29 / 04 / 2024

Gayrimenkul sertifikası uygulaması sektör temsilcilerini sevindirdi!

Gayrimenkul sertifikası uygulaması sektör temsilcilerini sevindirdi!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin hisse senedi gibi yatırım aracı olabilecek gayrimenkul sertifikası uygulamasının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceği müjdesi, konut üreticilerini sevindirdi. İşte SPK tarafından yayımlanacak tebliğin ilk yankıları...



Konut sektörünü hareketlendirecek açıklama Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den geldi. Canikli, büyük ölçekli ve maliyetli inşaat projelerine hisse senedi gibi birkaç metrekare bile satın alarak ortak olmayı sağlayan hatta yurtdışına ihraç edilmesi bile mümkün 'gayrimenkul sertifikası'nm Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de tebliğ halinde yayımlanacağını söyledi. Canikli, yüksek maliyetli projelere katılamayan şirketler ile hızla değerlenen konutlardan satın alamayan vatandaşların bir metrekareye tekabül eden sertifikaların hisse senedi gibi arzedileceğini açıkladı. 


Patronlar memnun Ziya Yılmaz (DAP Holding YKB): "Alım satımı canlandırır"


Canikli'nin 'gayrimenkul sertifikası' müjdesi üzerine memnuniyetlerini açıklayan inşaat patronları, sertifika uygulamasının sektörü olumlu yönde etkileyeceğine dikkat çektiler. Örneğin DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, gayrimenkul alım satımını canlandıracak bu tür enstrümanları destekleyeceklerini söylediği açıklamasında, "Yurt dışında da gördüğümüz ve gayrimenkul sektörünü pozitif yönde tetikleyecek bu tür uygulamalar, Mjğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getirecektir" dedi. Yılmaz, inşaat sektörünün 240 alt sektörle işbirliği içinde olduğunu hatırlatarak, 'gayrimenkul sertifikası' gibi çalışmaların diğer sektörleri de olumlu etkileyeceğini savundu. 


Yaşar Aşçıoğlu (Aşçıoğlu Grubu YKB): "Stoklar hızla erir" 


Gayrimenkul sertifikasının ihraç edilebilme özelliğine vurgu yapan Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu da 'Gayrimenkul yatırım fonu' kurarak konut sertifikası ihracı yapılmasının küçük yatırımcılar açısından çok verimli ve güvenilir bir yatırıma ortak olma imkânı sağlayacağının altını çizdi. Aşçıoğlu, sertifika ihracı ile konut üreticilerinin stoklarını kısa sürede eritebileceğini belirterek, "Gayrimenkul markaları, stoklarını kısa süre içerisinde eriterek mevcut atıl stoklarından kurtulacak, buradan elden edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatarak elde tutma maliyeti ve finansman yükünden kurtulacakları gibi, yeni yatırımlara girme imkânına da kavuşacaklar" dedi. 


İnanç Kabadayı (Ege Yapı YKB): "Alternatif modele ihtiyaç var" 


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı ise 'gayrimenkul sertifikasını kurumsal ve bireysel yatırımcı için önemli bir model olacağını belirterek sektörün alternatif yatırım modellerine ihtiyacı olduğunu söyledi. Kadabadayı, "Özellikle ülkemiz gibi gayrimenkulün birincil derecede ihtiyaç ve yatırım aracı olduğu pazarlarda satın almayı kolaylaştıracak alternatif yatırım olanakları sektöre pozitif etki sağlayacaktır. Büyük yatırımcılar yanında daha kısıtlı bütçelere sahip marka projelerin oluşturduğu katma değerden yararlanmak isteyen tüketicilerin yatırımlarını çeşitlendirerek az riskle daha çok kazanç sağlama şansı elde etmesini sağlayacaktır" diye konuştu. 



Yurt Gazetesi



Geri Dön