09 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Cushman - Wakefield Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2022 Yıl Sonu Raporu yayımlandı. Söz konusu raporda gayrimenkul sektörünün dipten dönüş sinyalleri verdiği belirtildi. İşte o rapor...



Türkiye’nin avantajlı konumu lojistik sektörüne ivme kazandırmaya devam ediyor

2022 yılının son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 53 oranında artış kaydederek yaklaşık 83 bin 100 metrekare şeklinde gerçekleşen depo alanı kiralama faaliyetlerinde, metrekare kiralama başına fiyatlar yıllık bazda yüzde 133 arttı ve 140 TL'ye tırmandı.

Söz konusu bu artışta enflasyon baskısı ve inşaat maliyetlerindeki yukarı yönlü hareketlerin dışında arzın kısıtlı olması ve özellikle büyük kapalı alanlara artan talep de etkili oldu. Hazırlanan raporda, depo alanlarındaki net artışın kısa ve orta vadede ihtiyaca yönelik talebin sürekliliği ile devam edeceği öngörüsü de yer aldı. Söz konusu raporda, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı enerji sıkıntısı yaşayan Avrupa ülkelerinin aksine Türkiye’nin güvenli enerji tedarikine sahip olmasının, uluslararası yatırımcılar nezdinde Türkiye’yi lojistik anlamda avantajlı duruma getirdiğine vurgu yapıldı.

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Yurt sayıları öğrenci sayısını karşılamıyor

Yine verilen detaylara göre, Türkiye geneli 2021-2022 öğretim yılı içerisinde toplam öğrenci sayısının geçen seneye oranla yüzde 1 artarak 8.29 milyona ulaştığının belirtildiği raporda, yurtların kapasitesinin ihtiyacı karşılamadığına işaret edildi. Geçmişten beri süregelen yurt probleminin 20222nin de  gündemleri arasında yer aldığı belirtilen raporda, enflasyonun giderler üzerindeki artan baskısı ve ev kiralarındaki artış neticesinde öğrencilerin yurtlara olan talebi artarken, yeterli arz olmadığı gerçeğiyle öğrenciler tekrar yüz yüze kaldığı kaydedildi.

Ayrıca Türkiye geneli toplam yurt sayısı bir önceki seneye göre yüzde 5,6 oranında artarak 5.468 oldu ve buna bağlı olarak toplam yurt kapasitesi de yüzde 7,4 oranında artarak 1.23 milyona yükseldi.

Yabancıya konut satışlarında rekor yıl

Raporda incelenen sektörler arasında yer alan konut sektöründe ise 2022 yılının yabancıya satışlarda rekor yılı olduğu belirtildi. Yabancılara satış bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,2 oranında arttı ve 67 bin 490 adet ile tüm zamanların en yüksek yıllık satış rakamını gördü.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün etkisini yitirmesi ile yeniden yüksek performans göstermeye başlayan turizm sektörü ise Şubat ayında başlayan Ukrayna-Rusya savaşına rağmen pandemi öncesi dönem yoğunluğuna geri döndü. Otel doluluk oranlarındaki artışların yüzde 30’lara yaklaştığı da belirtildi.

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Konutta yanlış beyana ağır ceza kesilecek!

Yeni Evim Kampanyası'nda rayiç bedel ve sıfır konut şartları seçenekleri azaltıyor! Ev alacaklar hemen bakın!

Milyonlarca tapu sahibi aman dikkat! 2023 yılı ödemeleri için geri sayım başladı, bunu yapmayan yandı!


Geri Dön