08 / 11 / 2024

Gayrimenkul satışları 5 yılda üç kat arttı!

Gayrimenkul satışları 5 yılda üç kat arttı!

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından hazırlanan Türk Yapı Sektörü Raporu 2014' için yapılan çalışmalar sektörle ilgili bir takım verilerini ortaya koydu. Gayrimenkul satışları 5 yılda üç kat arttı...




Yapı-Endüstri Merkezi tarafından hazırlanan Türk Yapı Sektörü Raporu 2014' için yapılan çalışmalar sektörle ilgili bir takım verilerini ortaya koydu. 2014'ün tamamında inşaat sektörünün yüzde 3.5-4 arasında büyümesi öngörülüyor. Elde edilen ilk belirlemelere göre, inşaat sektörü yılın ilk yansında küçülürken, istihdam 1.95 milyon ile geçen yılın aynı döneminin 111 bin kişi üzerinde gerçekleşti. Raporla ilgili değerlendirmeye göre 2015 yılı Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından ılımlı büyümelerin olacağı bir yıl olacak. 2015'te mevcut siyasi ve dış politik riskler çerçevesinde ekonomide yüzde 4, inşaatta ise yüzde 4-5 arası bir büyüme bekleniyor. 



SEKTÖR geçen yıl gerçekleşen 1 milyon 145 bin konut satışıyla rekor kırarken, gayrimenkul şirketleri de 201 4'te kampanyalarla müşterilerine kolaylık sağlamaya devam etti. Öte yandan, uzmanlar sektörün önümüzdeki yıl da büyümesini sürdüreceği görüşünde 2013 yılını rekor satışla kapatan inşaat sektörü 2014 yılına da yeni kampanya ataklarıyla başladı. Artan konut kredi faizine karşı faizlerini sabitleyen şirketler, yıl içindeki kampanyalarla peşinatları erteledi, vadelerini de uzattı. Peşin alımlarda yüzde 10'a varan indirim yapan şirketler, kendi bünyelerinde ödeme planı da çıkartarak vatandaşlara kolaylıklar sağlamak için ellerinden geleni yaptı. Bu kampanyalara paralel olarak yılın Ağustos ayında inşaat hizmet gelirleri (yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinden elde edilen gelirler) 271 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleştiği öğrenildi, inşaat sektörü geçen yıl gerçekleştirdiği 1 milyon 145 bin konut satışıyla rekor kırarken, son 5 yılda satışlarını 3 kat artıran gayrimenkul şirketleri 2014 yılında da çeşitli kampanyalar düzenleyerek müşterilerine kolaylıklar sağlamaya devam etti. Konut kredi faizlerindeki artışın satışları engellememesi için kimi firmalar "0 faiz" derken, kimi firmalar da faizlerini sabitleme yoluna gitti. Peşinat bedellerini teslim tarihine öteleyen şirketler, dileyen müşterileri için şirket içinde senetli satış imkanı da sundu. 


KDV'Yİ UNUTMAYIN 2014 


yılında konutta KDV için de önemli bir dönem olduğunun altını çizen yetkililer, konutta KDV sisteminin değiştiğini de belirtti. Yeni sistemle arsa bedeline göre belirlenen KDV oranın, rayiç bedelleri 499 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, 500 ile bin lira arası olan arsalarda yüzde 8, bin lira ve üzeri olan arsalarda ise yüzde 18'e çıktığı ifade edildi. 1 Ocak 2013 tarihinden önce ruhsat alan projelerin, yeni düzenlemeye dahil edilmediği de aktarıldı. Oturum ya da yatırım amaçlı ev almayı planlayanların bu düzenlemeyi göz önünde bulundurup, fırsatı kaçırmaması da tavsiye edildi. 


YABANCI ALIMI HIZ KESMEDİ 


İzmir başta olmak üzere Türkiye'deki gayrimenkul sektörü ile yakından ilgilenen yabancıların son aylarda atağa geçtiği ifade edilirken, kurdaki artışın da yabancı yatırımcıların alım kararını hızlandırdığı vurgulandı. Konut yatırımının 2007 - 2014 yılları arasında en çok kazandıran yatırım enstrümanı olarak öne çıkması ise dikkat çekti. Konuta yapılan yatırım altın, döviz ve borsaya kıyasla daha çok kazandırdı. 

Uzmanlar, son bir senede markalı konut yatırımının yüzde 6 ila yüzde 42 oranında değer kazandırdığını belirterek, maksimum kazancı sağlamak için doğru proje ve lokasyonlara yönelmek gerektiğinin altını çizdi. 


KONUTTA YENİ DÖNEM 


28 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un gayrimenkul sektöründe de köklü değişiklikler yarattığını vurgulayan yetkililer, bugüne dek sektörde en çok sorun yaratan maketten konut satışına da düzenleme geldiğini vurguladı. Müteahhit firmanın tüketiciye konut satış sözleşmesini imzalatabilmesi için öncelikle yapı ruhsatını alması gerektiğine dikkat çekilirken, proje inşaatının tamamlanamaması veya firmanın iflas etmesi gibi durumlarda tüketicilerin mağduriyetlere uğraması nedeniyle bina tamamlama sigortası getirildiğine değinildi. Yeni kanunda tüketiciye sözleşmenin imza tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir tazminat ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanındığı da ifade edilirken, satış vaadi sözleşmelerinde tapuya şerh koymak zorunlu olduğu öğrenildi. Ön ödemeli konut sözleşmesi ve satış vaadi sözleşmelerinin tapuda tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmelerinin ise noterde düzenlenerek yapılması zorunluluğu yasaya eklendiği aktarıldı. 


800 MİLYON DOLAR GELİR 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerinden derlenen bilgilere göre, Ağustos ayında inşaat hizmet gelirleri 271 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiği belirtildi. Ağustos ayında tüm zamanların en yüksek inşaat hizmet geliri elde edildi. Bu yılın Ocak - Ağustos döneminde elde edilen inşaat hizmet geliri ise 708 milyon dolar oldu. Geçen yılın tamamında 674 milyon dolar inşaat hizmet geliri elde edilmişti.Türkiye 2001 yılından beri yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden yıllık ortalama 800 milyon dolar gelir elde ediyor. 


ZAM GELMEDEN ALIN 


Dolardaki yükselişle birlikte inşaat maliyetleri de artarken, karlarından feragat ederek uygun alım koşulları yaratan şirketler yılın ilk aylarında satışların etkilememesi için zam kararı almadığı vurgulandı. Gayrimenkul sektörünün patronları bu dönemki fiyat ve ödeme koşullarının fırsat olduğunu, bir sene sonra bu fiyatlarla alımın söz konusu olmayacağına da dikkat çekti. 


Yeni Asır Ek 


Geri Dön