28 / 12 / 2024

Gayrimenkul sertifikasının kapsamı genişliyor!

Gayrimenkul sertifikasının kapsamı genişliyor!

Vatandaşı metrekareyle ev sahibi yapacak gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin kapsamı genişliyor. Başbakan Yardımcısı Canikli, düzenlemeye köprüler gibi büyük altyapı projelerinin de eklenebileceğini belirtti.



BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi. Gayrimenkul sektöründe finansman çeşitlendirmesi ve küçük yatırımcıların gayrimenkule yatırım yapabilmesini amaçlayan gayrimenkul sertifikası düzenlemesinde, ilk ihracın TOKİ-Makro İnşaat ortaklığındaki konut projesine yönelik gerçekleştirileceği ve ihraçta toplam hasılatın 143.2 milyon lira olarak öngörüldüğü açıklanmıştı. Sistem, küçük yatırımcının da gayrimenkul projelerinde metrekare bazlı yatırım yapabilmesini düzenliyor.


İLAVE MODEL

Canikli, Reuters’a verdiği söyleşide gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için de genişletilebileceğini şu sözlerle anlattı: “Düzenleme değer kazanacak bütün projeler için geçerli. Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de (gayrimenkul sertifikası düzenlemesine) ilave edilebilir.” Düzenlemenin detaylarını da anlatan Canikli, “Küçük yatırımcıların metrekare bazlı aldığı konutlar haczedilemiyor, rehnedilemiyor. Sertifika satın alanların ödemeleri müteahhide hak ediş gibi aktarılıyor. İnsanlar isterlerse konutu ellerindeki sertifikalarla sonradan satın alabiliyor” diye konuştu. “Proje yatırımcı için risk içermiyor” diyen Canikli, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetki verecek ve bu projelere girecek şirketlerin mali yapılarına bakacak. Sistem bankacılık sektöründeki riskleri de azaltacak” ifadesini kullandı. 


Hürriyet 


Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi.



Gayrimenkul sertifikası düzenlemesinde, ilk ihraç TOKİ-Makro İnşaat ortaklığındaki konut projesinde gerçekleştirilecek. İhraçta toplam hasılatın 143.24 milyon lira olarak öngörüldüğü açıklanmıştı. Sistem, küçük yatırımcının da gayrimenkul projelerinde metrekare bazlı yatırım yapabilmesini düzenliyor.


KÖPRÜLER DE EKLENEBİLİR


Canikli gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için de genişletilebileceğini şu sözlerle anlattı:“Düzenleme değer kazanacak bütün projeler için geçerli. Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de ilave edilebilir"


Konutlara haciz yok

Gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin detaylarını da anlatan Canikli, “Küçük yatırımcıların metrekare bazlı aldığı konutlar haczedilemiyor, rehnedilemiyor. Sertifika satın alanların ödemeleri müteahhide hak ediş gibi aktarılıyor. İnsanlar isterlerse konutu ellerindeki sertifikalarla sonradan satın alabiliyor” diye konuştu.


Yeni Şafak 



Haber akşam'da şu şekilde yer aldı


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi. 


TÜM PROJELER İÇİN

Gayrimenkul sektöründe finansman çeşitlendirmesi ve küçük yatırımcıların gayrimenkule yatırım yapabilmesini amaçlayan gayrimenkul sertifikası düzenlemesinde, ilk ihracın TOKİ-Makro İnşaat ortaklığındaki konut projesine yönelik gerçekleştirileceği ve ihraçta toplam hasılatın 143.24 milyon lira olarak öngörüldüğü açıklanmıştı. Canikli Reuters'a verdiği söyleşide gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için de genişletilebileceğini şöyle anlattı: "Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de (gayrimenkul sertifikası düzenlemesine) ilave edilebilir."    


Finansal araç gibi

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da geçtiğimiz haftaki açıklamasında "Gayrimenkul sertifikalarının borsada alınıp satılabilmesi sonucunda, gayrimenkulün borsada işlem gören bir finansal araca dönüştürülmesi de mümkün hale gelebilecek" demişti. 


