25 / 11 / 2024

Gayrimenkul şirketleri vergi paketinden neler bekliyor? Hangi maddeler konuşuldu?

Gayrimenkul şirketleri vergi paketinden neler bekliyor? Hangi maddeler konuşuldu?

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, vergi paketi toplantısında sektörü ilgilendiren 7 maddenin ele alındığına dikkat çekti ve sektörle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama...




Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, CNBC-e ekranlarında yayınlanan Emlak Günlüğü programına katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. Çekici, "Gayrimenkul sektörünün piyasada bir çarpan etkisi bulunduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Çekici, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katıldığı vergi paketi toplantısında 7 maddenin gayrimenkul sektörünü ilgilendirdiğine dikkat çekti.

Gayrimenkul şirketleri vergi paketinden neler bekliyor? Hangi maddeler konuşuldu?

VERGİ PAKETİNDE HANGİ MADDELER EMLAK SEKTÖRÜNÜ İLGİLENDİRİYOR?

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, son dönemlerde kurumlar vergisi istisnasının kaldırılmasıyla ilgili konuşmalar, görüşmeler olduğunu dile getirdi ve "Gayrimenkul yatırım fon ve ortaklıklarına tanınan, istisnanın kaldırılması, tanınan kelimesinin tabii üstünden gitmek gerekiyor. Bu tanınmış bir hak, bir imtiyaz değil aslında. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının, bu müessesinin, bu enstrümanın ruhu, felsefesi. Dünyada 44 ülkede mevcut ve bütün ülkelerde de kurumlar vergisi istisnası var. Yani bu düzeyde vergileme yok ancak yatırımcı düzeyinde vergileme bulunuyor" bilgilerini verdi.

GYO'ların emlak vergileri olarak, stopaj olarak, KDV olarak ve tam beyanlarla gerçekten şu anda üstünde durulan kayıt dışı olmama konusu kapsamında sektör için önemli, kurumsallık, şeffaflık, hesap verilebilirlik anlamında da önemli bir enstrüman olduğunu aktaran Çekici, "Tabii burada temettü dağıtımı gündeme geliyor. Bizim ülkemizde temettü dağıtma zorunluluğu bulunmuyor 43 ülkeden farklı şekilde. Bizde temettü dağıtan GYO'lar var mı? Tabii ki var ancak zorunlu değil. Biz bunun zorunluluk haline dönüştürülmesini yüzde 20'ler düzeyinde temettü dağıtıp kurumlar vergisi istisnamızın kalkmamasını tavsiye ettik. Yani doğrusunun ne olduğunu bir dernek olarak ortaya koymaya çalışıyoruz. Toplantıda da bunu istişare ettik" ifadelerine yer verdi. 

Neşecan Çekici emlak sektörünü ilgilendiren diğer başlıklar ile ilgili olarak da şu açıklamada bulundu: 

"Konut gelirleriyle ilgili istisnalar, taşınmazların 5 sene elde bulundurulduktan sonra satışında vergilendirme düzenlemesi, Tapuda gerçek değerinde satış, GOG’lerin asgari kurumlar vergisi dışında bırakılmasını talep ettik. İştirak hissesi satışlarında kurumlar vergisi ve KDV istisnasının kaldırılması ve en sonuncu da ve çok da önemsediğimiz enflasyon düzeltmesinin vergisiz ya da senelik yapılması gibi önerilerde bulunduk."

Gayrimenkul şirketleri vergi paketinden neler bekliyor? Hangi maddeler konuşuldu?

SATIŞLAR DİĞER SENELERLE PARALEL İLERLİYOR, TL BAZINDA FİYATLAR DÜŞMEZ

Neşecan Çekici, yılın ilk yarısında satışların önceki senelerle paralel ilerlediğine dikkat çekti. GYODER Başkanı nisan ayındaki dip noktasının önümüzdeki aylarda düzeleceğini düşündüklerine dikkat çekti. 

Çekici, konut fiyatlarının TL bazında düşmeyeceğine TÜFE, politka faizi, mevduat faizi gibi etkenlerin değerlendirilmesiyle piyasanın kendi düzeltmesini yaptığını belirtti. 

Gayrimenkul şirketleri vergi paketinden neler bekliyor? Hangi maddeler konuşuldu?

KONUT ARZI YETERLİ DEĞİL 

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, Türkiye’nin yıllık 700-800 bin konut ihtiyacının olduğuna vurgu yaptı fakat 400-500 bin bandında konut üretildiğini belirtti ve konut ihtiyacının arzdan fazla olduğunu dile getirdi. 

Çekici, “Bütün bu rakamlar da bize konut arzı olarak aslında talebin bir tarafa bırakılıp arz için çalışmayı gerekkli kılıyor. Bunlar için de çeşitli tedbirler, piyasamızın açılmasını gerektiren, can suyu diyebiliriz buna” açıklamasını yaptı. 

İstanbul depremi kapıda! Megakentte sanayi dönüşümüne ihtiyaç var!

Aile Bakanlığı 500 bin TL verecek! Almak isteyenler hemen baksın

2024 Temmuz SED ödemeleri arttı mı?


Geri Dön