Gayrimenkul yasa tasarısı düzenlenmeli!
Gayrimenkul alım satım sektöründe alıcı, aracı ile satıcı arasında yaşanan problemlerin önüne geçmek için hazırlanan gayrimenkul yasa tasarısı yeniden düzenlenmesi gerekli..
Bugüne kadar gayrimenkul aracılık hizmetleri ile ilgili herhangi bir yasanın olmaması sektörde birçok problemin yaşanmasına neden oldu. Alıcı, aracı ile satıcı iş birliğini zedeleyerek sorunlar nedeniyle uzun yıllar sonuçlanmayan davaların oluşmasına sebep oldu. Tüm bu sorunlar için emlak yasası tasarısı hazırlandı.
Emlak yasası ile ilgili düzenleme taslağını incelendiğinde sektör için iyi şeyler yapmak niyetiyle yola çıkılsa da aslında mevcut taslak sektöre olumsuz etki yaratacak gibi duruyor.
Konu ile ilgili analizlerde bulunan Metin Sığırtmaç, bu hataların elbette telafisi olacağını, zaten yasa taslağının görüşe sunulmasının amacı sektörün yani sorunları canlı yaşayan Profesyonel kesimin görüşüne başvurmak olduğunu düşündüğünü söylüyor.
"Bu böyle olmaz ise sektör gelirinin yarısı hatta 10/9’u yok olacaktır. Bu durumda sektörün gelişmesi planlanıyorken geriye gitmesi büyük ihtimal. Kaş yapalım derken göz çıkarabiliriz.
Mevcut hizmet bedeli olan alıcı yüzde 3 + KDV satıcı yüzde 3 + KDV hizmet bedeli toplamda yüzde 3 olacak dolayısıyla sektörün geliri %50 azalacak. Bu durumda nitelikli insan kaynağını sektör kaybedecek." diyen Sığırtmaç, "Aracı ile satıcı arasında hizmet sözleşmesi yapılacak olması, çalışma şartlarının sözleşme ile yasalaşıyor olması Emlak sektörünün de yıllardır istediği çalışma biçimi. Kurumsal şirketler ve bayileri bunu zorunlu kılarak yıllardır zaten bu çalışma şekli ile hizmet vermektedir. Burada sonuçları aracılar için çok ağır olacak düzenleme şu ; yapılan hizmet sözleşmesinin iptalinde %3 olan yani satıcı tarafının %1,5 hizmet bedelinin %10 cezai şart olarak aracıya ödenecek olacağının taslakta belirtiliyor olması. Bu durumda 500.000 TL yetki belgesi ile pazarlanan bir mülk için şu an ki haliyle yüzde 3+KDV 15.000 + KDV alıyorken düzenleme taslağına göre yüzde 1,5 + KDV 7.500+KDV alınması öngörülmektedir. Aracının devre dışı bırakılması durumunda, ki bu çok kolay olacaktır. Satıcı ben satmaktan vazgeçiyorum demesi yeterli olacaktır. İptal durumunda da 750 TL ile aracı evine gönderilecektir." dedi.
Sektörün ana sorununun önüne gelen herkesin emlakçı ( gayrimenkul danışmanı ) olması olduğunu dile getiren Sığırtmaç, "Bu durumun önüne geçilmesi, profesyonel gayrimenkul danışmanlığı işinin bir meslek olmasını sağlayacak altyapının hazırlanması, bunun için gerekli olan eğitim alt yapısı için yüksekokul ve üniversitelerde bölümlerin açılmasını yasa ile düzenlenmesi, sektördeki kirliliğin ortadan kalkması için bu işi profesyonelce yapan bütün birikimini bu işe yatıran, tüm emeğini bu iş için harcayan, yıllarını bu işte tecrübeli olmak için harcayan, eğitim için ulusal ve uluslararası alanda eğitim alan, sadece bu işi yapan profesyonellerin önünü açacak, bu işi ek iş olarak yasal olmayan yollar ile yapan, vergi ödemeyen, kaçak çalışan ;
Site yöneticileri
Muhtarlar
Güvenlik görevlileri
Bahçıvanlar
Garsonlar
Otel resepsiyonları
Bakkal ve marketler
Su dağıtıcıları
Restaurant ve lokantıcılar vs. bu kişilerin Gayrimenkul mesleğine bulaşmalarının önünü tıkamak ve yasak hale getirmek olmalıdır." dedi.
"Kısacası gayrimenkul danışmanlığı işini profesyonelce yapanların dışındaki kişilerin bu işi yapmasını önleyecek düzenlemelerin bir an önce yasalaşmasını çok istiyoruz. Hizmet bedelinin piyasalarda kabul görmüş oranı alıcı yüzde 3 + KDV, satıcı yüzde 3 + KDV ‘nin korunması Gayrimenkul danışmanının emeğinin korunarak iptaller ve devre dışı bırakılma durumunda cezai maddenin en az hizmet bedeli kadar olmasını arz ve talep ediyoruz." diyen Sığırtmacı, "Gayrimenkul işi finansal bir iştir. Gayrimenkulün el değiştirmesi ile piyasalar canlanmaktadır. Gayrimenkul profesyonelleri tarafından bakıldığında kayıt dışının ortadan kalkması için gerekli düzenlemelerin sektör öncüleri ile birlikte yapılması gerekmektedir. Kurumsal altyapısı olan şirketlerin toplum içinde ayakçı emlakçı diye tabir edilen kayıtdışı çalışan kişilerden arındırılması için gerekli kanun maddelerini sektör adına istiyoruz.
Çünkü gayrimenkul işi sadece finansal bir iş değildir. Aynı zamanda duygusal bir süreçtir. İnsanlar yıllarca çalışıp bir gayrimenkul almaya karar verirler yada ihtiyaçları doğrultusunda gayrimenkullerini satmaya karar verirler. Bu süreci hem alıcıya hem de satıcıya en faydalı olacak biçimde sonlandıracak eğitimli profesyonellere ihtiyaç vardır. Bütün bu hizmetleri en doğru biçimde verecek, Dünya’da olduğu gibi Türkiye’mizde de Gayrimenkul danışmanlık işi profesyonelce yapılmalıdır. Arzuladığımız ve beklentimiz, olması zorunlu olanda GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN PROFESYONEL olmasıdır. " ifadelerinde bulundu.