04 / 05 / 2024

Gayrimenkul vergi mükellefleri dikkat! Süre azalıyor!

Gayrimenkul vergi mükellefleri dikkat! Süre azalıyor!

Geçtiğimiz sene gayrimenkulünü satarak ya da kiraya vererek gelir elde edenlerin ödediği vergide sona yaklaşılıyor. Mükelleflerin ödemelerini 31 Temmuz sonuna kadar yapmaları gerekiyor...



Gayrimenkul sahiplerinin yıl içinde ödemeleri gereken bazı vergiler bulunuyor. Bu vergilerin mükellefleri, vergi konusuna, taşınmazın türüne, taşınmazdan elde edilen gelire ve gelirin nasıl elde edildiğine göre değişkenlik gösteriyor.

Gayrimenkul için ödenen vergiler arasında kira gelir vergisi ile değer artış kazancı vergisi bulunuyor ki bu vergilerin 2. taksit ödemeleri içerisinde bulunduğumuz ay içinde ödeniyor.

Mart ayında ilk taksit borcunu ödeyen gayrimenkul gelir vergisi mükellefleri, 2. taksit ödemelerini 31 Temmuz 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. 

Gayrimenkulünü satanların vergisi

Gayrimenkulünü İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaranlar değer artış kazancı vergisini ödüyor. 5 yıldan sonra yapılan satışlardan elde edilen gelirler vergi konusuna girmiyor.

Bu sene, satışlardan elde edilen gelirler için uygulanacak istisna tutarı 11 bin TL olarak belirlendi. Yapılan hesaplamalar neticesinde bu bedelden yüksek kazanç elde eden mükellefler, 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksitini ödedi.

Gayrimenkulünü kiraya verenlerin vergisi

Kira gelir vergisini gayrimenkulünü, bir sene boyunca kiraya vererek kira geliri elde eden mal sahipleri ödüyor. 2017 yılında konutta 3 bin 900 TL, işyerinde ise 30 bin TL geliri olan kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor.

Vergi mükellefleri de beyannamelerini 26 Mart akşamına kadar beyannamelerini vererek, 31 Mart akşamına kadar ilk taksit ödemesini yaptı.

Gelir vergisi ödeme yerleri

1- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,
2- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireler
3- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,
4- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön