04 / 05 / 2024

Gayrimenkul sektörü yeni kampanya bekliyor!

Gayrimenkul sektörü yeni kampanya bekliyor!

Filoğlu Group kurucusu ve iş insanı Fatih Fil, konut maliyetlerinin konut fiyatlarındaki artışa yansıması ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.



Son zamanların gündem konuları arasında yer alan konut fiyatları, son dönemlerde daha da yükseldi. Türkiye'de yaşanan bu durum, hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz olarak etkiledi. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat maliyetleri de artmaya devam ediyor.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, konut üreticilerinin maliyet enflasyonu yaklaşık olarak yüzde 22 şeklinde oldu. Yine açıklanan resmi rakamlara göre, inşaat demirindeki enflasyon da yüzde 100’ü aştı. Resmi rakamlara göre, hazır betonda yüzde 70, çimentoda ise yüzde 50’den fazla enflasyon açıklandı. Yaşanan bu durum konut fiyatlarına da yansıdı. 

Gayrimenkul sektörü yeni kampanya bekliyor!

“Konut üreticisi de konut tüketicisi de haklı”

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Filoğlu Group’un kurucusu ve iş insanı Fatih Fil, sektörde yaşanan son durum ile ile ilgili açıklamalar yaptı. Fil,  “Konut fiyatlarındaki artış doğrudan konut maliyetleri ile bağlantılı. Örneğin; 2020’de yaptığız bir evin maliyeti, bu yıl %100’den fazla artmış. Bu durumda evdeki hesap çarşıya uymuyor! Konut üreticisi, arsadan sattığı konutun inşaatı bitmeden zarara uğruyor. Konut fiyatları artmasa maliyetler karşılanamıyor; fiyatlar artınca tüketici ev alma planlarını erteliyor. Aslında konut üreticisi de tüketici de haklı” şeklinde konuştu.

Arsa maliyetlerinin, konut maliyetleri içindeki payı nedir?

Konut maliyetlerinin etkilerine değinen Fatih Fil, şöyle konuştu: “Gayrimenkul inşaatlarında ana maliyet kalemlerinde yıllık fiyat artışları, enflasyonun ve endeks artışının üzerinde seyrediyor. Bu maliyetler arasında; arsadan işçiliğe, çimentodan demire, boyadan ahşap doğramalara kadar birçok kalem bulunuyor. Arsa maliyetlerinin, konut maliyetleri içindeki payı %40 ila %60 arasında değişiyor. Genel inşaat malzemeleri, işçilik ve tesisat malzemeleri de, arsa maliyetlerinden sonra inşaatçıları en çok etkileyen kalemler arasında yer alıyor.”

Gayrimenkul sektörü yeni kampanya bekliyor!

Fatih Fil, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Genel bir kanı olarak gayrimenkul ya da konut fiyatları artışlarından genelde konut üreticileri sorumlu tutulur; ancak durum hiç de öyle değil. Bahsettiğim bu maliyetler ile birlikte pazarlama gibi görünmeyen maliyetleri de üst üste koyduğumuzda konut fiyatlarındaki artışlar çoğu zaman konut maliyetlerinin altında kalıyor. Maliyetler dolardan ve enflasyondan neredeyse iki kat daha fazla arttı. Yani inşaat maliyetleri ile konut fiyatlarını kıyaslarsak, maliyetler daha fazla.”

Sürekli olarak maliyet ve satış hesabı yaptıklarını dile getiren Fatih Fil, “Son 1 yılda demir fiyatları yüzde 110’dan fazla artmış. Hazır betonda yaklaşık yüzde 70’lik artış var. PVC’lerde yüzde 250’yi aşan bir artış söz konusu… Şimdi bir inşaata kalkışırsanız bu maliyetleri hesaba katmak zorundasınız. Öyle maliyetler çıkıyor ki şaşıp kalıyoruz. Sattığımız konutun geliri ile aynı özelliklerde yeni bir konut yapamıyoruz. Bu durum konut fiyatlarına yansıyor” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul sektörü yeni kampanya bekliyor!

“Konut kredisi kampanyaları yapılmalı"

Konut kredisi kampanyaları yapılması gerektiğini söyleyen Fil, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Konut kredisi faizleri yüzde 1'in altına olmalı. Konut almak için bekleyen bir tüketici kitle var ve bu kitle konut kredilerinin düşmesini bekliyor. Gayrimenkul sektörünü canlandırmak için geçen yıl sektöre olumlu yansıyan konut kredisi kampanyaları bu yıl da düzenlenmeli. Bu pozitif etki sektörü ayakta tutacaktır”

 

İnşaat malzemelerinde artış şampiyonları!


Geri Dön