22 / 12 / 2024

Gayrimenkul sektöründe hareketlilik sürecek!

Gayrimenkul sektöründe hareketlilik sürecek!

Yaşanan tüm zorlu sürece karşılık gayrimenkul sektöründe hareketliliğin süreceğini belirten GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, alınan önlemler ve yapılan kampanyalarla 2018 yılı satışlarının önceki yıla yaklaşacağını söylüyor.



Capital Dergisi'nden Sibel Atik'in haberine göre, son yıllarda Türkiye'nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan gayrimenkulde bu yıla ilişkin beklentiler her şeye rağmen iyimser. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, gayrimenkul sektöründe hareketliliğin süreceğini ve 2018 yılı sonunda bir önceki yılı aşıp rekor satışa ulaşılabileceğini ifade ediyor. 2017 yılında ilk el satılan konutlarda yüzde 4,4, ikinci el satılan konutlarda ise yüzde 5,6 oranında artış yaşandığına işaret eden Yetgin, "Geçen yıl toplamda 1 milyon 409 bin 314 seviyesinde konut satışı gerçekleşti. Bu yıl da böyle bir satış bekliyoruz. Açıklanan teşviklerle gayrimenkul sektöründe hareketliliğin süreceğine ve 2017 yılı satışlarına yaklaşılacağına inanıyorum" diyor. GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ile sektörü ve gelecek beklentilerini konuştuk.

1.) Gayrimenkul yatırımları açısından 2017 yılını değerlendirir misiniz?

Gayrimenkul sektörü olarak, talep açısından zaman zaman yaşanan dalgalanmalara karşın verimli bir 2017 yılı geçirdik. Sektörün geleceğini daha iyi değerlendirebilmek için son yılların konut satış rakamlarına baktığımızda önemli bir artış olduğunu görüyoruz. 2013 yılından itibaren 1 milyonun üzerinde gerçekleşen konut satışları, 2016 yılında Türkiye'nin içeride yaşadığı sorunlara rağmen yeni bir rekoru işaret ederek 1 milyon 341 bin 453 sayısına ulaştı. 2017 yılında ise ilkel satılan konutlarda yüzde 4,4, ikinci ej satılan konutlarda geçen yıla göre yüzde 5,6 oranında artış yaşandı. Böylece konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 5,06 artış göstererek 1 milyon 409 bin 314 seviyesinde gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları da geçen yıla göre yüzde 22,2'lik büyüme ile 22 bin 234 seviyesine ulaştı. Ayrıca inşaat sektöründe yaşanan büyümeyi yansıtan unsurlardan biri olan yıllık ortalama istihdam, ilk kez 2 milyonun üzerine çıktı.

Türkiye'nin yüzde 7,4 oranında büyüme başarısı sergilediği 2017 yılında, yüksek bir performans gösteren inşaat sektörü de bir önceki yıla göre yüzde 8,9 büyüdü.

Tüm bu rakamlardan da görüyoruz ki sektör son yıllarda farklı nedenlerden kaynaklanan olumlu veya olumsuz her türlü gelişmeye karşın edindiği bilgi birikimi sayesinde, oldukça esnek bir yönetim tarzı sergilemeyi başardı.

2.) Konut stoku şu an hangi noktada? Sektörde yükseliş için nasıl bir yol haritası var?

Türk halkının gayrimenkul sahibi olmak gibi bir alışkanlığı var. Bu eğilimi, tasarruf, sosyal güvenlik sistemi bağlamında da değerlendirdiğimizde bir yandan da mecburiyet var. Bugün gayrimenkul sektöründe, orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürüyor. Orta üst ve lüks segmente talebin, orta alt segmente göre biraz yavaşladığına tanık oluyoruz. Bu yüzden bir stok durumu oluşuyor denebilir ancak yatırım amacıyla hareket eden gerçek ve tüzel kişilerin, markalı, belli standartların üstündeki lüks konut taleplerinin de, bu segmenti canlı tutmaya devam edeceğine inanıyorum.

3.) 2018 yılı için sektörün hedefi nedir?

