26 / 12 / 2024

Gayrimenkulcüler sektörün itibar kaybetmesinden endişe ediyor!

Gayrimenkulcüler sektörün itibar kaybetmesinden endişe ediyor!

Soyak Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel: Gayrimenkul sektörü itibar araştırmalarında genel olarak itibarı düşük ve sıkıntılı çıkan bir sektör. Henüz kesinleşmemiş bilgiler üzerinden sektörün itibar kaybetmesinden korkuyoruz...



Soyak Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel: Gayrimenkul sektörü itibar araştırmalarında genel olarak itibarı düşük ve sıkıntılı çıkan bir sektör. Henüz kesinleşmemiş bilgiler üzerinden sektörün itibar kaybetmesinden korkuyoruz. 


Soyak Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, İstanbul merkezli operasyonda gayrimenkul sektöründen bazı iş adamlarının adının geçmesinin sektöre yansımasına ilişkin, "İtibar araştırmalarında genel olarak itibarı düşük ve sıkıntılı çıkan bir sektörüz. Henüz kesinleşmemiş bilgiler üzerinden sektörün itibar kaybetmesinden korkuyoruz" değerlendirmesini yaptı. 


AA muhabirine gayrimenkul sektörünü değerlendiren Çamlıbel, 2013'ün sektör için çok başarılı geçtiğini ve Türkiye'ye üst üste not artışları geldiğini ifade ederek, bunların da Türkiye'ye olan yatırımcı akışını hızlandırdığı söyledi. 


Çamlıbel, ekonomide büyüme hedeflerin tutturulmaşının sektöre de olumlu yansıdığını ve yıl içinde yaklaşık bir milyon ruhsat verilmesinin beklendiğini vurgulayarak, 2013 itibariyle sektörün yüzde 7,5 büyüdüğünü kaydetti. 


İstanbul için düşünülen mega projelerden olan 3. Köprü, 3.havaalanı, Yenişehir projelerinin başladığını anımsatan Çamlıbel, bunların sektör açısından gelecek yıl için önemli adımlar olduğunu belirtti. 


Çamlıbel, 2014'iin de 2013 kadar iyi geçeceğine inandığını ifade ederek, şöyle konuştu: "2013'te gördüğümüz yüzde 7,5 büyümenin 2014'te de devam edeceğini ve ruhsatların da 1 milyon civarında kalacağını düşünüyorum. Ancak konutta KDV'nin yükselmesi olumsuz bir durum. Sonuçta bu alıcıya yansıyor ve konut alım gücü düşüyor. Bir de konut satışında dolayı harçlar ve vergiler var. Bu nedenle alt ve orta gelir grubu konutlarda yüzde 12 civarındaki dolaylı vergi ve haçlar azaltılmalı. İstanbul'da arsa maliyetleri çok yüksek, bu da fiyatları tırmandırıyor. Orta ve alt gelir gurup için yapılacak konutlardaki arsada da KDV'nin indirilmesi gerekir." Yeni yılda konuta yüzde 6-7 civarında zam olacak Çamlıbel, kentsel dönüşümün sektör açısından önemli bir fırsat olduğunu ve kentsel dönüşümün kamunun hakemliğinde yürütülmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin kentsel dönüşümü başarıyla gerçekleştireceğine inandığını söyledi. 


Yeni yılda konuta olan zammın enflasyon oranında yüzde 6-7 civarında olacağını vurgulayan Çamlıbel, ancak KDV oranlarının yüzde 18'e çıkarılmasının fiyatları biraz artıracağını kaydetti. 


Çamlıbel, binalardaki enerji tasarrufunun önemine işaret ederek, bundan sonra yapılacak binaların tamamının enerji tasarruflu olması halinde Türkiye'nin 10 yılda 50 milyar dolar enerji tasarrufu yapacağını söyledi. 


İstanbul merkezli operasyonda gayrimenkul sektöründen bazı iş adamlarının adının geçmesini sektöre yansımasını değerlendiren Çamlıbel, "İtibar araştırmalarında genel olarak itibarı düşük ve sıkıntılı çıkan bir sektörüz. Henüz kesinleşmemiş bilgiler üzerinden sektörün itibar kaybetmesinden korkuyoruz" dedi. 


Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe çok büyük rakamlar olduğu ve kamuyla ilişkisi bulunduğu için dünyanın her yerinde itibarının düşük olduğunu ifade etti. 


İlerde bir balon oluşmaması için KDV düzenlemesi istiyoruz Çamlıbel, Türkiye açısından bakıldığında sektörde bir balonun söz konusu olmadığını belirterek, "Balonun iki şekli var ki bunun ilk şekli fiyatla ilgilidir. Örneğin, 100 bin lira olması gereken konutlar 150 bin liradır ve fiyatlar şişmiştir. Bence fiyat balonu yok. İkinci şekli ise arzın talepten fazla olmasından kaynaklanır. Ama verilere baktığımızda arz ve talep dengesinin paralel arttığını görüyoruz. Demek ki arz balonu da yok. Ancak ilerde bir balon riski oluşmaması için bu KDV ve harçlar ile ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. Çünkü KDV'nin artması direkt fiyata yansıyor ve alım gücünü düşürüyor. Alım gücü düşünce biz de konut satamayacağız. İlerde bir balon oluşmaması için KDV düzenlemesi istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 


Mütekabiliyetin sektör için büyük anlam taşıdığına vurgu yapan Çamlıbel, yabancıların Türkiye'den konut alımında büyük artış olduğunu kaydetti. 


Çamlıbel, özellikle Körfez ülkelerinden konut alındığına işaret ederek "Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan konut alımları öne çıkıyor. Daha çok Atatürk Havaalanı'na yakın olan ve içinde lüks AVM barındıran projeler tercih ediliyor" dedi. 


Tüketiciyi Koruma Kanunu'nda yapılan düzenlemelerin hem tüketici hem de konut yapanlar için çok doğru ve uygun değişiklikler olduğunu belirten Çamlıbel, şunları kaydetti: "Artık 30 ayda bitmesi gereken projelerin süresi 36 aya çıkarıldı. Bir de artık konut tamamlama sigortası başlayacak. Eğer konut üreticisi projeyi tamamlayamazsa sigorta işi bitirecek. Bu sigortayı konut üreticisi ödeyecek. Ruhsat alınmadan satışa çıkılamaz şartı getirildi." 


Ankara Gündem


Geri Dön