28 / 04 / 2024

Vergi ve imar barışının kapsamı genişletildi!

Vergi ve imar barışının kapsamı genişletildi!

Vergi ve imar barışı olarak adlandırılan mali affın kapsamı genişletildi. Varlık barışı da dahil edildi. Kayıt dışında olan yurtiçi ve dışı varlıklarını beyan edip yüzde 2 vergi ödeyenlere af geldi...



Para Dergisi'nden Yeminli Mali Müşavir Talha Apak varlık barışını yazdı: 

Geçen hafta bu sayfalarda “Kapsamlı mali af geliyor” başlığı ile konuyu özetlemiş ve ilgili düzenlemenin TBMM’ye sunulduğunu yazmıştık. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Meclis Genel Kurulu’na gelen tasarının beklenen iki önemli husus daha ilave edilerek bu hafta yasallaşması bekleniyor. Daha önceki taslakta, vergi ve sigorta borçlarının yeniden yapılandırılması, geçmiş dört yıla (2013/2014/2015/2016) ilişkin matrah artışı, kasa/ortaklar cari/ stok affı, devam eden incelemeler ve vergi davaları, imar barışı gibi konular yer almıştı. Meclis görüşmeleri sırasında ise, 2017’nin matrah artışı ve yurtiçi/yurtdışı varlık barışı da tasarıya dahil edilmiş bulunuyor.

MATRAH ARTIŞI NEDİR, NE AVANTAJ SAĞLAR?

Mükellefler, bu fıkrada belirtilen şartlar dâhilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarım artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmaz. Buna göre; gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını, bu Kanunun yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar, 2013 takvim yılı için yüzde 35, 2014 için yüzde 30, 2015 için yüzde 25, 2016 için yüzde 20, 2017 için yüzde 15 oranından az olmamak üzere artıranlar bu haktan yararlanabiliyor. İlgili yıllarda zarar beyan eden mükellefler ise, yukarıda belirlenen oranlardan daha az miktarda vergi ödemek suretiyle bu haktan yararlanabiliyor.

Ayrıca, KDV ve gelir stopaj yönünden de kanunda belirlenen oranlarda artış yapmak suretiyle bu mükellefiyetleri kapsamında da incelemelerden kurtulmuş olabiliyorlar.

VARLIK BARIŞI VE AVANTAJLARI

- Yurtdışı varlık barışı ve kapsamı: Yurtdışmda bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını kapsıyor. Gerçek veya tüzel kişiler, yurtdışmda bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarım, 30 Kasım 2018 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirecek. -    Yurtiçi varlık barışı ve kapsamı: Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet, taşınmazları ve diğer sermaye piyasası araçlarını kapsıyor. Mükellefler, sahip oldukları ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan bu varlıklarını 30 Kasım 2018 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edecek.

-Varlık barışının vergi maliyeti: Varlık barışından yararlanmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin, beyanda bulundukları varlıkları üzerinden yüzde 2 oranında vergi ödemeleri gerekiyor. Şayet, bu varlıklar 31 Temmuz 2018 tarihine kadar banka veya aracı kuruma bildirilerek Türkiye’ye getirilirse üzerinden hiçbir vergi alınmayacak.

DAĞITILMAYAN GEÇMİŞ YIL KÂRLARI

Vergi aflarma artık son verilmeli. Görevini eksik veya hiç yerine getirmeyenlere sık sık af çıkarmak, görevini eksiksiz yerine getiren mükellefleri incitmekte ve vergiye karşı uyumu bozmakta. Ülkemizin ekonomik ve kültürel koşullarının gerçeği de biliniyor. Sağlıklı bir düzenlemeye (barışa) ihtiyaç bulunuyor. Ancak, bu gibi afların köklü olarak bir daha gündeme gelmeyecek şekilde düzenlenerek son bulması gerekiyor.

Bilindiği gibi şirketler, üzerinden yüzde 20 kurumlar vergisi ödedikleri geçmiş yıl karlarını dağıtmak istediklerinde ayrıca yüzde 15 stopaj yükü ile karşılaşıyor. Çoğu şirket ortağı, stopaj ödememek için şirketten (örtülü) para çekerek cari hesabına yazdırıyor. Bir yandan dağıtılmamış geçmiş yıl karları, diğer yandan ortaklardan alacaklar hesabı bilançoda kalmaya devam ediyor. Bu da, bilançoları bozan bir durum olarak devam ediyor. Kapsamı genişletilerek Meclis’te görüşülen kanun tasarısına ilave olarak, “geçmiş yıl karlarından yüzde 3 vergi alınmak” suretiyle dağıtma imkanı tanınarak, bilançoların düzeltilmesine olanak sağlanmış olur.

Bundan sonrasında, vergi adaletinin tesis edileceği, adil gelir dağılımının olduğu, herkesin gelirine göre vergisini zamanında ve düzgün ödeyeceği bir Türkiye dileğiyle iyi haftalar diliyorum...

 


Geri Dön