Genel

Gayrimenkul yatırımı için İstanbul’mu yoksa Şikago mu daha mantıklı?

Türklerin yurt dışına yaptıkları gayrimenkul yatırımları giderek artıyor. 2024 yılının ikinci çeyreğinde en çok gayrimenkul yatırımı ABD’ye yapıldı. NotteGlobal’in kurucusu Yusuf Boz, yatırımcıların radarında olan Şikago gayrimenkul piyasasını masaya yatırdı.

Son dönemde yurt dışından gayrimenkul almayı tercih eden Türklerin sayısı artıyor.  Yurt dışına yatırım yapanların en büyük endişesi doğru gayrimenkulü satın almak. NotteGlobal’in kurucusu Yusuf Boz, ABD’de yatırım yapmak isteyenlerin tercihi olan Şikago gayrimenkul piyasasını Türkiye’deki  ekonomik gelişmelerle kıyaslayarak, yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.

ŞİKAGO KONUT PİYASASI YÜZDE 7 BÜYÜDÜ

Yusuf Boz, Redfin verilerine göre, Chicago’daki medyan konut fiyatlarının 2024’te yıllık bazda yüzde 7 artış gösterdiğini belirterek, bu rakamların Şikago’nun  yatırımcılar için güvenli ve kârlı bir liman haline geldiğinin en net göstergesi olduğunu söyledi.

Yıllık yüzde 7 artışla Şikago’nun yatırımcılar için sağlam ve sürdürülebilir bir getiri sunduğunu ifade eden Boz, şunları söyledi: “Bu oran, sadece ABD için değil, dünya genelinde de dikkat çeken bir büyüme. Özellikle döviz bazlı gelir elde etmek isteyen yatırımcılar için, Şikago’nun bu istikrarlı büyümesi ciddi fırsatlar yaratıyor.”

TL BAZLI ARTIŞLAR DOLAR KARŞISINDA ERİYOR

TÜİK verilerine göre, Türkiye’deki konut satışları Mart 2024 itibarıyla yıllık bazda yüzde 20 arttı. Ancak, Türk Lirası’nın dolar, karşısında değer kaybetmesinin, yatırımcıların reel anlamda kazanç sağlamadığı  anlamına geldiği belirten Yusuf Boz şu değerlendirmeyi yaptı: “Mart 2024 verilerine göre, İstanbul’da gayrimenkul fiyatları Türk Lirası bazında yüzde 30 oranında artmış durumda. Ancak, aynı dönemde Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 35’e ulaştı. Bu, yatırımcıların aslında reel anlamda kazanç değil, zarar ettiğini gösteriyor.”

 

UZUN VADELİ YATIRIMLAR İÇİN UYGUN

Illinois Realtors tarafından sağlanan verilere göre, Şikago’daki konut satışları, güçlü talep ve düşük arz sebebiyle sürekli yükseliyor. Bu durum şehri hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için çekim merkezi haline getirdi. Bu durumu Türkiye ile karşılaştıran Yusuf Boz, “Şikago’da konut satışlarında yüzde 10’luk bir artış yaşadı” diyerek şu yorumu yaptı: “Bu yükseliş, şehirdeki arz ve talep dengesinin yatırımcılar lehine olduğunu gösteriyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde ise gayrimenkul fiyatları, özellikle döviz bazında değerlendirildiğinde, yatırımcılara beklenen getiriyi sağlayamıyor. Bu durum, yatırımcıların paralarını Türk Lirası  bazında gayrimenkule bağlamaktansa, Şikago gibi dolar bazlı yatırımlara yönelmelerini gerektiriyor.”

EKONOMİK DALGALANMALARA KARŞI KORUYOR

Döviz bazlı yatırımların Türkiye’deki ekonomik dalgalanmalara karşı güvenli bir liman olduğunu ifade eden NotteGlobal’in kurucusu Yusuf Boz,  Türkiye’deki enflasyon oranları ve Türk Lirasının değer kaybının kaybı, yatırımcıları ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Türk Lirası bazında yapılan yatırımların, kısa vadede kazançlı gibi görünse de, uzun vadede dolar karşısında büyük kayıplar yaşanmasına neden olduğunu kaydeden Boz, “ Şikago’da yapılan dolar bazlı yatırımlar ise, bu tür ekonomik dalgalanmalara karşı koruma sağlıyor ve yatırımcılara uzun vadede istikrarlı bir kazanç sunuyor” diye konuştu.

ŞİKAGO İÇİN HAREKETE GEÇME ZAMANI

Şikago’daki piyasa koşullarının yatırımcılar için büyük fırsat sunduğuna dikkat çeken Yusuf Boz, “ Şikago şu an yatırım için mükemmel bir adres. Hem Redfin hem de Illinois Realtors verileri, şehrin konut piyasasının istikrarlı bir büyüme içinde olduğunu gösteriyor. Türkiye’deki ekonomik belirsizlikler ve TL’nin sürekli değer kaybı göz önüne alındığında, yatırımcıların Şikago gibi güvenli limanlara yönelmeleri gerektiğine inanıyorum” dedi

Ticari gayrimenkul fiyatları ilk çeyrekte reel olarak yüzde 4,4 azaldı! İşte üç büyük ilde ticari gayrimenkul fiyatları!

TOKİ’nin yeni kampanyası için son gün bugün! 9 bin 433 lira taksitle 2+1 ve 13 bin 152 lira taksitle 3+1 konut satıyor!

Emlak ilanları şaşırtmaya devam ediyor! 'Uyku odası' başlığı ile 3050 TL'ye kiralık ilan verildi!

Özel okul ücretlerine yüzde 100'e varan artış! Çocuğu özel okulda okuyanlar dikkat!

İslam Memiş altının 4 ay sonra ne kadar olacağını açıkladı, duyanlar kuyumcuya koştu!