27 / 04 / 2024

Tapusu olanlara son dakika şoku! Emlak vergisine yüzde 60'a yakın zam! Aman dikkat! 

Tapusu olanlara son dakika şoku! Emlak vergisine yüzde 60'a yakın zam! Aman dikkat! 

Gayrimenkulü olanlara emlak vergisi ile ilgili şok haber geldi. 2024 yılının başında emlak vergisine yüzde 60'a yakın zam gelmesi bekleniyor. İşte detaylar...



2024 yılının başında Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar, Ekim ayının sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE yükselişi kadar olan yeniden değerleme oranında yükseltilecek. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı köşesinde vergi, ceza ve harçlara yılbaşında uygulanacak zamları yazdı. 

Naki Bakır, emlak, çevre temizlik ve motorlu taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezaların yüzde 60'a yakın oranda zamlanacağına dikkat çekti. 

Söz konusu vergi, harç ve cezaların her senenin başında ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırıldığını dile getiren Bakır, "Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen yükseliş, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor" açıklamasında bulundu. 

Tapusu olanlara son dakika şoku! Emlak vergisine yüzde 60 a yakın zam! Aman dikkat! 

2024 YILI İÇİN İBRE YÜZDE 58-60 ARASINDA

Kimi yıllarda yüzde 3’lerde kalan, 2022 yılında yüzde 36,2’yi gören yeniden değerleme oranında 2023’te ise yüzde 122,93’le tarihindeki en yüksek düzeyin uygulandığı ve mükelleflerin yükünün rekor düzeyde yükseldiği görülüyor. 

"2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında netleşecek" diyen Naki Bakır, Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 60 seviyelerinde olacağını gösterdiğinin altının çizdi. 

Bu kapsamda, gelecek sene çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023 yılındaki kadar olmasa da yine yüksek oranda artmış olacak. 

Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar düşürme ve yüzde 50'ye kadar yükseltme yetkisi var. 

Tapusu olanlara son dakika şoku! Emlak vergisine yüzde 60 a yakın zam! Aman dikkat! 

2023 EMLAK VERGİSİ KAÇ TL? 

2023 emlak vergisi değeri, bir önceki seneki emlak rayiç değeri yüzde 61.465 (yüzde 122.93/2) oranında artırılarak bulunuyor. Gayrimenkulün emlak rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1 (büyükşehirlerde binde 2) emlak vergisi hesaplaması yapılıyor. 

Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık'ın aktardığına göre, 2023 emlak vergisi değerinin nasıl hesaplanacağı, Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği’nde (Seri No: 82) örnekle açıklandı. Örnekteki konut Manisa ili, Akhisar Belediyesi sınırları içinde bulunuyor. Söz konusu konutun 2022 emlak vergisi değeri 950 bin TL iken, 2023 emlak vergisi değeri yenmiden değerleme oranı ile 1 milyon 553 bin TL şeklinde hesaplandı. 

Tapusu olanlara son dakika şoku! Emlak vergisine yüzde 60 a yakın zam! Aman dikkat! 

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ? EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR? 

Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu bulunan gayrimenkul sahiplerine emlak vergisinde avantaj tanınıyor ve emlak vergisi ödemiyor.

Emeklilerin başkaca gelirleri de yoksa brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu için ‘sıfır oranlı emlak vergisi avantajından’ faydalanabiliyor. 

Ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları da aynı avantajdan faydalanabiliyor ve emlak vergisinden muaf tutuluyor. 

Tek konutta hissedar olan mülk sahipleri de (emekliler, ev hanımı, engelliler ve işsizler) sıfır oranlı vergi fırsatından faydalanabiliyor. 200 metrekareyi geçmeyen tek konuttaki hisselerine isabet eden kısım için mülk sahipleri de emlak vergşisinden muaf tutuluyor. 

İki ayrı konutu olanların her iki konutu için de emlak vergisi ödemesi gerekiyor. İki konutun metrekare toplamlarının, 200 metrekareyi aşmaması halinde de muafiyetten faydalanma hakkı tanınmıyor. 

Yüksek ev ve kira fiyatlarını çözülecek yol haritası çizildi: Bakan Mehmet Şimşek tek tek anlattı! 

Ev sahipleri eğer bunları yaparsanız kiracınıza 100 bin TL ödemek zorunda kalacaksınız! Aman dikkat...

İş Bankası yeni kampanyası için düğmeye bastı! Tam 600 TL indirim yapılacak!

Enflasyonu yenen tek yatırım aracı borsa oldu!

SON DAKİKA! Tam 3 maaş birden alabilirsiniz: 1 Ekim 2008 tarihine dikkat!


Geri Dön