27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü için kurul oluşturulmalı: Kiracılar ile ev sahiplerini neler bekliyor?

Gayrimenkul sektörü için kurul oluşturulmalı: Kiracılar ile ev sahiplerini neler bekliyor?

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, gayrimenkul sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2024'ün kiracılar için zorlu olacağına dikkat çeken Yazıcı, sektör için kurul olması gerektiğinin de altını çizdi. 



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, gayrimenkul piyasasında hızla artan fiyatlar için devlet tarafından bir takım önlemlerin alınmaya çalışıldığına, fakat önlemlerin piyasaya panik atak bir müdahale olduğuna ve yetersiz kaldığına dikkat çekti. 

Enflasyon ortamında konutu bir yatırım aracı şeklinde görme eğiliminin arttığına vurgu yapan Yazıcı, konut satışlarının azaldığının, aslında daha çok azalma beklediklerinin ancak dirençli bir satışla karşı karşıya olunduğunun altını çizdi. 

Gayrimenkul sektörü için kurul oluşturulmalı: Kiracılar ile ev sahiplerini neler bekliyor?

KREDİLER DURDU, KONUT PİYASASI SAKİNLEDİ 

Cansel Turgut Yazıcı, Ekim'de yapılan 93 bin konut satışının ciddi bir rakam olduğunu dile getirdi ve "Türkiye'de nakit parayla konut alımı yapılıyor görünüyor ve eskiden yaklaşık yüzde 20 gibi ipotekli konut satışının toplam satış içindeki oranı varken bugün neredeyse yüzde 5’lere gerilemiş durumda. İpotekli satışta bu kadar en son Kasım 2018 tarihinde düşmüştük. Takribi beş senelik bir geri gidiş mevcut" açıklamasında bulundu. 

Enflasyonu durdurmak amacıyla kredi kullanımının azaltıldığını da aktaran Yazıcı, bunun doğru bir karar olduğunu, piyasanın biraz sakinlediğini vurguladı. Açıklamasında "İpotekli konut kredileri sınırlandırılması sayesinde ev fiyatları yerinde sayıyor ve bir süre sonra da dolar bazında düşecek. Geçen sene dolara ve enflasyonist ortama karşı yatırımcılar kendilerini korumak amaçlı gayrimenkule yöneldiler" ifadelerine yer veren Yazıcı,  bir kısmının kredi aldığına, bir kısmının da elindeki nakit parayı korumak amacıyla gayrimenkule yatırdığına ve fiyatların olması gerektiğinden çok daha fazla arttığına dikkat çekti. 

Yazıcı, şimdi bunun dolar bazında geriye gitmesinin bekleneceği döneme gelindiğini aktardı ve bunun sonucunda gayrimenkul fiyatlarının biraz sakinleşeceğini ama konuttaki barınma sorununa uzun vadeli bu çözüm yeterli olacak mı? diye düşünülmesinin gerektiğini aktardı. 

Gayrimenkul sektörü için kurul oluşturulmalı: Kiracılar ile ev sahiplerini neler bekliyor?

PİYASA İÇİN BÜTÜNCÜL ÖNLEM ALINMIYOR

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bundan birkaç sene önce barınma sorunuyla karşı karşıya kalınacak dediklerine değinerek, "Çünkü fiyatlar yatırım yapan gayrimenkulcüler sebebiyle aşırı derecede hızlı yukarı doğru gidiyordu. Şimdi devlet birtakım tedbirler almaya çalışıyor ancak bu önlemler çok nokta atışı, bütün resmi kaplayacak şekilde değil maalesef" açıklamasında bulundu. 

Piyasada, kiracılar ile konut sahipleri arasındaki ilişkinin devlet tarafından yüzde 25 ile sınırlandırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Yazıcı, ancak diğer taraftan pek çok kişinin bu gelir ile yaşadığının altını çizdi. 

2024 KİRACILAR İÇİN ZOR GEÇECEK 

"Piyasadan tespit ettiğimiz konut sahiplerinin son dönemlerde kiracılarını çıkarmaya çalıştıkları ve özellikle yabancı uyruklu kişilere yüksek fiyatlarla kiralamak istedikleri yönünde. Bunun en büyük nedeni, enflasyon ile her şeyin fiyatında büyük bir artış yaşanırken bu durumdan kira fiyatlarının da doğal şekilde etkilenmesi. Türkler için farklı avantajlar sunulması gerekli örneğin yabancıya kiralayanın göreceli olarak daha fazla oranda vergi vermesi lazım" açıklamasında bulunan Yazısı, 2024'ün kiracılar için zorlu geçeceğine vurgu yaptı. 

Kiracılar ile mülk sahipleri arasında sorunların görülmeye devam edileceğini belirten Yazıcı, devletin “arabulucu çözsün” dediğine, ama arabulucunun elinde sihirli değnek olmadığına dikkat çekti. Bu nedenle sorunların ötelendiğini, çözülmediğini dile getirdi ve "Basit bir örnek neden taraflar değerleme raporu arabulucuya gelmek zorunda bırakılmıyorlar, uzlaşma için zemin hazır masaya oturamıyorlar, böylece arabuluculuğun başarısı yükselir yargının yükü azalır. Gayrimenkulün orta, kısa, uzun vadeli birtakım çözümlere ihtiyacı bulunuyor ve şu anda maalesef bunu yapamıyoruz" şeklinde konuştu. 

Gayrimenkul sektörü için kurul oluşturulmalı: Kiracılar ile ev sahiplerini neler bekliyor?

GAYRİMENKUL PİYASALARI KURULU OLMALI 

Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye'de gayrimenkulün çok büyük bir konu olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, gayrimenkulü tek bir elden yöneten bir kurul olmadığını belirtti ve "Sermaye piyasaları kurulumuz, bankacılık denetleme düzenleme kurulumuz var ama gayrimenkul kurulumuz yok, her şeyi bir orkestra şefi ritminde düzenleyebilecek bir kurum bulunmalı" diye konuştu. 

"Türkiye'de gayrimenkul tam anlamıyla kayıt altında değil, vergilendirmede problem bulunuyor. Maliye bakanlığıyla kayıt altına alabilir, kira takibinin e-devlet üzerinden yapılması isteniyor ancak bu durumda da açıktan para ödenmesi vb riskler bulunuyor" Yaıcısı, bu işe bütün resimde bakacak, kaçakların kapanmasını sağlayacak, doğruyu özendirecek teşvikler sağlayacak bir planlama ve koordinasyon kuruluna ihtiyaç olduğunun altını çizerek açıklamasını tamamladı. 

Türkiye'de 4 evden biri konut sigortası sahibi!

KİPTAŞ Kaper Sitesi satışa çıktı! Yüzde 15 peşinat ve 36 vade farksız taksit fırsatı!

Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL oldu!


Geri Dön