22 / 12 / 2024

Gayrimenkul sektöründe büyük dönüşüm!

Gayrimenkul sektöründe büyük dönüşüm!

Koronavirüs salgınıyla evde geçirilen zamanın artması, insanların yaşam alanı tercihlerini etkiliyor. Gayrimenkul sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanıyor, müstakil konutlara talep artıyor...



Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını insanların yaşam alanı tercihlerini etkilemeyi sürdürüyor. Bu kapsamda gayrimenkul sektöründe balkonlu, bahçeli ve müstakil konutlara yönelik talep artışı yaşanıyor.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; evde geçirilen zamanın artması, fazladan çalışma alanı arayanların müstakil konutlara olan talep artışı, bu gayrimenkullerde hem satış, hem de kira fiyatlarını yükseltti.

Her geçen gün artan talep, müstakil konutların satış fiyatının yüzde 25, kira fiyatlarının ise yüzde 18 yükselmesine sebep oldu.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın, koronavirüs salgınının Türkiye’de görülmeye başladığı 11 Mart öncesi ve sonrasında gayrimenkul satış ve kira fiyatlarındaki değişim analizine göre, artan talep ile birlikte müstakil konutlar için satış fiyatı yüzde 25, kira fiyatı ise yüzde 18 yükseldi.

Gayrimenkul sektöründe büyük dönüşüm!

‘Bina görmeyelim...’

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi Sühran Aras, mevcut dönemin gayrimenkul sektöründe büyük bir dönüşüme sebep olacağına dikkat çekerken, 1+0, 1+1 ve balkonsuz evlerin satışının çok zor olacağını belirtti.

Bu kapsamda firmaların konut projelerinde önemli bir profil değişimi yapacağını vurgulayan Aras, “Yoksa satamayacaklar. İnsanlar artık Kovid-19 geçse bile balkonsuz ev istemeyeceğini belirtiyor. ‘Camdan, balkondan bakınca karşıdaki binayı görmek istemiyorum’ diyorlar” şeklinde konuştu.

İçi boşsa bakılıyor

Fiyatların yükseliş trendinde olduğuna dikkat çeken Aras, buna rağmen talebin düşmediğini belirtti. Aras, “Fiyatın düşeceğini düşünmüyorum çünkü bu tüm dünyanın etkilendiği sağlık kaynaklı bir kriz. Satışlar sürüyor ve hiç zorun yaşamadık. Fiyatlarda bir tık yükseliş bekliyoruz. Ev sahibi veya kiracı satılık konutta oturuyorsa salgın nedeniyle gösterme yapamıyoruz. İçi boş daire satılıyor. Dolayısıyla bunlar azalacak ve bu da fiyatlara yansıyacak” değerlendirmesinde bulundu.

Gayrimenkul sektöründe büyük dönüşüm!

‘Tüketici hızlı karar veriyor’

Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, pandemi öncesinde alım süreçlerinin ortalama olarak bir ay sürerken, bu süreçte müşterilerinin daha hızlı karar aldığını gözlemlediklerini belirtti. Kuzu, “Satış ofislerine gelen misafirlerimiz bu süreçte genelde evlerimizin bahçe kullanım detaylarını, zamanında teslim olup olamayacağını ve aidatları öğrenmek istiyorlar” diye konuştu.

Gayrimenkul sektöründe büyük dönüşüm!

Ulaşılabilir fiyata talep

İstanbul’da yataya yayılan az katlı konut projeleri için arsa arzının kısıtlılığına bağlı olarak şehrin çeperlerine doğru yayılımın kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Kıdemli Değerleme Uzmanı Duygu Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz süreç ile birlikte uzaktan çalışma modellerinin hayata geçirilmesi ve sürdürülmesi söz konusu olabileceğinden önümüzdeki süreçlerde bu projelerin ulaşım sıkıntılarının daha tolere edilebilir hale geleceği düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

Kent dışı projelerin yoğunlaştığı bölgeler olarak Göktürk, Kemerburgaz, Bahçeşehir, Sarıyer ile Beykoz, Şile hattını meydana getiren, İstanbul’un kuzey kesiminde kalan bölgeyi de özellikle vurgulayan Yılmaz, “Bu bölgelerde inşa edilen villa projelerinin ise; doğaya yakınlıkları, sakin ve nezih bir yaşam tarzı sunmaları, villaların kullanım alanı alternatifleri gibi özelliklerinin ön plana çıktığı görülüyor” diye konuştu.

Yılmaz, koronavirüs salgınıyla birlikte pazarda ulaşılabilir fiyatlı müstakil evleri içerecek projeler içi talep oluşacağına dikkat çekti.

Avrupa yakası daha pahalı

TSKB Gayrimenkul Değerleme ise önceki gün yayınladığı değerlendirmede, bahçeli müstakil konut tipi olarak villaların öne çıktığı, İstanbul’da yaşanan talep artışıyla birlikte fiyatlarda da artış yaşandığı ifade edildi.

Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Duygu Yılmaz, İstanbul’un iki yakası arasında bir karşılaştırma yapıldığında Avrupa yakasında bulunan villa projelerinin Anadolu yakasına göre daha yüksek satış rakamlarına sahip olduğunu vurguladı. Yılmaz, villa tipi konutlarda son üç aylık değer artışına ilişkin şunları kaydetti:

“Avrupa yakasında ortalama yüzde 10 ile yüzde 15 arasında, Anadolu yakasında ise ortalama yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir artış yaşandığı görülüyor. Son zamanlarda bahçeli konut arayışının arttığı söylenmekle birlikte, yapılan satışların salgınla birlikte oluşan belirsizlik ortamında seyrek gerçekleştiği gözleniyor.

Bahçeli konutlar ile ilgili olarak kiralama işlemlerinin ise daha fazla artış gösterdiğini söylemek mümkün. Talep edilen kira fiyatlarındaki artış oranına bakıldığında ise; Avrupa yakasında yaklaşık yüzde 25 ile yüzde 35 arasında, Anadolu yakasında ise yaklaşık yüzde 15 ile yüzde 25 aralıkta bir oranda artış yaşandığı görülüyor. Bu durum da yine satılık villa arayışından ziyade kiralık villa arayışının daha fazla olduğuna işaret ediyor.”

Koronavirüs bahçeli ev satışlarını artırdı!

Apartmanlardan kaçış başladı! Bahçeli evlere talep arttı!

COVID-19 konut tercihlerini etkiledi mi?


Geri Dön