Konut satışlarına baktığımızda, 2018 yılının ilk 6 ayında sektöre ivme kazandıracak önemli adımlar atıldı. Tapu harcı ve KDV oranının indirilmesiyle birlikte, kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürmesinin ardından, Türkiye'nin önde gelen gayrimenkul firmalarının üyesi olduğu GYODER, İNDER ve KONUTDER güç birliğine giderek 15 Mayıs - 30 Haziran tarihleri arasında geniş kapsamlı bir kampanya gerçekleştirdi. Gayrimenkul sektörünü temsil eden bu üç kuruluşun başlattığı, tüm peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyası, bankaların 0,98 faizle konut kredisi desteği sağlamasıyla birlikte sektörde büyük bir ivme yarattı. 2018 yılının ilk yarısında 201 bin 805'i ipotekli toplam 646 bin 32 konut satıldı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu rakam 245 bin 375'i ipotekli 654 bin 363'tü. 2018'in ilk 6 ayında satılan konutların 298 bin 877'si ilk kez satıldı, bu rakam geçen yıl aynı dönemde 296 bin 223 olarak gerçekleşmişti. Yabancı alıcıların oranı son 15 ayın zirvesine çıktı. Haziran ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 10'luk kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı. Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin tamamlanmasının ardından seçim havasından çıkılıp ekonomiye dönülmesi de sektörümüzü oldukça memnun etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük icraat Programı'nda, beklendiği şekilde inşaat ve gayrimenkul sektörü, ağırlıklı konulardan biri oldu.

Konut, arsa ve gayrimenkul ağırlıklı çalışacak şekilde Emlak Bankası'nın tekrar faaliyete geçirilecek olması sektörümüz için isabetli bir karar oldu. Yaşanan tüm bu gelişmelerle birlikte gayrimenkul sektöründe hareketliliğin süreceğine ve 2018 yılı sonunda 2017 yılı satışlarına yaklaşılacağına inanıyorum.

4.) Sektörün daha üst noktalara taşınması için hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

Türkiye gayrimenkul sektörünün gelişimi adına önemli bir misyon üstlenen GYODER olarak bugüne kadar birçok başarılı çalışmaya imza attık. Ortak amacımız Türkiye için stratejik öneme sahip gayrimenkul sektörünü, çok daha güçlü bir seviyeye taşımak. Gelecek nesiller için daha sağlıklı, verimli, çevre dostu projelerin ve akıllı şehirlerin hayata geçirilmesi 2023 hedeflerimiz arasında yer alıyor. Gayrimenkul sektörünün çatı örgütü GYODER olarak özellikle ağırlık verdiğimiz konular arasında, sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik ve Anadolu'ya açılma faaliyetleri bulunuyor.


“TOPYEKÜN BÜYÜME OLMALI".

"GELİŞMEKTE OLAN İLLER ÖNEMLİ" GYODER     olarak Türkiye'nin sadece büyük şehirlerden ibaret olmadığı, ülkemizde topyekûn bir büyüme ve gelişime ihtiyaç duyulduğu inancıyla hareket ediyoruz. İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi metropoller dışında, gelişmekte olan şehirlerimizin de ülkemizin gelişimi ve değişimi açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda, 2010 yılından bu yana potansiyel vaad eden illerimizde Gelişen Kentler Zirvesi düzenliyoruz.

2017 yılında GYODER Gelişen Kentler Zirvesi'nin 8'incisini 2017 Ekim ayında Erzurum'da, 9'uncusunu ise Aralık 2017'de Antalya'da gerçekleştirdik. Gelişen Kentler Zirvesi'nin devamı niteliğindeki 'Anadolu

Roadshovv' etkinliği ile de özellikle son dönemde cazibe merkezi olarak ilgi gören Türkiye'nin çeşitli bölge ve illerinde, yerel yönetim ve önemli yatırımcılarla bir araya gelerek, fikir ve bilgi alışverişlerinde bulunacağız. Bu çerçevede, tüm Anadolu şehirlerindeki sektör oyuncularını da üyelerimiz arasında görmek istiyoruz.

Böylece, sektörde kalitenin, bilincin artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. "AKADEMİ KURDUK" Önem verdiğimiz konulardan biri de eğitim. Gayrimenkul sektörünün eğitimli olması gerektiğine inanıyor ve bu yönde etkili çalışmalara imza atıyoruz. Daha güçlü bir sektör için eğitim, yüksek lisans, doktora, MBA programlarını, rapor ve yayın çalışmalarını, kurumsal bir çatı altında toplayarak 'GYODER Akademi'yi kurduk. Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte Türkiye'de ilk defa gayrimenkul sektörüne yönelik işletme yüksek lisans programı 'MBA in Real Estate'i başlattık. Yine Özyeğin Üniversitesi ile beraber gayrimenkul sektörüne yönelik uzmanlaşma olanağı sunan İngilizce işletme yüksek lisans programı 'ÖzÜ-MBA in Real Estate'i hayata geçirdik. Aynı zamanda sektörü ilgilendiren önemli konularda da deneyimli sektör profesyonelleri ile eğitimler gerçekleştirmeyi sürdürdük.

 


Geri Dön