Sektörel

Gayrimenkul sektöründe çözüm için buluşuldu: Arabuluculuk davalarında emlak danışmanları süreci hızlandıracak! 

ATO'da gayrimenkul sektöründe ara buluculuk konularının ele alındığı "Çözüm Zirvesi" düzenlendi. ATO Başkanı Gürsel Baran, arabuluculuk davaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve emlak danışmanlarının davalardaki rollerine değindi. İşte ayrıntılar..

Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) Odanın 62 No'lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesinin organizasyonuyla gayrimenkul sektöründe tahkim ve ara buluculuk konularının masaya yatırıldığı  "Çözüm Zirvesi" gerçekleştirildi. 

ATO Başkanı Gürsel Baran, burada gerçekleştirdiği konuşmasında, uyuşmazlıkları hızlı çözmek için 2012 yılında hukuk sistemine giren ara buluculuk sisteminin, dava şartı olarak 2013 senesinden bu güne kadar uygulandığının altını çizdi. 

Türkiye'de en çok iş hukuku davalarının mahkemeleri meşgul ettiğinin altını çizen Gürsel Baran, konuya ilişkin açıklamasında, iş hukukuyla ilgili uyuşmazlıklarda ara buluculuğun dava şartı haline getirildiğini de anımsattı.  

GAYRİMENKULDE ARABULUCULUK FAYDALI OLACAK

ATO Başkanı Gürsel Baran, daha sonra ticari davalar ve tüketici hukukunda da ara buluculuk koşulunun getirildiğini söyledi ve "Uygulamada büyük başarı sağlandı. 2022'de 1 milyon 100 bin uyuşmazlıkta ara buluculuğa başvuruldu. Sistem başladığından bu yana da 4,5 milyondan fazla başvuru oldu" diyerek başarı oranlarının yüzde 70'lere ulaştığını dile getirdi. 

Gürsel Baran, bu sene çıkarılan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi ve komşu hakkından oluşan uyuşmazlıklarda da ara buluculuğun dava şartı haline getirildiğine vurgu yaptı ve uygulamanın 1 Eylül tarihinde başladığını hatırlattı. 

Söz konusu düzenlemeyle kira, kat mülkiyeti gibi konulardaki hukuki uyuşmazlıkların dava yoluna başvurulmadan çözüme kavuşturulmasının amaçlandığına dikkat çeken Baran, konuya ilişkin açıklamasında "Bu yolla, komşular, kiracı ya da ev sahipleri, mal ortakları, kat malikleri dava açmadan önce sorunun çözümü için arabulucuya başvuru yapıyor, buradan sonuç sağlanamazsa dava yoluna gidilebiliyor" ifadelerine yer verdi. 

Baran, arabuluculuk müessesesinin gayrimenkul hukukunu kapsayacak şekilde genişletilmiş olmasının sorunların kırmadan ve dökmeden çözülmesi açısından da yararlı olacağının altını çizdi. 

ARABULUCULUK DÜŞÜK MALİYETLİ VE TARAFLARIN MENFAATLERİNİ KORUYAN BİR UYGULAMA 

Gürsel Baran, açıklamasında gayrimenkul hukukunda arabuluculuk konusunun ATO'nun Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesini yakından ilgilendirdiğine de değindi ve "Emlak danışmanlığı yapan kardeşlerimizin bu davalarda bilirkişi olarak görev alması da söz konusu. Oda olarak, üyelerimizin hukuki uyuşmazlıklarının çözüme kavuşturulmasını sağlamak amacıyla 2023'te 'ATO Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi'ni kurduk" ifadelerine yer verdi. 

Baran, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ile işbirliği protokolüne imza atarak aynı merkezde hizmet sunma imkanını elde ettiklerini aktardı. 

"Üyelerimiz, merkezimize başvurarak ara buluculuk hizmeti alabilecek. İstatistikler, ara buluculuk uygulamasının düşük maliyetli, karşılıklı menfaatlerin korunduğu, kaybedeni olmayan dostane bir çözüm yolu olduğunu gösteriyor" diye konuşan Baran, temennilerinin hiçbir iş ya da eylem sebebiyle uyuşmazlık sürecine düşülmemesi olduğunu vurguladı. 

ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da ev sahibi ve kiracı uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hale gelmesine değinerek, piyasalarda tüm sektörlerde fiyat yükselişi yaşanmasına karşın kiralar üzerinden bir tartışma yaratıldığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Meslek mensubu arkadaşlarımız bu tartışmanın tam ortasında kaldı ve bedelini ağır ödedi" değerlendirmesine yer veren Yılmaz, gerek mahkemelerin iş yükünün azalması gerekse uyuşmazlıkların kısa sürede sonuca ulaşması açısından arabuluculuğun önemli bir adım olduğunu dile getirdi. 

ATO 62 No'lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kenan Bayram da bu konuda sektör temsilcilerine büyük görevler düştüğüne dikkat çekti ve "Gayrimenkul hukukunda bizlerin bilgilerine, deneyimlerine ve raporlarına gereksinim duyulmakta. Gelinen nokta sektör adına devrim niteliğindedi" açıklamasında bulundu. 

Borç krizindeki gayrimenkul devi iflasa doğru ilerliyor!

Kuzey Kıbrıs'ta konut fiyatları yüzde 40 arttı!

Tuzlaport Liman için düğmeye basıldı! Tuzla'ya yeni liman geliyor!