Sektörel

Gayrimenkul sektörünün ilk yarı karnesi!

Gayrimenkul sektörünün ilk yarı karnesi belli oldu. Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından hazırlanan 'Gayrimenkul Sektör Raporu', Türkiye gayrimenkul sektörünün 2021'in ilk yarı performansıyla ilgil önemli verileri barındırıyor.

Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından hazırlanan 'Gayrimenkul Sektör Raporu', Türkiye gayrimenkul sektörünün 2021'in ilk yarı performansıyla ilgil önemli verileri barındırıyor. Rapora göre, değişen yaşam şartları nedeniyle konut satın almak ve kiralamak isteyen yatırımcılar artık doğaya yakın, geniş ve bahçeli konutlara yöneliyor. Ayrıca Kovid-19 salgını döneminde yatırımcıların risk tercihlerine göre varlıklarını dağıtmasına imkan sunan gayrimenkul yatırım fonları ise 2020'de olduğu gibi 2021'in ilk yarısı itibarıyla da ön planda olmaya devam ediyor. 

49 FON 10 MİLYON BÜYÜKLÜĞÜ GEÇTİ

Haziran 2021 sonu itibari ile alternatif yatırım fonları olan Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kurmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tarafından yetkilendirilmiş 27 portföy yönetim şirketi mevcut. Bu şirketlerden 8 tanesi yalnızca GYF, 10 tanesi yalnızca GSYF ve 9 tanesi her iki türde alternatif yatırım fonu kurmak amacıyla yetkilendirilmiş portföy yönetim şirketlerinden meydana geliyor. Bu portföy yönetim şirketlerinin yönetimindeki, ihraç dönemi süren veya ilk defa yatırım yapmış olanlar dahil olmak üzere toplam 60 GYF mevcutken, bu fonların toplam büyüklüğü son bir senede yüzde 45,6 arttı ve 9,8 milyar Türk Lirası seviyesine çıktı. Diğer taraftan gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü bu senenin ilk 6 aylık döneminde de yüzde 18 yükseldi. Yine aynı dönemde SPK tarafından 18 yeni gayrimenkul yatırım fonuna kuruluş izni, 19 gayrimenkul yatırım fonuna ihraç belgesi onayı verildi. Böylece fon büyüklüğü 10 milyon Türk Lirası'ndan fazla olan fon sayısı 49’u buldu.  

Raporun sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, “Piyasalarda küresel salgının 2021 ikinci yarısı ile birlikte daha iyi kontrol altına alınabileceği ve buna bağlı küresel ekonomik faaliyetlerin sene sonuna doğru normalleşebileceği beklentisi hâkim. Türkiye gayrimenkul sektörünün 2021 yılının ilk yarı performansına genel olarak bakıldığında, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi hem şirketlerin çalışma prensipleri hem de arz-talep dengesi konusunda pandemi etkilerinin devam ettiğini görülüyor. Re Pie olarak, gayrimenkul gibi büyüme potansiyeline sahip alanlarda yatırım yaparak ülkemizin sermaye piyasalarının büyümesine katkı sunmaya devam ettik. Türkiye’nin faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi konumundayız ve bugün 12 adet gayrimenkul fonumuzla mevcut yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 23’i gayrimenkul sektöründe yer alıyor. Gayrimenkul sektörü pandemi kaynaklı ve diğer makro ekonomik dengeler kaynaklı bazı alım ve yatırım fırsatları çıkardı. Bunlara kendi dinamiklerimiz de eklenince geçen yıl iyi bir performans gösterdik. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektöründe önemli fırsatların devam edeceğini düşünüyoruz ve ofis ve lojistik alanlarında da yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğiz” ifadleerini kullandı.  

6 AYDA 552 BİN ADET KONUT SATILDI

Türkiye’de 2021'in ilk yarı konut satışları, 2020'nin aynı dönemine göre göre yaklaşık yüzde 11,5 oranında geriledi ve 552 bin 810 olarak kaydedildi. İlk el satışları 2021 ilk yarı itibarıyla 167 bin 878 adet; ikinci el konut satışı ise 384 bin 932 adet olarak kaydedildi. İpotekli satış adedi, konut kredisi faiz oranlarının senelik bazda yüzde 17-18 aralığında olması sebebiyle yüzde 60,9 oranında azaldı ve 104 bin 168 adet olarak gerçekleşti. 2021'nin ilk iki çeyreğinde, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre, ilk el satışlarda yüzde 15,1, ikinci el satışlar ise yüzde 9,8 oranında düşüş kaydedildi. 2021 ilk yarı itibarıyla, ilk satışların toplam satışlar içerisindeki oranı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,3 düştü ve yüzde 30,3 oldu. Diğer satışlar ise, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 25,2 oranında arttı ve 448 bin 642 olarak kaydedildi. Haziran 2020'de toplam 190 bin 12 konut satışı gerçekleşirken, Haziran 2021'de 154 bin 731 adet konut satışı gerçekleşti.  

