01 / 05 / 2024

YOİKK özel sektörün 10 talebini Meclis'e sunacak!

YOİKK özel sektörün 10 talebini Meclis'e sunacak!

Üretim ve yatırımların teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan yeni paketin detayları netleşti. Özel sektörün 10 talebi birkaç hafta içinde Meclis’e sevk edilecek. Paketin içinde inşaat izinlerinin basitleştirilmesi de var.



Özel sektörün 10 talebi birkaç hafta içinde Meclis’e sevk edilecek. Hafta sonu Ilgaz’da düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında alınan kararlara göre, damga vergisinde kapsam 2017 başından geçerli olmak üzere sınırlandırılacak. KDV iade süreci basitleştirilecek. İnşaat izinleri basitleştirilirken, çok uluslu şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerinin çekilmesi için Dubai, Singapur gibi ülkelerdekine benzer destekler sağlanacak. İşte Meclis'e sunulacak 10 madde;


1-KOBİ’lere yönelik teşviklerin koordinasyonu için yerelde birimler kurulacak. Hem tek elden tanıtım yapılacak, hem de başvuru işlemleri kolaylaştırılacak.

2- Damga Vergisi’nde kapsam 2017 başından geçerli olmak üzere sınırlandırılacak. Bazı alanlar muaf olacak.

3- KDV iade süreci basitleştirilecek. Finansman sorunları rahatlatılacak.

4- İnşaat izinleri başta olmak üzere yatırımda gereken izinlerin koordinasyonu ve basitleştirilmesi için 3 ay sonra yapılacak YOİKK’e kadar çözümler geliştirilecek.

5- Çok uluslu şirketlerin bölgesel yönetim merkezlerinin çekilmesi için Dubai, Singapur gibi ülkelerdekine benzer destekler sağlanacak.

6- Yabancı sermayenin çekilmesi kapsamda nitelikli yabancıların çalışma izinlerinin kolaylaştırılması için kanun çıkarılacak, Turkuaz Kart uygulamasına geçilecek.

7- Çek keşide edenin güvenilirliğini gösteren karekodlu çek uygulaması zorunlu olacak.

8- Ticari işlemlerde ipotek harcı kaldırılacak.

9- Ar-Ge teşviklerinde farklı kanunlar arasında çakışmalar ayıklanacak. Yeknesak bir uygulamaya geçilerek ARGE teşviklerinden faydalanmak kolaylaştırılacak.

10- Küçük meblağlı ticari alacaklarda mahkemeye gitmeden sorunu çözecek tahkim ve arabuluculuk gibi yöntemler teşvik edilecek.


Star


Geri Dön