Gayrimenkul sertifikası konut sektörüne merhem olacak! Hem konut alımı hem de kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu hem kentsel dönüşüm hem de fahiş kira ve konut fiyatları üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda ise tekrar gündeme gelen gayrimenkul sertifikasının konut sektörü için merhem olması bekleniyor.
Son zamanlarda fahiş konut fiyatları ardından kira fiyatlarındaki artışlar büyük barınma sorununa neden olmaya başladı. Bu alanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu harıl harıl çalışmalarına devam ediyor.Ekonomi yönetimi konut kredisi faizleri de artmaya başlayınca yeni yöntemi açıkladı. Bu yöntem eski bir yöntem fakat eski hatalardan ders çıkarılarak yeniden hayata geçirilecek. Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşesinde ''Gayrimenkul Sertifikası'' nı kaleme aldı. Gayrimenkul Sertifikası ile sadece konut alımında yeni bir dönem ile birlikte Kentsel dönüşüm projeleri de bu kapsama alınacağını yazı. İşte Dilek Güngör, bugünkü köşesindeki önemli konu başlıkları...
BÜYÜK PROJELER BİR HAVUZDA TOPLANACAK!
Ekonomi yönetimi bütün projelerin bir havuzda toplanacağını, gayrimenkul sertifikasının 200-300 konut için değil, daha büyük montanlı konut sayısıyla başlanacağı belirtildi.
Gayrimenkul sertifikasının Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) yerini alacağı öngörülüyor. Vatandaşın yastık altındaki altınını da buraya yönlendirebileceği KKM'deki parasıyla da döviz yerine sertifika alabileceği kanaatinde.
SERTİFİKASI SİSTEMİ İLE NELER OLACAK?
Türk milletinin tasarruf anlayışında konut her zaman ilk sırada yer alıyor. Peki sertifika sistemi nasıl olacak?
Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, sertifika ile neler olacağını şu ifadelerle anlattı: ''Diyelim o sertifika çıkarılan bir projeden oturum amaçlı ev almak istiyorsunuz. Ama elinizde 500 bin TL'lik birikiminiz var. Dairenin fiyatı da 2.5 milyon TL.
Eksik kalan 2 milyon TL'lik kısım için kredi kullanamıyorsunuz. Faizler yüksek geliyor. O zaman 500 bin TL ile gayrimenkul sertifikası alımını başlatacaksınız. Daha sonra borsadan sertifika toplamaya devam edeceksiniz. Proje teslimine kadar beğendiğiniz dairenin baştan ilan edilen payını toplamanız mümkün olabilecek. Yatırımcılar menkul kıymeti ikinci elde de alıp satabilecek.'' dedi.
GAYRİMENKUL SERTİFİKASI MERHEM OLACAK!
Konut sertifikası, 1989'da TOKİ tarafından çıkarıldı. İlk uygulama da İstanbul Halkalı Toplu Konut Sertifikaları oldu. Sertifikalar bu konutların 250 bin 000 metrekaresi için 1 metrekarelik konut karşılığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda kote edildi.
Uygulamada, yüksek ihraç fiyatı, konut edinimi sırasında istenen şerefiye bedeli, 5 yıldan önce konut sahibi olunamaması ve enflasyonun altında getiri gibi nedenlerle beklenen sonuç alınamadı. 1996'da dönemin Emlak Bankası Ataşehir Konut projesi için çıkarıldı. Sertifika değişim bedelinin serbest piyasada oluşmaması, fiyat, vade ve şerefiye gibi unsurlar bu sertifikanın başarısız olmasına neden oldu.
2017'de TOKİ Makro İnşaat'ın bir projesi için sertifika çıkardı. Fakat Türkiye'de sistemin başarılı olmasını sağlayacak altyapı ve kriterler gelişmemişti ve fiyatlama da çok doğru yapılmadı.
İhraç fiyatı muhtemelen yatırımcılara yüksek geldi, yeterli tanıtım da olmayınca bir haftada sertifikalar yüzde 7.7 değer kaybetti.
Dilek Güngör, sefer daha farklı bir konjenktürün olduğunu ,bir tarafta kentsel dönüşüm için milyarlarca liralık kaynağa ihtiyaç olduğu, diğer tarafta mevcut koşullarda konut alamayacak büyük bir kesim olduğuna değinerek ''Velhasıl, iyi kurgulanmış gayrimenkul sertifikası bu sorunlara merhem olabilir.''ifadelerini kullandı.
Tokat Belediyesi düğmeye bastı! 11 Mahallede 3 bin 199 konut dönüşecek!
|