28 / 12 / 2024

Gayrimenkul sektörü 2019'dan umutlu!

Gayrimenkul sektörü 2019'dan umutlu!

Emlakkulisi.com olarak Realtor Gayrimenkul'ün kurucusu Anıl Ulaş Övençoğlu ile bir röportaj gerçekleştirdik. İşte Övençoğlu'nun sektör değerlendirmeleri...



Emlakkulisi.com olarak yabancı yatırımların tercih ettiği bir milli sermaye olan Realtor Gayrimenkul'ün kurucusu Anıl Ulaş Övençoğlu ile gayrimenkul sektörünü masaya yatırdık. İşte o röportaj...
 

1-Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Gayrimenkul sektörüne nasıl girdiniz?
20 eylül 1987  Ankara  doğumluyum. Gayrimenkul sektörü ile 19 yaşında tanıştım. Yabancıya satışın yeni yeni başladığı dönemlerde uluslararası çalışan bir emlak ofisinde, Ofis elemanı olarak girdiğim bu sektörde zaman ile satış sonrası müdürlüğü, ofis müdürlüğü yaptıktan sonra, inşaat firmasında satış danışmanı olarak devam eden kariyerimde yaptığım başarılı satışlar dan sonra satış müdürü daha sonra genel kordinatör olarak 50 den fazla ülkeden müşterilerimize 2 yıl gibi kısa bir sürede 400 konut üretip başarı ile satışını tamamladım. Ardından gelen çok ciddi CEO luk tekliflerine rağmen ,Artık kendi yolumun çizmenin ve kendi markamı yaratmanın  vaktinin geldiğini hissettim ardından Realtor in Turkey nin kuruluş süreci başladı. 

2-Türkiye gayrimenkul sektörünün geleceği ile ilgili öngörülerinizi alabilir miyiz?
Yurt içi ve Yurt dışı gayrimenkul piyasasını çok yakından takip ediyor ve analizliyoruz. Ülkemizin geleceğine güvendiğimiz için hangi süreçlerden geçtiğini önemsemden yatırımlarımıza ve organizasyonlarımıza devam ediyoruz. Dönemsel olarak inişler olsada , Gayrimenkul satışlarında her yıl yukarı önlü bir ivme izlemeye devam edeceğimizi düşünüyoruz. 

3-Franchising şartlarınız neler?
Realtor in Turkey 25 den fazla ülkeden yatırımcıları gayrimenkul ofislerimiz ile buluşturmakta bu yüzden Her şey den önce Girişimcilerimizin  yada mevcutta Gayrimenkul ofisi sahiplerinin vizyonu ve gelecekten beklenitleri bizim için çok önemli. Kurumsal olarak Minumum 70 m2 ve üstü bir ofis ,Sözleşme süremiz 7 Yıl,  Franchising bedeli kısa bir süreliğine 50.000 TL yerine 20.000 TL , Royalty bedeli olarak ciro bazında pay almıyoruz. İlk 6 aydan sonra aylık sabit 2.000 TL Royalty bedeli alıyoruz. 

4-Gayrimenkul piyasasında işler nasıl? Fiyatlar geriliyor mu?
2018 Gayrimenkul piyasasında işler beklenenden çok daha iyi gitti. Özellikle yabancıya satış bu yıl beklenin çok üzerinde gerçekleşti. Buda yabancı yatırımcı için halen en güvenli ve karlı ülkenin Türkiye olduğunun bir göstergesidir. Türkiye de 20 yıldır gayrimenkul fiyatları hiç gerilemedi elimizdeki rapor ve analizlere göre 2052 ye kadarda bu trendin yukarı yönlü gideceğini düşünüyorum. 


5-Tapu harcı ve KDV indiriminin uzatılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Özellikle gayrimenkul sektörüne ve dolayısı ile ekonomiye direk pozitif yönde bir etkisi olduğu çok açık. 2019 yılında da bu KDV indirimin belirli bir süre daha devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

6-Türk vatandaşlığı limitinin düşürülmesi sektöre nasıl yansıyor?
Aslında Türk vatandaşlığı limiti TL bazından düşürülmedi. Doların yükselişinden dolayı fiyatta dolar bazında düzenlenmeye gidildi. Ancak Yabancı yatırımcının dolar bazında ödeyeceği rakamın düşürülmesi KDV indirimindeki gibi sektöre pozitif yansıdı. Yatırımcılarımızda bu indirimlerden çok memnun. Şunuda unutmamız gerekiyor halen daha gerçek potansiyelimizi yakalayabilmiş değiliz. Daha çok çalışıp sektördeki güvenilir firma sayısını çoğaltmamız gerekiyor.

7-Arap yatırımcının Türkiye'ye ilgisi nasıl? 
İstanbul başta olmak üzere Alanya-Yalova-Trabzon ve Ordu da Arap yatırımcılarımızın taleplerine cevap veriyoruz.Türkiye ye olan ilgi her geçen gün büyüyor bunu gelen taleplerden anlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu ilgi çok daha fazla olacak. 

8-“Alanya'da en çok Almanlar yaşıyor” haberleri okuduk hep, bu değişir mi, yerini araplara bırakır mı?
Bundan 20 yıl önce Alanya için küçük almanya denilir ve bir dönem Alanya-Almanya diye dizide çekilmiştir. Almanlar halen Alanya da yaşamaya devam ediyorlar fakat yerlerini Araplardan ziyade Ruslara bıraktılar. Ruslardan Sonra İskandinav ülkeri onlardan sonra araplar geliyor. Özellikle uluslararası havalimanı hizmete girdikten sonra Alanya Tüm dünya ülkelerinden misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Alanya kağıt üstüne ilçe olsada Ticari ve Ekonomik büyüklüğü bir çok ilimizden önce gelmekte. 

9-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
2018 yılını bitirmek üzereyiz. 2019 da gayrimenkul sektörü için çok daha umutlu ve heyecanlıyız. Bu heyecanımızı ve enerjimizi hep daha iyisini yapmak için harcayacağız. Realtor in Turkey olarak 2019 da çalıştığımız ülke sayısını 40 a çıkartarak 5 kıtadan yatırımcılarımızı franchise ofislerimiz ile buluşturmaya devam edeceğiz. 


Geri Dön