27 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektöründe bilinçlenme başladı!

Gayrimenkul sektöründe bilinçlenme başladı!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Serkan Kızılbayır bugünkü köşe yazısında gayrimenkul sektörünü ve sektörde başlayan bilinçlenmeyi kaleme aldı



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Serkan Kızılbayır, "Gayrimenkul sektöründe firmalar da tüketiciler de bilinçlenmeye başladı" başlıklı yazısında gayrimenkul sektöründe 2022 hedeflerini kaleme aldı. "Malum, koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımızdaki birçok şey çok hızlı şekilde değişti." diyere yazısına başlayan Kızılbayır devamında şunları yazdı...

Konut piyasası son aylarda oldukça hareketli. Doğal olarak kafalar karışık. En çok da ‘gayrimenkule yatırım yapılmalı mı?, ‘gayrimenkul yatırımı için geç mi kalındı?’ gibi sorular var.

SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde, Gayrimenkul Danışmanı Burak Arpacı’yı konuk ettim. Burak Arpacı, “Her geçen gün hem inşaat firmaları hem de tüketiciler daha da bilinçlenmeye başladı” diyor ve sonra ben soruyorum o anlatıyor.

 Gayrimenkul sektöründe bilinçlenme başladı!

1.Bir gayrimenkulün fiyatını belirlerken nelere dikkat ediyorsunuz, en önemli faktörler nelerdir? Ev almak isteyenler neleri tercih ediyor?

Gayrimenkul sektöründe her zaman büyük bir yarış vardır. İnşaat firmaları yatırımlarını en doğru bir şekilde şekillendirerek, en doğru projeyi yapma çabasındadır. Her geçen gün hem inşaat firmaları hem de tüketiciler daha da bilinçlenmeye başladı. Risk almak istemeyen firmalar artık profesyonel fizibilite çalışmaları yapıyorlar. Bir inşaat projesi, başlı başına bir fizibilite çalışması gerektirmektedir. Çünkü tüketici ihtiyaçlarının iyi belirlenmesi gayrimenkul satışında en önemli faktörlerin başında geliyor. Tüketiciler başarılı bir yatırım yapmak, doğru yerde doğru projede olmak istiyorlar. Yaşam alanlarında yüzme havuzu, fitness salonu hatta tenis kortu olsun istiyorlar. Sosyal olanaklar arttıkça gayrimenkule daha fazla fiyat ödemeye hazır ve istekli durumda oluyorlar. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar AVM’ye ya da cadde mağazalarına yakın gayrimenkul tercih ederken, Anadolu’da sağlık hizmetleri, okul, hastaneye yakınlık gibi kriterler göz önünde tutuyorlar. Yani doğru proje, lokasyon ve sosyal olanaklar bir gayrimenkulün fiyatını belirleyici en önemli faktörlerin başında yer alıyor.

  Gayrimenkul sektöründe bilinçlenme başladı!

2.Ülkemizde döviz kurunda son günlerde yaşanan dalgalanmalar gayrimenkul sektörünü nasıl etkiledi?

Maalesef ülke olarak hiçbir yurttaşımızın istemediği zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu durum ticaretin her kolunda olduğu gibi bizim sektörümüzü de derinden etkilemiştir. Ancak ben her zaman yaşanan kriz süreçlerinin fırsata çevrilebilir olduğuna inanan biriyim. Baktığınız zaman var olan enflasyon ve ekonomideki belirsizlikle beraber, yatırımcıları güvenli bir liman arayışına itti. Yüzeysel olarak piyasa bu buhrandan etkilenmiş gibi görünse de gayrimenkul sektöründe her kriz bir fırsattır aslında. Yatırımcıların tercihi ‘altın, euro, dolar’dan ziyade gayrimenkul üzerine olması gerektiğini de yıllardır söylüyorum. Çünkü ülkemiz ve başkentimiz her geçen gün yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bildiğiniz üzere ülkemizde ve başkentimizde yapılan yabancı yatırım her yıl başka ülke ve şehirlere göre yatırımcısına daha fazla kazandırmıştır. Gayrimenkulde doğru yatırımlar yapıldığında tüm yatırım araçlarından daha fazlasını yatırımcısına kazandırmıştır ve kazandırmaya devam edecektir. Bundan dolayı hem yurt içi hem de yurt dışında bulunan tüm yatırımcılarıma, gayrimenkul yatırımı yapmalarını tavsiye ediyorum. Gayrimenkul yatırımı yapanlar ekonomide olan dalgalanmalardan etkilenmeden kazanmaya devam ediyor.
 

Gayrimenkule talep azaldı mı?


Geri Dön