa edilen konutların, vergi değerinin 1/4'ünün, beş yıl süre ile emlak vergisi istisnasından yararlandırılmasına ilişkin 36 yıllık uygulamaya son veriliyor.

KATKI PAYI DA ARTIYOR

Gayrimenkulün, hesaplanan emlak vergisinin yüzde 10'u oranında alınan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" da, emlak vergisinin artmasına bağlı olarak daha fazla tutarda ödenecek.

ÇÖP VERGİSİ

Halk arasında çöp vergisi olarak bilinen "Çevre Temizlik Vergisi"de artıyor.

Konutlarda su tüketim miktarına, işyerlerinde bina grup ve derecelerine göre alınan Çevre Temizlik Vergisi de, mevcut tutar artırılmak suretiyle yeniden düzenleniyor.

İNŞAAT HARCI

Konut ve işyeri
inşa edilirken, metrekare başına alınan ve inşaat alanı büyüdükçe artan "inşaat harcı" da yükseltiliyor.

Bu arada, inşaat nedeniyle, yer altı ve yer üstüne döşenecek olan boru ve kablonun her bir metrekaresi için de ayrıca harç alınması öngörülüyor.

YOL VE KALDIRIMLAR

Yeni parke, asfalt veya beton yol yapılması, mevcutların en az yüzde 40 genişletilmesi durumunda "Yol Harcamalarına Katılma Payı" ödenecek.

YAPI KULLANMA HARCI

Yapı kullanma izni başvurusu sırasında alınan, yapı kullanma ve cins değişikliği harcının oranı da binde 15'den, 17'ye yükseltiliyor.

DÜŞÜK DEĞERE CEZA

Şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda olan, "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair" bir başka yasa tasarısı ile de gayrimenkul alım satımında, gösterilecek değer yeniden düzenleniyor.

Öteden beri süre gelen uygulamada, emlak vergisi değeri üzerinden tapu işlemi yapılması, yeterli görülüyordu (Bkz. 48 No.lu Harçlar Kanunu Tebliği).

Yeni tasarıya göre, emlak vergisi asgari değerinin altında olmamak koşuluyla, "gerçek satış değeri" beyan edilip, bunun üzerinden "tapu harcı" ödenecek.

Düşük gösterildiği belirlenen gayrimenkullerde, aradaki farkın "tapu harcı" alınacak ve ayrıca, yüzde 25 oranında "vergi ziyaı cezası" uygulanacak.

DİĞER VERGİLER

Gayrimenkulü olanlardan alınan vergiler, yukarıda sıralananlarla bitmiyor.

Bir de öteden beri uygulanan vergiler var. Örneğin; kiraya verilen gayrimenkullerin, kira gelirinden, gelir vergisi alınıyor. Gayrimenkullerin, edinme tarihinden itibaren 4 yıl (1 Ocak 2007'den itibaren edinilenlerde 5 yıl) içinde elden çıkartılmasından doğan kazançlar, "değer artışı kazancı" olarak vergilendiriliyor. Gayrimenkul alım satım ve inşa işleriyle uğraşanların, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar "ticari kazanç" hükümlerine göre vergilendiliyor.

Özetle, gayrimenkulü olanlara, bazısı mevcut bazısı da yolda, çeşit çeşit vergi var...

Mevcut oranlar ve tasarıdaki oranlar tabloda gösterilmiştir.

EMLAK VERGİSİ ORANLARI (Binde)

     
 

Mevcut Oran (%)

Yeni Oran (%)

Artış Oranı (%)

Konutlar

1

1.5

50

Konutlar (B.Ş)

2

3

50

Konut dışı bina

2

3

50

Konut dışı bina (B.Ş)

4

6

50

Arsalar

3

5

67

Arsalar (B.Ş)

6

10

67

Araziler

1

2

100

(B.Ş.) Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki

     


ŞÜKRÜ KIZILOT/HÜRRİYET


Geri Dön