22 / 12 / 2024

COVID-19 konut tercihlerini etkiledi mi?

COVID-19 konut tercihlerini etkiledi mi?

Koronavirüs salgını konut tercihlerini etkilemeye devam ediyor. 'Evde kal' çağrıları ve izole olma isteği vatandaşları hangi konutlara yöneltti? İşte koronavirüsle değişen konut trendleri...



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını birçok sektörü de etkisi altına aldı. Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının 11 Mart'ta tespit edilmesiyle birlikte birçok alanda önlemler de alındı. 

Alınan önlemler kapsamında sokağa çıkma yasağı da uygulanıyor. 'Evde kal' çağrılarının yanı sıra sokağa çıkma yasağı, vatandaşların geniş, bahçeli olan evlere özlemini artırdı. 

COVID-19 konut tercihlerini etkiledi mi?

COVID-19 konut arayışını artırdı mı?

Koronavirüs salgınıyla beraber, büyükşehirlerdeki kalabalıklarla yaşamak istemeyen vatandaşlar, küçük şehirlerde konut aramaya başladı. Vatandaşlar, şimdiden koronavirüs salgını sonrasında yerleşmek için ev arıyor. 

COVID-19 konut tercihlerini etkiledi mi?

COVID-19 konut fiyatlarını etkiledi mi? 

Mart 2020'de Türkiye genelinde 108 bin 670 konut satışı yapıldı. Mart ayında gerçekleşen konut satışında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artış yaşandı.

Konut kredilerinde sunulan fırsatlarla artan konut talebi, konut fiyatlarının yükselmesine de sebep oldu. 2020 Mart'ta ikinci el konut fiyatlarında sıfır konut fiyatlarına göre daha fazla artış yaşandığı tespit edildi. 

Mart ayına bakıldığında konut satış fiyatlarında yüzde 0,9 artış yaşandığı belirtiliyor. Türkiye genelinde konut kira fiyatlarında ise yüzde 0,4 artış yaşandı. 2020 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatları yüzde 2.8 arttı.

Koronavirüs salgısını sürecinde ise en çok fiyat artışı bahçeli müstakil evlerde meydana geldi. Bodrum-Çeşme bölgesinde ev sahiplerinin aylık 10 bin TL'ye kiralanan müstakil villaları 20 bin'den aşağı vermediği öğrenildi.

COVID-19 konut tercihlerini etkiledi mi?

COVID-19 konut tercihlerini değiştirdi!

Koronavirüs salgını sebebiyle konut sektöründe yeni rota çizilmeye başlandı. Değişim rüzgarlarının estiği sektörde stüdyo ve 1+1 daireler tarihe karışıyor. 

Daha önce önemli açıklamalarda bulunan gayrimenkul uzmanları, tüketici talebinin balkonlu, bahçeli ve geniş dairelere doğru değişim gösterdiğini ve şehir merkezlerine yakın bölgelerde arazi arayışlarının da arttığını ifade ediyor. 

Koronavirüs salgınıyla bahçeli villa tipi konutlara talep oldukça arttı. İstanbul'da Büyükçekmece, Şile ve Tuzla'daki villa tipi müstakil konutlar büyük ilgi görüyor. Şile ve Tuzla'da 'kiralık eşyalı' evlere talep yoğun. Salgın sebebiyle izole olmak isteyen vatandaşların ilk tercihi müstakil konutlar oldu. 

Artan talep sebebiyle müstakil ev fiyatlarında yüzde 25 artış yaşandığı tespit edildi. 

COVID-19 salgını sonrasında ise balkonlu ve güneş alan konutların ön plana çıkacağı öngörülüyor. Ayrıca sektör temsilcileri, konut trendinde 'home office' çalışanların göz önüne alınacağı ve konut tasarımlarının bu şekilde yapılacağını belirtiyor. 

Sektör temsilcileri, gayrimenkule olan ilginin azalmak yerine, ihtiyacıyla ilgili artış meydana geleceğini dile getiriyor. 

Koronavirüs gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek?

Konut sektöründe yeni rota çiziliyor!

Konut trendlerinde radikal değişimler yaşandı!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön