Gayrimenkul sertifikasında talep toplama süreci yarın başlıyor!
Emlak sektöründe yeni yatırım aracı olan gayrimenkul sertifikasında talep toplama süreci yarın başlıyor.
Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için talep toplama süreci yarın başlıyor. TOKİ garantörülüğünde Başakşehir’deki ‘Park Mavera’ konut projesinde evler pay pay satılacak. Vatandaşın yeni modele yoğun ilgi gösterdiği, günde 1200 kişinin bilgilendirme talep ettiği açıklandı. 27 aracı kurum da pay satışı için talepte bulundu.
GAYRİMENKULDE yeni yatırım aracı olan ‘gayrimenkul sertifikası’ için talep toplama süreci yarın başlıyor. Yeni dönemde ev almak için yeterli birikimi olmayan vatandaş konut projelerinden ‘pay’ satın alacak. İsteyen paylarını toplayıp ev sahibi olacak, isteyen payını satıp değer artışından faydalanacak. Bu modelle küçük yatırımcı büyük projelere ortak olacak. Gayrimenkul geliştiren şirketlere de finansman desteği sağlayacak modelin ilk adımı İstanbul Başakşehir’de atıldı. TOKİ ve Makro İnşaat ortaklığında hayata geçecek ‘Park Mavera 3’ projesinde sertifika modeli ilk kez uygulanacak. Yeni modele dahil olmak isteyenler için 29-31 Mart’ta talep toplanacak. 1 pay almak isteyen vatandaş 42.5 lira ödeyecek. 100 pay da 1 metrekareye denk gelecek. Projeden ev sahibi olmak için de en az 11 bin 58 pay biriktirmek gerekecek.
GÜNDE 1200 KİŞİ ARIYOR
Vatandaşların sertifika modeline yoğun ilgi gösterdiğini belirten Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, günde 1200 kişinin konuyla ilgili bilgilendirme talep ettiğini söyledi. Bugüne kadar sertifikanın duyurulduğu internet sitesini 500 bin tekil kullanıcının ziyaret ettiğini belirten Uyan, 27 aracı kuruluşun ise proje için talepte bulunduğu açıklandı. Park Mavare projesinde gerçekleştirilecek sertifika ihracında toplam tutarın 143.24 milyon lira olduğunu belirten Ercan Uyan, fazla talep gelmesi durumunda 95.99 milyon liralık ek ihraç daha gerçekleştirileceklerini dile getirdi. Her kesimden vatandaşa gayrimenkule yatırım imkanı sağlandığını belirten Uyan, “Sertifika ile 42 lirası olan üniversite öğrencisi de projeye ortak olacak. Üstelik bu Başakşehir ve çevresi ile ilgili bir durum da değil. Almanya’da yaşan biri de Başakşehir projesinden pay satın alacak” dedi.
MEGA PROJELERDE SERTİFİKA
TOKİ Başkanı Ergün Turan ise sertifikaların mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını söyledi. Modelin ilk uygulamasında TOKİ’nin garantör olduğuna dikkat çeken Turan, “Gayrimenkul sertifikası hem finansal piyasalar açısından, hem de gayrimenkul piyasası açısından da önemli bir hadise. Bu konuda öncü bir rol alıyoruz. Yıl içerisinde buna benzer şeyler olacak mı? Tabi. Yoksa bir tek ihraç yapıp bırakırsak, bu bir derinlik kazandırmaz. Bunun hemen peşinden ne olur diye baktığımız projelerimiz var” dedi. Gayrimenkul sertifikasının gong töreninin ise 4 ya da 5 Nisan’da yapılması planlanırken, gongu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalması bekleniyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
1) Projesi için ruhsatını alan şirket SPK’ya başvurup ihraç izni alacak. Projenin belli bir bölümü sertifika ile satışa çıkacak.
2) Projelerde sertifika ile satış başlamadan önce hangi dairenin kaç sertifika ile alınabileceği belirlenecek.
3) Mesela A bloktaki 10 numaralı daire için 11 bin sertifika gerekse projeden ev almak isteyen o kadar sertifika biriktirecek.
4) Aynı daireyi farklı kişiler isterse, başvuru önceliği esas alınacak.
5) Proje tamamlandığında yeterli miktarda sertifika varsa tapu harcı ve KDV ödenip ev teslim alınacak.
