28 / 04 / 2024

5 soruda emlak vergisi 2020!

5 soruda emlak vergisi 2020!

Türkiye sınırları içerisinde bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. İşte emlak vergisi ile ilgili merak edilen her şey...



Türkiye sınırları içerisinde bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödeniyor. Emlak vergisi, belediyeler tarafından bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayalı olarak tahsil edilen ve 1319 sayılı Kanunu kapsamında yılda iki kez ödeniyor.

1-  EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Tapu kayıtlarında geçen, kendi adınıza ait olan konut, arsa, arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemekle yükümlüğü olduğu vergiye emlak vergisi deniyor. 1986 yılında çıkan bu vergi sene de bir sefer de ya da iki seferde ödenebilen, taşınmazın bulunduğu belediyeler tarafından tahsil ediliyor.

2- EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyor. GİB tarafından yayınlanan vergi takvimine göre, emlak vergisi ödemelerinin ilk taksiti 1 Mart tarihinde başlayacak ve 1 Haziran tarihine kadar devam edecek. İkinci taksit ödemeleri ise 30 Kasım'da alınacak. Vergi mükelleflerinin bu tarihleri geçirmemesi gerekiyor.

3- EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDER?

Bina vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödeyebiliyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükelleflerden oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

4- EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler emlak vergisi ödemiyor.

5- EMLAK VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinden yapılabiliyor. Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması durumunda ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılmasıyla gerçekleşebiliyor. Emlak vergisi ödemesi ayrıca internet aracılığıyla yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olmasıyla, internet üzerinden online olarak ödenebiliyor.

Emlak vergisi 2020!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön