02 / 05 / 2024

SON DAKİKA! Tam 3 maaş birden alabilirsiniz: 1 Ekim 2008 tarihine dikkat!

SON DAKİKA! Tam 3 maaş birden alabilirsiniz: 1 Ekim 2008 tarihine dikkat!

Sosyal güvenlik yasası dul ve yetimleri koruyarak, destek sağlayan önemli uygulamaları kapsıyor. İşte dul aylığı ile ilgili merak edilenler...



Sosyal güvenlik hakları, pek çok vatandaş için önem arz ediyor. Bu haklar, evlilik, ayrılık, sigorta kolları ve vefat durumu gibi etkenlere bağlı şekilde büyük oranlarda değişebiliyor. 

Emekli Sandığı (memurlar) kapsamındaki kadın ya da erkek eşinden 30 yaş veya daha büyükse, evlilik 10 seneden azsa ve çocuk yoksa vefat durumunda eşe aylığının yarısı kadar maaş bağlanıyor. 

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; fakat evlilikleri 10 seneyi geçmiş ve çocukları varsa ölümde emekli maaşı normal tutarda veriliyor. 

SON DAKİKA! Tam 3 maaş birden alabilirsiniz: 1 Ekim 2008 tarihine dikkat!

ÜÇ MAAŞ BİRDEN VERİLİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu, vefat eden babadan ölüm, yetim maaşı almak amacıyla anlaşmalı boşanan ve birlikte yaşamaya devam edenlerden maaşlarını faiziyle geri alıyor. 

Sosyal güvenlik yasası dul ve yetimleri koruyan ve destek olan önemli uygulamalar barındırıyor. Eşinden ayrıldıktan sonra imam nikâhı ile bir başkasıyla evlenenin yetim maaşı kesilmiyor. 

Dul ve yetim maaşı bunların başında yer alırken, emekli maaşı alan da bu haktan faydalanabiliyor. Kadının kendi sigortalılığı sebebiyle emekli maaşı alması, dul maaşı almasına engel olmuyor. 

İster eş olsun ister anne-baba, vefat eden sigortalının 1 Ekim 2008 yılından önce ya da sonra vefat ettiği önemli bir detay oluyor. Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak aylık alırken vefat eden Bağ-Kur emeklisi kocanın ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı'ndan emekli olan babanın vefatından sonra yetim maaşı alabiliyor. 

Bu durumda 3 maaş birden alınabiliyor. 

SON DAKİKA! Tam 3 maaş birden alabilirsiniz: 1 Ekim 2008 tarihine dikkat!

BOŞANMA DAVAMIZ SÜRERKEN EŞİMİ İŞ KAZASINDA KAYBETTİM. SSK'LI OLAN EŞİMDEN MAAŞ ALABİLİR MİYİM?

İster SSK ister Bağ-Kur olsun boşanma davası bitmediği için maaş alınabilir. Ayrılık resmileşmediği için dul kalan eş, maaştan faydalanabilir. 

Resmi olarak evlendikten sonra yetim maaşı kesiliyor. Boşanma vea eşin vefatı halinde yetim maaşı hakkı yeniden oluşuyor. Boşanma durumunda SGK'ya başvuru yapılarak, maaş talep edilebiliyor. 

2008 Ekim'de yapılan yasal düzenleme kapsamında, eşinden boşanmasına rağmen, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış olan gelirleri ve maaşları kesiliyor. Bu kişilere ödenen paralar da geri alınıyor.

SON DAKİKA! Tam 3 maaş birden alabilirsiniz: 1 Ekim 2008 tarihine dikkat!

MEMUR OLAN KARIMI, 4 AY ÖNCE KAYBETTİM, HİÇBİR SOSYAL GÜVENCEM BULUNMUYOR. EŞİMDEN DUL MAAŞI ALABİLİR MİYİM?

Dul maaşı olarak da bilinen ölüm aylığı yalnızca kadınlara ödenen bir maaş gibi algılanıyor. Kanuna göre ölüm aylığında cinsiyet ayrımmı yok. Eşi ölen erkek de dul maaşı alabilir. Vefat eden eşten dul aylığı alınabilmesi için resmi nikahın olması yeterli sayılıyor. 

KARDEŞLERDEN BİRİNİN EVLENMESİ HLİNDE DİĞERLERİNİN YETİM MAAŞI YÜKSELİR Mİ? 

Evlilik ve ikramiyeden faydalanma halinde diğer hak sahiplerinin aylıkları yeniden hesaplanıyor. Üç kardeş anne ya da babadan yetim aylığı alıyorsa birinin evlenmesi halinde diğer ikisinin, ya da ikisinin evlenmesi halinde kalan kardeşin maaşı artar. 

Ev sahipleri eğer bunları yaparsanız kiracınıza 100 bin TL ödemek zorunda kalacaksınız! Aman dikkat...

Ticaret Bakanı Bolat'tan indirim açıklaması: Marketlerden sonra giyim ve beyaz eşyada da indirim bekleniyor!

Yeni 3600 ek gösterge düzenlemesinde son dakika! Memur maaşı ve ikramiyelerine yeni artış! Aman dikkat! 


Geri Dön