29 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörüne açık artırma sistemi geliyor!

Gayrimenkul sektörüne açık artırma sistemi geliyor!

İngiliz girişimci Tyla Angelis, İngiltere’deki “gayrimenkul sektöründe açık artırma” sistemini İstihale ile Türkiye’ye getirdi. Şirket 10 Mayıs'tan sonra gerçekleştireceği açık artırmada Ağaoğlu'nun bazı projeleri ve Innovia projesi yüzde 30 indirimli satacak.



 

TUİK tarafından açıklanan verilere göre; 2016 yılında İstanbul’da 232 bin adet konut satışı gerçekleşirken bu rakam 2017'de ise 238 bin adet seviyelerine ulaştı. Son yılların yükselen değeri gayrimenkul sektöründe gözlemlenen duraklamaya farklı satış kanalıyla ivme kazandıracak olan İSTİHALE, hem alıcı hem de satıcı için önemli avantajlara sahip açık artırma sistemini Türkiye’de uygulamaya başlayacak. 

Gayrimenkul sektöründeki müzayedecilik deneyimlerini Türkiye’ye taşımaya karar veren, Tyla Angelis, “İstanbul’da gayrimenkulünü satmak isteyenlerin satış için ortalama beklemesi gereken süre yaklaşık 6 ay. Açık artırma sistemiyle gayrimenkul satışını Türkiye’de gerçekleştirmenin, son zamanlarda duraklayan gayrimenkul satışlarına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Çünkü bu sistem Türkiye’de uygulandığında doğru fiyatlı tüm ürünler 1 günde satılabilir. Açık artırma sistemini Türkiye’de uygulayarak emlak sektörünü gerçekdışı vaatlerden kurtarıp şeffaf bir sistemle buluşturacağız.” diye konuştu.

Konut satışlarında emlakçıların talep ettiği yüksek komisyonlara ve son zamanlarda gözlemlenen usulsüz satışlar nedeniyle sektörün ihtiyaç duyduğu transparanlık ihtiyacına, yüzde 2’lik standart komisyon oranı ve herkese açık müzayede ortamında satış sürecini İstihale getirecek. İstihale, müzayede sistemiyle aylarca satılamayan gayrimenkulleri 1 gün içerisinde satacak. 

Türkiye’de gayrimenkulün el değiştirmesinin klasik yöntemlerle yapıldığını ve bunun aylarca sürdüğünü belirten İstihale Kurucusu Tyla Angelis, hedef kitlelerinin mülkünü hızlı satmak isteyen gayrimenkul sahiplerini olduğunu söyledi.


Fiyatlarda balon var

İstanbul’da konut fiyatlarında balon olduğunu söyleyen Angelis, konut satışlarında emlakçıların talep ettiği yüksek komisyon oranları  ve usulsüz satışların da sektörde yapay fiyatlar oluşturduğunu söyledi.

Açık artırma sisteminin son zamanlarda duraklayan gayrimenkul satışlarını artıracağını söyleyen Angelis, bu sistem ile doğru fiyatlı tüm ürünlerin bir günde satılabileceğini belirtti.

Türk, Arap, İsveç, İngiliz müşterileri hedeflediklerini söyleyen Angeles, İstanbul’dan sonraki bölgelerin Ege ve Akdeniz’ olduğunu söyledi.

Innovia ve Ağaoğlu projelerini satacak

Hem sıfır hem de ikinci el konut satışları yapacaklarını söyleyen Angelis, porföylerinde Ağaoğlu’nun farklı projelerinden 170 adet konut, İnnovia projesinden ise 200 adet konut olduğunu söyledi. Konutların yüzde 30 indirimle satılacağı açık artırmanın tarihi henüz belli değil.

 

İlk açık artırma 10 Mayıs'ta 


İstihale ilk açık artırmasını 10 Mayıs tarihinde gerçekleştirecek. Açık artırma, bankaların açık olduğu 09:00-17:00 saatleri arasında yapılacak. Konut sektörüne yeni bir soluk getirecek olan sistemin yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön