19 / 05 / 2024

Gayrimenkul sertifikası ve fonlar kentsel dönüşüme aktarılabilir!

Gayrimenkul sertifikası ve fonlar kentsel dönüşüme aktarılabilir!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin, yeni yatırım modeli Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği ile gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak isteyen ancak yeterli birikimi olmayan vatandaşların, konutun belirli bir metrekaresini satın alabileceği açıklaması sektörü heyecanlandırdı.



Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin, yeni yatırım modeli Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği ile gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak isteyen ancak yeterli birikimi olmayan vatandaşların, konutun belirli bir metrekaresini satın alabileceği açıklaması sektörü heyecanlandırdı.  24 GPY Genel Müdürü Erdem Güler yatırım yapmak isteyen bireylerin gayrimenkul sertifikası ile ellerinde olan birikimlerine gayrimenkulün değer artışından değer kazandırabileceklerini ve belirli bir birikime sahip olduklarında sertifikalarını paraya çevirerek yatırım yapılabileceklerini söyledi. Gayrimenkul sertifikasının sadece gayrimenkul almak için kullanılmayacağının altını çizen Güler, belirli ölçüde tasarrufa yönlendiren ve sonrasında bireylere istediği yatırımı gerçekleştirmeye olanak sağlayan bir yatırım aracı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.


2014 yılından itibaren gayrimenkulün menkul kıymetleştirilmesine yönelik yapılan gelişmelerin hem gayrimenkul sektörünü hem de finans sektörünü canlandırdığına değinen Erdem Güler “Gayrimenkul Yatırım Fonları gibi Gayrimenkul Sertifikaları da yeni bir yatırım aracı olarak sektöre büyük katkı sağlayacaktır. Bunları birbirini destekleyen yatırım araçları gibi düşünebiliriz. Fonlar ile kısa sürede önemli gelişmeler kaydettik. Artık yerli yatırımcı gayrimenkulün menkul kıymetleştirilmesini sağlayan yatırım araçlarını ve avantajlarını biliyor. Bu sebeple gayrimenkul sertifikalarının da ilgi göreceğini düşünüyoruz. Fonlar için de gayrimenkul sertifikalarının sektörde yaratacağı hareketlilik büyük önem arz etmektedir. Bugüne kadar, yatırım yapmak için yeterli birikimi olmayan ancak gayrimenkul edinmek isteyen kişiler bu isteklerini gerçekleştirememekte ve birikimlerini yastık altında tutmaktaydı. Ancak SPK tarafından getirilen düzenlemeler ile artık yatırımcı, birikimi az da olsa bunu, gayrimenkul yatırım fonlarına katarak ya da gayrimenkul sertifikası alarak değerlendirebilecek ve gayrimenkulün kazancından hissesi oranında yararlanabilecek. Bunun da ülke ekonomisine ve gayrimenkul sektörüne kısa zamanda büyük oranda olumlu getiri sağlayacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.


Kentsel dönüşüm alanlarında finansal sıkıntı önemli ölçüde çözülür

Erdem Güler, gayrimenkul sertifikasıyla birlikte kentsel dönüşüm alanlarında oluşan kurum ve kuruluşların finans sıkıntısının önemli ölçüde çözülebileceği kanaatinde olduğunu, gayrimenkul sertifikası ile gayrimenkul fonlarının kaynaklarının kentsel dönüşüme aktarılabileceğini şu sözleri ile açıkladı: “Gayrimenkul yatırım fonları kentsel dönüşüme ve projelere kaynak aktaramıyordu. Fakat fonların gayrimenkul sertifikası alabiliyor olması ile gayrimenkul yatırım fonları kaynağını kentsel dönüşüme aktarılabilecek. Önümüzdeki dönemlerde ülkeye fonlar sayesinde onlarca milyar dolarlık kaynak girişi olacak. Bu miktarın dönüşüm alanlarında kullanılamıyor olması büyük bir talihsizlikti. Fonlar gayrimenkul sertifikası alma yetkisine sahiptir. Böylece kaynaklarının bir bölümünü sertifika almak suretiyle dönüşüm projelerine yatırabilirler.”



Geri Dön