EN PAHALI ARSALAR İSTANBUL’DA

Türkiye’de konut imarlı arsa metrekare birim fiyatlı olarak incelendiğinde, İstanbul metrekare başına 1.143 TL ile ilk sırada yer alırken, İzmir metrekare başına 1.043 TL ile İstanbul’u izledi. Türkiye’de arazi, bağ, bahçe ve tarla metrekare birim fiyatında 111 TL ile İstanbul yine başı çekiyor. Haziran 2020'de Türkiye imarlı arsa metrekare satış birim fiyatı 543 Türk Lirası olurken bir senede yaklaşık yüzde 35 arttı ve 733 Türk Lirası oldu.  

ŞİRKETLERİN OFİSE DÖNÜŞ HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Türkiye Ticari Gayrimenkul Fiyatı Endeksi 2021 Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı ve 200,77 puan seviyesini gördü. Endekste geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 31 artış kaydedildi. Türk lirası bazında ofis kiraları 2021'in ilk yarısında, 2020'nin ikinci yarısına göre yükseldi. 2020 yılı ilk yarısında İstanbul genelinde A Sınıfı ofis binalarının ortalama kirası 101 TL/metrekare/ay olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yılın ilk yarısına bakıldığında Türk lirası cinsinden kiraların yaklaşık yüzde 29 oranında yükseldiği görüldü. Koronavirüs salgınıyla beraber yeniden şekillenen ofis pazarında 2021’in ilk çeyreğinde kiralama işlemleri 2020'nin aynı dönemine ve son çeyreğe göre azalsa da, şirketlerin ofise geri dönüş için hazırladıkları yol haritaları doğrultusunda yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde kiralamaların artacağı öngörülüyor. 

AVM CİRO ENDEKSİ AZALDI

AVM’lerdeki kiralanabilir alanların metrekare başına düşen ciro göstergesi Nisan 202'de bir önceki yılın aynı ayına bakıldığında ve enflasyondan arındırılmadan değerlendirildiğinde yüzde 21,7 oranında gerileyerek 273 puana düştü. Salgın sürecindeki sağlık ve ekonomik tedbirlerin AVM ciro ve ziyaretçi sayısı üzerindeki etkisinin reel bir trendi yansıtmaması rapor kapsamında ayrıca ele alındı. 2021 birinci çeyrek dönem itibariyle, Türkiye genelinde toplam AVM sayısı 447, toplam kiralanabilir alan stoku ise 13 milyon 591 bin metrekare olarak kaydedildi. İstanbul, toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 37’sini meydana getiriyor. Türkiye genelinde, ortalama 1.000 kişi başına düşen kiralanabilir alan ise 163 metrekare olarak belirlendi. 

E -TİCARET DEPOLARA YARADI

Diğer sektörlerle karşılaştırıldığında salgının olumsuz etkilerinin en az görüldüğü piyasa lojistik pazarı oldu. Endüstriyel tesislerde üretimin yavaşlaması ve yer yer durmasına rağmen, bu dönemde e-ticaretin artmasıyla özellikle şehir depo tesislerine olan rağbet çoğaldı. Artan taleple beraber kiralar Türk lirası bazında yükseldi, dolar bazında ise sabit durdu. 2020 yılı ikinci yarısında, 2019'a kıyasla hemen hemen her bölgede boşluk oranlarının geriledi. Özellikle şehir depolarına olan rağbetin artmasıyla şehir merkezine yakın olan Dudullu bölgesi başta olmak üzere genel olarak boşluk oranındaki gerileme ön plana çıktı. Gelecek süreçte pandeminin etkisiyle boşluk oranlarındaki düşüşlerin süreceği ve buna paralel metrekare başına TL bazında kiraların artacağı tahmin ediliyor. 

OTEL YAPI RUHSATLARI YÜZDE 87 ARTTI

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Mayıs 2020'ye kadar olan süreçte Türkiye’ye gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı yaklaşık olarak 4,6 milyon olarak belirlenirken, Mayıs 2021'e kadar olan süreçte çeyreği için bu değer 4,2 milyon olarak kaydedildi. Otel tesisleri için verilen yapı ruhsatları 2021'in ilk çeyreğinde, bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 87, yapı kullanma izin belgeleri ise yüzde 37 yükseldi. Mart 2021 itibarıyla verilen yapı ruhsatı 341, yapı kullanma izin belgesi 164 adet olarak kaydedildi.

Satılık ve kiralık ev fiyatlarına maliyet artışı dopingi!

Konut alımında trendler değişti!

Konut sektörünün Haziran 2021 karnesi!