Yatırımcı için risk yok

Düzenlemenin detaylarını da anlatan Canikli, "Küçük yatırımcıların metrekare bazlı aldığı konutlar haczedilemiyor, rehnedilemiyor. Sertifika satın alanların ödemeleri müteahhide hak ediş gibi aktarılıyor. İnsanlar isterlerse konutu ellerindeki sertifikalarla sonradan satın alabiliyor" diye konuştu. "Proje yatırımcı için risk içermiyor" diyen Canikli, "Sistem bankacılık sektöründeki riskleri de azaltacak" diye konuştu. 


Akşam 


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Projelerden metrekare bazında hisse satın alınabilmesini mümkün kılan gayrimenkul sertifikalarına köprüler de dahil oluyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesine köprüler gibi büyük altyapı projelerin de eklenebileceğini, düzenlemeye kira getirili projelerin de monte edilebileceğini söyledi.


Canikli, gayrimenkul sertifikası düzenlemesinin zamanla başka projeler için genişletilebileceğini şu sözlerle anlattı:


“Düzenleme değer kazanacak bütün projeler için geçerli. Teorik olarak köprüler bile dahil edilebilir. Ancak ilave bazı detaylandırmalar ve modellemeler yapılması gerekiyor. Mesela mülkiyetin kamuya geçmemesi gerekiyor. Belki kira getirisi üzerine kurulu bir model de ilave edilebilir.”


Düzenlemenin detaylarını anlatan Canikli, “Küçük yatırımcıların metrekare bazlı aldığı konutlar haczedilemiyor, rehnedilemiyor. Sertifika satın alanların ödemeleri müteahhide hak ediş gibi aktarılıyor. İnsanlar isterlerse konutu ellerindeki sertifikalarla sonradan satın alabiliyor” diye konuştu.


“Proje yatırımcı için risk içermiyor” diyen Canikli, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetki verecek ve bu projelere girecek şirketlerin mali yapılarına bakacak. Sistem bankacılık sektöründeki riskleri de azaltacak” dedi.


10 milyarlık senet 1 saatte tükendi

- Türk halkı köprülere ilk kez 33 yıl önce ortak oldu. 1984’te merhum Turgut


Özal’ın Başbakanlığı döneminde Boğaziçi Köprüsü’nün Gelir Ortaklığı Senetleri halka arz edildi. 3 yıl vadeli A tipi 10 milyar liralık senet 1 saat içinde tükendi. Talep büyük olunca ardından B tipi senetler satışa çıkarıldı. A tipi senetlere köprünün gelirinin yüzde 18’i gelir ortaklığı payı olarak dağıtılmıştı.


5.7 milyar dolarlık ihale iptal edildi

- Tarihler Aralık 2012’yi gösterdiğinde bu kez Bogaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile bazı otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesi için ihale düzenlendi. İhalede en yüksek teklifi


5.7 milyar dolarla Koç Holding, Malezyalı UEM Group Berhad ve Yıldız Holding şirketi Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Ortak Girişim Grubu verdi. Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesi, Türk Telekom’a verilen 6.55 milyar doların ardından Türkiye tarihinin en yüksek özelleştirmesi oldu. Ancak Şubat 2013’te Maliye Bakanlığı ihaleyi iptal etti.


En güçlü bankacılık sistemi bizde

Son 14 yılda büyük küresel orijinli tetiklenen baskılara rağmen hiçbir ilave tedbir almadan Türkiye’de bankacılık sistemin ayakta durmaya devam ettiğine dikkati çeken Nurettin Canikli, “Bizim bankalarımızın aktiflerinde birebir köpüğü olmayan, sanal olmayan menkul kıymetler söz konusu. Onun için şu anda Türk bankacılık sistemi dünyanın en güçlü bankacılık sistemi” diye konuştu.  


Vatan 


Geri Dön