Sektörel

Gayrimenkul sektörü yapılarda dönüşüm için bir araya geldi! Depreme hazırlık öncelikli adım...

Gayrimenkul sektörü Yapılarda Dönüşüm Zirvesi’nde bir araya geldi. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Odaklı Grup iş birliği ile düzenlenen “Yapılarda Dönüşüm Zirvesi” sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Yıldız Teknik Üniversitesi ve Odaklı Grup iş birliği ile düzenlenen “Yapılarda Dönüşüm Zirvesi” sektörün önde gleen isimlerinin katılımyla gerçelşeti. Sektörün önde gelen isimlerden 61. Dönem Çevre ve Şehircilik
Bakanı Erdoğan Bayraktar, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Aracı, Vakıf GYO Genel Müdürü Onur İncehasan, sektörel dernek temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katılım sağlayarak program başladı. 


YAPI STOKU İHTİYACIMIZ HER GEÇEN GÜNA RTIYOR!

İlk olarak Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Aracı, konuşmasında güvenli yapı stoku ihtiyacımızın her geçen arttığına değinerek zamanın daraldığını söyledi.  Aracı 6 Şubat Depremi’nde
de de olduğu gibi önceliğimizin can ve mal güvenliği olduğunu hatırlatarak   ''Görüyoruz ki binalarımızın yüksek risk taşıması, en başta dönüşümün hızlandırılması ve güçlü yapılara kavuşmamız için daha birçok adımın atılması gerektiğine de işaret etmekte.'' dedi.

TÜRKİYE'NİN OLMAZSA OLMAZ GERÇEĞİ!

61. Hükümet Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise yaptığı konuşmada, “Üniversitelerin, akademisyenlerin sadece eğitim vermezler aynı zamanda bulundukları toplumu da dinamize ederler.

Bu anlamda gerçekleştirilen bu programda konuşmacılar da çok güzel ifadeler de bulundular bu nedenle öncelikle üniversitemize ve tüm konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’nin öncelikli problemlerinin başında kentsel dönüşüm geliyor.

Kentsel dönüşüm Türkiye’nin olmazsa olmaz bir gerçeğidir. Eğer biz Türkiye’de radikal, bilimselliğe uygun bir kentsel dönüşüm yapabilirsek ihracatımızda da birinci sırayı inşaat malzemeleri alacak” dedi.

İLK ARACAĞIMIZ ÖNCELİKLİ ADIM: DEPREM HAZIRLIK

Deprem bölgesinde yer alan ülkemiz için binaları üç grupta kategorize etti. Kesinlikle yıkılması gereken binalar, güçlendirilerek kullanılabilecek durumda olan binalar ve hâlihazırda deprem riski olmayan binalar olarak sıralayayarak bunlara odaklanılması gerektiğin vurgu yaptı ve ''Depreme hazırlık, şu an için atacağımız öncelikli adım olmalı” dedi.

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova “Biz dönüşüm başlığına farklı bir bakış açısı getirerek
bu dönüşümün İstanbul’un marka değerine nasıl bir katkı sağlayabileceğini ortaya koymak istiyoruz.“ ifadelerini kullandı.

DİRENÇLİ YAPI DENETİM MODELİNİ GELİŞTİRMEYLİYİZ

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu konuşmasında belediyelerin ruhsat işlemlerinde hızlı şekilde dijital ruhsat süreçlerine geçmesi gerektiğini ederek, “ Yapıları dönüştürmekle ilgili aklımıza ilk gelen tabi ki kentsel dönüşüm meselesi. Elimizden geldiğince yapılarımızı ve şehirlerimizi dönüştürmeye çalıştık ama zihniyetlerin dönüşümü de burada önemliydi.

DÖNÜŞÜM DERKEN DEĞİŞİMİ DE ÖN PLANDA TUTULMALI!

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ise “ Dönüşüm derken değişimi de ön planda tutmamız gerekiyor. Dirençli yapı yönetim modelini artık geliştirmeliyiz.

Sadece deprem değil selle ya da orman yangınları ile ilgili felaketleri de bir şekilde yaşıyoruz. Bu çerçevede şehirlerimizde bunları da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Afet esnasında ve sonrasında hızlı iyileştirmeleri yapabiliyoruz ama afet öncesinde risk analizi, zayıf nokta analizi ve tehlike analizi gibi konuları hep göz ardı ediyoruz.

Bu şekilde biraz daha rahatlıyoruz ama işin vicdani boyutunu ön planda tutmamız lazım. Bu vicdan analizlerini de yaparak bizler gelecek noktada büyük çalışmaları gerçekleştirebiliriz. Bu çalışmaları yaparken risk analizi yapma
anlayışı içine de girmemiz gerekiyor.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ ÜNİVERSİTELERLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİ!

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, gayrimenkul sektörü ve üniversitelerin mevcut problemlere karşı yan yana hareket etmesi gerektiğini belirterek Üniversitelerin temel görevleri içerisinde zihinsel dönüşüme öncülük etmek vardır.

Eğer bir problemin merkezinde üniversite yoksa ilk bakacağımız şey bu olmalı. Bugün yapıları konuşuyoruz. Büyük bir deprem yaşadık. Çok büyük kayıplarımız var. Bu sorunu konuşuyoruz.

Tek bakmamız gereken şu ki, merkezinde üniversitelerin olduğu bir çözüme mi yoksa yine parçacıl yine pansuman birtakım tedbirlere doğru mu gidiyoruz? Üniversitelerin merkezinde olmadığı herhangi bir çözümün başarılı olma şansı yoktur. Bunu göz ardı etmeyelim.

Ev almak için doğru zaman mı? Konut fiyatları düşecek mi? Gayrimenkul uzmanından net açıklama geldi!

Tapusu olanlara son dakika şoku! Emlak vergisine yüzde 60'a yakın zam! Aman dikkat! 

Ev sahibi olanlar dikkat! Konut satışında yeni dönem! 'e-Devlet üzerinden yapılacak'