09 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Cushman - Wakefield Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2022 Yıl Sonu Raporu yayımlandı. Söz konusu raporda gayrimenkul sektörünün dipten dönüş sinyalleri verdiği belirtildi. İşte o rapor...



Ayrıca pandemi sonrası artan ofis talebiyle beraber boşluk oranları yüzde 15,7’ye geriledi ve 2014 yılı oranlarına yaklaştı. Bununla beraber konut değişikliği ile fonksiyon değişikliğine giden ofis binaları, İstanbul Finans Merkezi dışında halihazırda ofis projesinin olmaması ve artan nitelikli A sınıfı ofis talebiyle merkezi iş alanı (MİA) bölgesinde boşluk oranları ciddi düşüşler gösterdi. Verilen detaylara göre, özellikle Levent bölgesinde, tek mülkiyetli yapıya sahip binalarda boşluk oranı 2021 yılında yüzde 20’ler düzeyinde seyrederken, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 10,25’e kadar geriledi.

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Alışveriş merkezi işlemleri 2022'de hızlandı

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası dönemde perakendeye artan taleple beraber gerek alışveriş merkezleri gerekse birincil caddelerde ciddi doluluk oranlarına ulaşılması da oldukça dikkat çekiyor. Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yıl Sonu Raporu’na göre, arzın kısıtlı olduğu pazardaki söz konusu bu talep artışıyla İstanbul ana caddelerindeki birincil kira seviyesi 2 bin 790 TL'ye yükselirken, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 186 oranında artış yaşandı.

Ayrıca yine verilen detaylara göre, fiziksel perakendeye olan güçlü talep ile beraber 2022 yılında, ziyaretçi sayıları ve cirolardaki artış ön plana çıktı. 2022 yılının Kasım ayında ziyaretçi sayısı endeksinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16’lık artış gösterdi. Ayrıca 2022 yılının Kasım ayında alışveriş merkezi ciro endeksinde ise bir önceki yıla göre yüzde 140,4 ile Kasım ayı enflasyonu olan yüzde 84,4’ün üzerinde bir artış gözlemlendi. Cirolarda gözlemlenen artış beraberinde 20192dan beri gündemde olmayan ciro kirasını tekrar gündeme getirdi.

2022 yılında 3 yeni AVM ile pazara 98.110 metrekarelik yeni arz girişi gerçekleştirilirken Türkiye’deki toplam AVM arzı 444’e yükseldi ve alan büyüklüğü 13,9 milyon metrekareye ulaştı. 


Geri Dön