22 / 12 / 2024

Pandemi konut tercihlerini nasıl değiştirdi?

Pandemi konut tercihlerini nasıl değiştirdi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi konut tercihlerini de etkiledi. Peki pandemi konut tercihlerini nasıl değiştirdi?



Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi konut tercihlerini de etkiledi. Milliyet'te yer alan habere göre, üst gelir grubundaki beyaz yakalıların konut tercihleri yaşanan koronavirüsle beraber yeniden şekilllenmiş oldu. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, “Üst gelir grubu beyaz yakalıların pandemi ile başlayan süreçteki eğilimleri 2 farklı eksende oluştuğu gözlenmektedir. İlki kent çeperine çıkarak özelikle az katlı, bahçeli müstakil evlere olan talep şeklindedir. Bu anlamda öne çıkan bölgeler; Zekeriyaköy, Beykoz, Ömerli, Göktürk, Bahçeşehir, Çekmeköy ve Şile şeklinde sıralanabilir. Özellikle çocuklu aileler için bu bölgelerin pandemi döneminde cazip hale geldiğini söyleyebiliriz” dedi. Bu bölgelerdeki konutlar için kira ve satış değeri değişimleri geçtiğimiz 1 yıla göre yaklaşık yüzde 40- yüzde 50 arası artış gösterdi.

Pandemi konut tercihlerini nasıl değiştirdi?

Salgın kısıtlamaları nedeniyle ikinci eğilimin ise kent merkezlerinde, yürüme mesafesinde birçok alana erişme imkanı olan merkezi alanlar olduğunu kaydeden Kolcuoğlu, “Bu trendin daha çok bekar, yeni evli ve çocuksuz aileler tarafından tercih edildiğini görüyoruz. Bu anlamda da Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerin öne çıktığını, yeni binaların ise deprem endişesi kaynaklı daha çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Merkezi bölgelerin ayrıca yabancılar tarafından daha çok tercih edildiğini gözlemliyoruz” dedi.

Pandemi konut tercihlerini nasıl değiştirdi?

Mega kent takipte

Gayrimenkul sektörünün sunduğu potansiyel uluslararası araştırmalarda da göz dolduran mega kent İstanbul, yabancı alıcıların da radarına girdi. Mega kent İstanbul,  İzmir  ve Bodrum’un dışında Dusseldorf, Bakü ve Gürcistan’da bulunan ofisleriyle de Türkiye ve yurt dışındaki gündemi de yakından takip ettiklerini dile getiren Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, “İç talebin yoğun olduğu dünya kentlerinde gayrimenkulün değeri orta vadede düşmez. İstanbul da çok ciddi bir iç talep alan, yabancıların merakla izlediği bir şehir ve çok cazip bir merkez. Gayrimenkul yatırımcısına orta vadede gerçek bir gayrimenkul getirisi sunabiliyor” şeklinde konuştu.

Pandemi konut tercihlerini nasıl değiştirdi?

Değeri artıyor

Moskova, Londra veya New York’ta yer alan gayrimenkullerin metrekare fiyatlarının 40-50 bin dolar ya da pound iken, mega kent İstanbul’da en üst fiyatların reelde metrekaresi 10-15 bin dolarda olduğunu dile getiren Vedat Arslan, “Alman konut alıcıları Türkiye’de daha çok Güney ve Ege sahillerini, özellikle Antalya-Alanya, Didim, Fethiye, Bodrum, Foça ve Ayvalık gibi bölgeleri tercih ediyor. Bodrum’da ise daha çok havaalanına yakın olan Güvercinlik ve Güllük taraflarına ilgi duyuyorlar. Bakü’deki müşteri kitlesi de yine zor güvenen bir müşteri kitlesi. Size duydukları güveni boşa çıkarmadığınızda çok sorgulamadan yatırım yapabiliyorlar. Azeri müşteri kitlesi İran müşterisine benzer şekilde iyi bir lokasyonda kaliteli bir ürüne yatırım peşinde” dedi.

Ev tutacaklar acele edin! Daha da zamlanacak!


Geri Dön