6) Ev alacak kadar sertifikası olmayanlar sertifika adedinin değerini alacak. Bunun için projedeki sertifalı satış kotasında bulunan daireler açık artırma ile satılacak. Açık artırmadan elde edilen gelirle sertifika sahiplerine paraları ödenmiş olacak.
7) Borsa İstanbul’da işlem görecek sertifikalar için, talep toplama tarihleri olan 29 - 30 - 31 Mart 2017 tarihlerinde, Vakıf Yatırım aracılığıyla doğrudan alım yapılacak.
Hürriyet / Gülistan Alagöz
Haber Güneş'te şöyle yer aldı
Hükümetin 2016 yılı eylem planında yer alan Gayrimenkul Sertifikası için talep toplama süreci yarın başlıyor. İlk olarak TOKİ’nin garantörlüğün hayata geçirilen Gayrimenkul Sertifikası ile vatandaşların pay satın alarak mülk sahibi olabilmelerinin yolu açılmış olacak.
Konut sahibi olmak isteyen dar gelirli vatandaşların da konut sahibi olmasını kolaylaştıran sistem ile hem yatırımcılara hem de konut alıcılarına kârlı bir kazancın kapısı aralanmış olacak.
SERTİFİKA İLE İLK TANIŞMA
Vatandaşların bir gayrimenkul projesinin belirli bir bağımsız bölümünden gayrimenkul sertifikası ile konut sahibi olmasının önü açan ve Türkiye’de ilk kez hayat bulacak uygulama ile herhangi bir projenin bağımsız bölümü üzerinden birden fazla yatırımcının paylı mülkiyet esası ile sertifika sahibi olabilmesi sağlanacak. Böylece bir gayrimenkulde o bölümün belirli bir yüzdesi gayrimenkul sertifikası ile kıymetli evrak niteliği taşıyacak.
TOKİ & MAKRO İŞBİRLİĞİ
Gayrimenkul sertifikası Türkiye'de ilk defa TOKİ ve Makro İnşaat işbirliğiyle BaşakşehirPark Mavera 3 projesiyle uygulanacak.Talep toplama süreci 29, 30 ve 31 Mart'ta gerçekleşecek yeni yatırım aracıyla ilgili bugün Sermaye Piyasası Kurulu Daire Başkan Yardımcısı Eser Şağar, Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Genel Müdürü Kemal Şahin’in katılımıyla bir panel düzenlenecek.
MERAK EDİLENLER
- Dünyada örnekleri var mı? Avrupa’da örnekleri mevcut olup Belçika bu konuda öne çıkıyor.
- Arzı şirketler mi yapacak? Tebliğde belirtilen şartları sağlayabilen her şirket yapabilir. TOKİ, İller Bankası ve iştiraklerinin bir takım istisnaları var.
- Hisse senedinden farkı var mı? Pay alımı söz konusu olup bunlara belirli bir tahite itfa olan hisse senedi demek mümkün
- Satışta üst sınır var mı? Herhangi bir üst sınır yok.
- Nerede işlem görecek? SPK himayesinde pay piyasasında işlem görecek.
- Satılabilir mi? Bu konudaki uygulama hisse senedi ile bire bir aynı.
- Konut satılabilir mi? Sertifikalar alınıp satılacak,gayrimenkuller alınıp satılmayacak.
- Kira geliri nasıl paylaştırılacak? Paylar konutlar bitene kadar alınıp satılacak, bittikten sonra ise nihai kullanıcılara satılacak, kira geliri söz konusu değil, gayrimenkul yatırım fonlarından bu konuda ayrılıyor.
- Bir güvence var mı? Projeler sigortalı olup Park Mavera 3’ün ihraçcısıve garantörü TOKİ’dir.
- Nasıl değerlendirilecek? Projenin yapımı ve finansmanında.
- Her konut sistemi dahil mi? Tebliğde belirtilen şartları sağlayabilen her şirket ihraçcı olabilir.
Güneş
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı için talep toplama süreci TOKİ garantörlüğünde Park Mavera 3 projesinde yarın başlıyor. Proje ofisini her gün 1200 kişi arayarak bilgi alırken, 27 aracı kuruluş da talepte bulundu
TOKİ öncülüğünde Türk gayrimenkul sektöründe bir ilke imza atılarak hayata geçirilen gayrimenkul sertifikası ihracında talep toplama süreci yarın başlıyor.
