22 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Cushman - Wakefield Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2022 Yıl Sonu Raporu yayımlandı. Söz konusu raporda gayrimenkul sektörünün dipten dönüş sinyalleri verdiği belirtildi. İşte o rapor...




Cushman - Wakefield merakla beklenen "Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yıl Sonu” raporunu yayımladı. Verilen detaylara göre, 2022'de Türkiye genelinde ofislerdeki boşluk oranındaki ciddi düşüşe değinilen söz konusu raporda ayrıca kiralarda yaşanan 3 kata varan artışla beraber sektörde dipten dönüş sinyalleri verildiği kaydedildi.

Ticari gayrimenkul danışmanlık pazarının küresel lideri konumunda olan Cushman - Wakefield’ın ofis, perakende, sanayi, lojistik, konut, otel ve öğrenci yurtları sektörlerine yönelik hazırladığı ‘Türkiye Pazar Analizleri 2022 Yıl Sonu’ raporunda çok önemli bilgilere de yer verildi.

Söz konusu rapora göre, küresel ölçekte 2022 yılı, pandemi döneminde uygulanmış olan gevşek para politikası, devlet destekleri gibi uygulamaların ve yine aynı dönemde yaşanan arz-talep dengesizliklerinin ekonomik faturasının ödendiği bir sene olarak öne çıktı.

Verilen detaylara göre, Türkiye ekonomisinin, 1. çeyrekte yüzde 7, 2. çeyrekte yüzde 7,7 oranında büyürken, 3. çeyrekte ise bir yavaşlama göstererek, yüzde 3,9 oranında büyüdüğünün anımsatıldığı raporda, 2023' yönelik beklentilerde de yapılması planlanan Türkiye Genel Seçimleri’ne işaret edildi.

Raporda yer alan detaylara göre, söz konusu seçimlerin, 2023 yılının ilk yarısında ekonomi üzerinde etkisini belirsizlik ile göstermesi beklenirken, 2. yarıda seçimlerin tamamlanmasıyla pozitif etki edeceği öngörüsüne yer verildi.

Gayrimenkul sektörü dipten dönüş sinyalleri veriyor!

Pandemi sonrası ofislere talep arttı; boşluk oranları hızla geriledi

Hazırlanan rapordaki ofis piyasasına yönelik yapılan değerlendirmeye göre, 2022'nin sonunda İstanbul ofis pazarında genel arzın 6,46 milyon metrekare ile bir önceki seneye göre aynı seviyelerde kaldığı bildirildi. Ayrıca pandemi sonrası artan taleple beraber işlem hacmi bir önceki seneye göre neredeyse 2 kat artış gösterirken, kiralama işlemleri yüzde 69 oranında artış gösterdi ve 516 bin 789 metrekareye ulaştı. Kısa ve orta vadede dolar bazında kiraların artmayı sürdürmesinin beklendiği rapora göre, ofis kiraları aylık metrekare başına 650 ile geçen seneye oranla 3 kat artarak en yüksek İstanbul Levent’te gerçekleşti. Yine verilen detaylara göre, artan inşaat maliyetlerinin etkisiyle hazır ve 2. el dekorasyonlu ofislere olan talebin arttığına değinilen raporda, pandemi döneminde rağbet gören hazır ofis boşluk oranlarının azaldığı ve bu durumun kiralar üzerinde yukarı yönlü bir baskı yarattığı da belirtildi.


Geri Dön