27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sahiplerinin dikkatine! Yarın son gün!

Gayrimenkul sahiplerinin dikkatine! Yarın son gün!

Türkiye sınırlarında yaşayan kişiler için emlak vergisi ödemeleri başladı. Vergi ödemeleri yarın mesai bitiminde sona erecek. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler için ise ceza gelecek.



Arsa, arazi, bina ve daire sahipleri her yıl düzenli olarak emlak vergisi ödüyor. İlk taksiti Mayıs 2020 içerisinde ödenen verginin ikinci taksiti Kasım ayında ödeniyor. Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri yarın mesai bitiminde sona eriyor. Peki emlak vergisi ödemeleri ertelendi mi? Emlak vergisi 2020 ödemesi son günü ne zaman? İşte tüm merak edilenler...

Kimler vergi mükellefi?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Emlak vergisinden muafiyet

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Emlak vergisi iadesi

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf  tutuluyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla açıklanan süre içerisinde başvurularını iletmesi halinde vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler üzerinden yapılabiliyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması gerekiyor.

Emlak vergisi hesaplama 2020

4 yılda bir takdir komisyonlar tarafından belirlenen emlak değerleri yeniden tespit ediliyor. Son olarak 2017 yılında tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli oluyor. Ara yıllarda belirlenen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58 oldu. Bu durumda, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak hesaplamalarda bulunabilecek.

Ödemeyene yüzde 2 ceza

2020 yılı 1. taksit ödemeleri yarın mesai bitiminde sona erecek. Mükelleflerin herhangi mağduriyet yaşamaması için belirtilen tarihler arasında ödemelerini yapmalarını gerekiyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler için ise cezai işlem verilecek. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesilecek.

5 soruda emlak vergisi 2020!

Milyonlarca gayrimenkul sahibi ödediği o paraları iade alabilecek! 


Geri Dön