Gayrimenkul sektöründe yeni bir finansman modeli olacak gayrimenkul sertifikası ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. İlk gayrimenkul sertifikası ise İstanbul Başakşehir’de temel atma çalışmaları başlayan Park Mavera 3 projesi ile halka sunuluyor.
TOKİ ve Makro İnşaat hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçirilen projenin yüzde 30’una yaklaşan bir kısmı ilk etapta ihraç edilecek. 29-30-31 Mart olarak belirlenen talep toplama süreci öncesinde vatandaş da harekete geçti. Bu kapsamda günde 1200 kişi projenin satış ofisinden konuyla ilgili bilgilendirme talep ederken, bugüne kadar sertifikanın duyurulduğu internet sitesi ise 500 bin tekil kullanıcı tarafından ziyaret edildi. 27 aracı kuruluşun ise proje için talepte bulunduğu açıklandı. Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, yatırımlara yeni bir soluk getirmesi ve küçük yatırımcıyı desteklemesi adına gayrimenkul serfikasını çok önemsediklerini söyledi. Bir konut alamayacak vatandaşın bu yatırım aracından payını alabileceğini anlatan Turan, “Bu bir faizsiz enstrüman. elinde konut alacak kazancı olmayan vatandaşın büyük yatırımlara ortak olması açısından çok değerli” dedi.
Bölge değerleniyor
İlk sertifika ihracına konu olan Başakşehir’de yer alan Park Mavera 3 projesnin ise değerlenen bölge içinde önemli bir yeri olduğunu belirten Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, bölgede metrekare fiyatlarının 5 bin-5 bin 500 lira arasında değiştiğini kaydederken, Başakşehir’in İstanbul’un genişleme aksının temelini oluşturduğunu söyledi. Sertifika konusunun özellikle vatandaş için kullanılabilir hale gelmesi için çalıştıklarını vurgulayan Uyan, “Her gün 1200 kişi bizi arıyor. Sertifika nedir, nasıl alınacak, nasıl satılacak hepsini insanlar tek tek soruyor. Bu sistem bizim projemizle sınırlı kalmayacak, büyümesi, gelişmesi için halkın daha iyi anlaması gerekiyor” diye konuştu.
TOKİ Başkanı Turan da bölgede hem hasılat paylaşımı modeliyle, hem de sosyal konut anlamında önemli çalışmaları olduğunu anlatarak, “1500 sosyal konuta 103 bin başvuru almıştık. Sosyal konutta bile metrekare fiyatı 3 bin 600 liraya geldi. Burada insanlara şu ya da bu vaadimiz yok elbette. Ama bunun iyi bir bölge ve fiyat olduğu için TOKİ olarak buradayız. Burada bitmesinde garantör biziz. İşin bir kamu kurumu desteğiyle başlamasını da çok önemsiyoruz. Her türlü işlem ise KAP’a bildiriliyor. Bizim ve iştirak şirketlerimizin bunun gelişmesi için yapacaklarımız sürecek” ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul sertifikasına yönelik izahnamede belirtilen pay yapısına göre, konut bedeli en az 11 bin 58 paydan başlayarak, 21 bin paya kadar çıkıyor. Ev almak isteyen kişi, hangi daireyi almak isterse o pay tutarını toplayarak alım talebinde bulunabiliyor. Bu paylar, borsada işlem gören paylardan çıkarılıyor.
Sertifikayla nasıl ev alınır?
Projelerde sertifika ile satış başlamadan önce hangi dairenin kaç sertifika ile alınabileceği tek tek belirlenecek.
Ev almak isteyen bu miktara göre sertifika toplayacak, almak istediği daire için başvuru yapacak.
Aynı daireyi farklı kişiler isterse, başvuru önceliği esas alınacak.
Proje tamamlandığında yeterli miktarda sertifika varsa tapu harcı ve KDV ödenip ev teslim alınacak.
Ev alacak kadar sertifikası olmayanlar sertifika adedinin değerini alacak.
Bunun için projedeki sertifikalı satış kotasında bulunan daireler açık artırma ile satılacak.
Açık artırmadan elde edilen gelirle sertifika sahiplerine paraları ödenmiş olacak.
‘Dev projelerde kullanılabilir’
Ergün Turan, 29-31 Mart’ta talebin toplanacağı Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracından sonra TOKİ’nin iştirakleri ile birlikte sertifikaların gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğini belirterek; sertifikaların mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını söyledi.
Milliyet